Yeni Bir Sistem Bitcoin İşlemlerini Takip Etmeyi Zorlaştırıyor

North Carolina Devlet Üniversitesi, Boston Üniversitesi ve George Mason Üniversitesi güçlerini ve ekibini birleştirerek Bitcoin-uyumlu bir sistem geliştirdi. Sistem gözlemcilerin herhangi bir Bitcoin işlemine dahil olanları ve ilgili işlemleri tanımlama ve takip etmeyi bir hayli zorlaştırmaya odaklanıyor.

Bildiğiniz gibi 2008 yılında deneysel olarak başlayan ve dijital para birimi olarak kabul edilen Bitcoin öncelikle insanların anonim olarak para değişimi yapmalarına odaklıydı. Ancak daha sonra Bitcoin işlemlerinin ve işlemleri gerçekleştirilenlerin takip edilebilip bulunabileceği keşfedildi.

Bitcoin her kullanıcıya eşsiz açık (ortak) anahtar veriyor, bu anahtar bir dizi numaradan oluşuyor. Kullanıcılar bir anahtardan diğerine parayı dijital bitcoin formları halinde yollayabiliyor. Bu işlem kullanıcın transferi gerçekleştirmesi için yeterli bitcoin parasına sahip olduğunu teyit ettikten sonra bir olanak olarak sunulabiliyor. Açık anahtarın kullanımı kullanıcıya bir çeşit anonim hissi veriyor, her ne kadar açık Bitcoin dizininde bütün işlemler bir liste halinde gözüküyor olsa da. Zaman geçtikçe, uzman kişiler ve özel şirketler anahtarları kullanarak gerçekleştirdiği işlemleri olabildiğince gizlemenin yollarını arayıp bulmaya başladılar. Şimdi ise araştırmacıların geliştirdiği TumbleBit adlı sistem Bitcoin’in üzerinde çalışan bir bilgisayar protokolünden oluşuyor ve bu hedefi gerçekleştirmeye meyilliler.

Tumblebit adlı sistem mevcut olan “karıştırma servisi” adlı konseptten yararlanıyor. Kullanıcı A direkt olarak kullanıcı B’ye ödemektense pek çok farklı A kullanıcısı “makine” ödeme yapıyor, bu makine de B kullanıcılarına ödemeyi yapıyor. Kullanıcıların sayısı arttıkça, kimin gerçekten kime ödeme yolladığı ya da paranın nereye transfer olduğunu bulmak zorlaşıyor. Ancak hala güvenlik açıkları mevcut, eğer dışarıdan biri bu sistemin nasıl işlediğini çözerse kimin kime ödediğini anlayabilir. Bunu önlemek içinse TumbleBit 3 aşamalı bir yaklaşımı benimsemiş.

“Escrow” (Emanet) denilen ilk aşamada A kullanıcıları makineye (tumbler olarak geçiyor) bir ödeme yapmak istediklerini belirtiyor ve daha sonra B kullanıcıları bu durumdan haberdar ediliyor. Bütün bunlar açık zincir üzerinden gerçekleştiriliyor. İkinci aşamada ise koyulan kripto araçlar hangi kullanıcıların dahil olduğunu bilmeden makinenin doğru kullanıcılara ödeme yapmasını sağlıyor. Ancak ikinci aşamada zincirde gözükmüyor. “Cashout” (Satın alma) adlı son aşamaya gelindiğinde bütün işlemler aynı anda yürütülüyor böylece işlemi kimin nereye yaptığını bulmak daha da zorlaşıyor. Bu aşama ilk aşama gibi halka açık zincirde yer alıyor.

Sistemin hala çalışmaları ve iyileştirmeleri sürse de pek çok kişi Bitcoin işlemlerini “anonimleştirmede” işe yarayacağına şimdiden inanıyor.