
Yüksek bir zekaya sahip olmak sizi sadece kurumsal merdivene kadar götürecektir. Yeni araştırmalar, yüksek duygusal zekaya sahip olmanın kariyer başarısı için eşit derecede önemli olduğunu göstermektedir.
Personel bürosu OfficeTeam’den yapılan bir araştırma, çalışanların yüzde 21’inin duygusal zekanın(EQ) iş yerinde IQ’dan daha değerli olduğuna inandığını ve neredeyse üçte ikisinin de aynı derecede önemli olduğunu söylediğini ortaya koydu.
Çalışmanın yazarları, duygusal zekayı bir kişinin duyguların farkında, kontrolü ve etkili bir şekilde ifade etme kapasitesi olarak tanımlarlar. Duygusal bölüm (EQ) kişinin duygusal zekasının seviyesidir.
Araştırmacılar, “Bu, diğerlerinin kendilerini nasıl hissettiğini ve bu bilgiyi nasıl kullandıklarını yönetmek için kullandıklarının anlaşılmasını içeriyor” dedi.
Genel olarak, insan kaynakları profesyonellerinin yüzde 99’u, yöneticilerin yüzde 95’i ve çalışanların yüzde 99’u çalışanların yüksek bir EQ’ye sahip olmalarının önemli olduğunu düşünmektedir, çünkü onların kendi duygularını yönetmelerine, başkalarının duygularını anlamalarına ve tepkiler vermelerine yardımcı olmaktadır.
OfficeTeam bölge müdürü Brandi Britton, yaptığı açıklamada “İşyerinde duygusal zekanın değeri küçümsenmemelidir – şirketler ve ekipler için hayati önem taşıyor” dedi. “Örgütler işe alınırken EQ’yu dikkate aldığında ve mevcut personelin bu alanda iyileşmesine yardımcı olurken, sonuç daha uyarlanabilir, işbirlikçi ve empatik çalışanlardır.”
Araştırma, yüksek EQ’li çalışanların işe alınmasında bir takım avantajlar bulmuştur. Ankete katılan İK yöneticilerinin yüzde 40’tan fazlası, artan motivasyon ve moralin, çalışanlarını duygusal zekaya sahip olmalarının en büyük yararı olduğunu belirtti. Buna ek olarak, İK liderlerinin yüzde 19’u yüksek EQ’nun daha iyi bir işbirliği sağladığını düşünüyor.
Profesyonellerin duygusal zekalarını arttırmalarına yardımcı olmak için OfficeTeam birkaç ipucu önerdi:
Bilincinizi Arttırın
Duygularınızla temasa geçin. Araştırma yazarları şunları yazdı: “Bu duyguları iş performansınızı etkilemeden yönetmek için sorumlu olun.” “Sizi farklı durumlarda tetikleyebileceklerinden emin değilseniz, güvendiğiniz insanlardan ve sizi iyi tanıyan kişilere bilgi isteyin.”
Önce Düşünün
Herhangi bir şeye tepki vermeden önce, daha büyük resmi ilk olarak düşünmek kritik önem taşır. Araştırmacılar “üzgün olduğunuzda ve derhal tepki vermek istediğinizde bunu başkalarının sizi nasıl gördüğüne zarar verebileceğini unutmayın” dedi.
Kendinizi Ve Başkalarını Motive Edin
Her gün motive olmanız, çevrenizdekileri ile olumlu etkileşimde bulunma olasılığını artırır.
Dikkatli Dinleyin
Başkalarını anlamak için, söylediklerini dinlemekle kalmayıp, sözsüz işaretlerini de not almanız gerekir. Çalışmanın yazarları, “Duygusal zekanın büyük bir kısmı, çevrenizdekilerin duyguları, arzuları, ihtiyaçları ve görüşleri ile empati kuruyor”dedi. Bu, ekibinizin her kademesinde olduğu kadar şirket müşterileri de buna dahil.
Sosyal Becerilerinizi Arttırın
Uzmanlar, dinleme, sözlü ve yazılı iletişim ve çatışma çözme becerileri de dahil olmak üzere sosyal yeteneklerini parlatarak EQ’larını artırabilirler. Kişiler arası becerilerin güçlü olması, olumlu bir ilk izlenim yaratması ya da bir sonraki fırsatınız için kapıları açabilecek uzun vadeli profesyonel ilişkiler yaratması için kariyeriniz boyunca sermaye yaratmanıza yardımcı olabilir.
Çalışma, 20 veya daha fazla çalışanı bulunan şirketlerde 600’den fazla İK yöneticisinin ve ABD ve Kanada’daki ofis ortamlarında istihdam edilen 800’den fazla işçinin araştırmasına dayanıyor.