Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisliği, kullanıcı gereksinimlerini analiz etme ve ardından bu gereksinimleri karşılayacak yazılım uygulamasını tasarlama, oluşturma ve test etme sürecidir.

Yazılım Mühendisi Olmanın 10 Adımı

Yazılım mühendisliği sürekli değişen bir meslektir. Bu nedenle, yeni teknolojiler geliştikçe benimsenmelidir. Değişen bir yapıya sahip olduğu için bu mesleğe birçok farklı giriş noktası vardır. Ancak, bunu başarmanın tek bir yolu yoktur. İşte profesyonel bir yazılım mühendisi olmanın bazı adımları.

Son Hedefiniz Hakkında Net Olun

Yeni bir kariyere başlamak kolay değil. Ancak, aklınızda nihai bir varış noktası olduğunda, yolunuzdaki bir engeli bulup üstesinden gelmenize yardımcı olur. Aşağıdaki gibi net bir hedefiniz olmalıdır:

  • Kariyerimi yazılım mühendisi olarak inşa etmek istiyorum
  • Yerleşik bir bilişim şirketinde yazılım mühendisi olarak çalışmak istiyorum.
  • Ekip üyesi olarak çalışmak ve bunun için iyi para almak istiyorum.

Öğrenilecek Bir Dil Seçin

Yazılım mühendisliği asla yalnızca kodlamaya odaklanmaz. Ancak, en az birkaç dil bilmeli ve bunların nasıl işleyeceğine dair daha derin bir anlayışa sahip olmalısınız. Hangi dillerin en yararlı olduğu konusunda ortak bir karar yoktur. Ancak popüler programlama dilleri:

  • Python
  • JavaScript
  • C#
  • C++
  • Java

Bilgisayar Bilimi Ya Da İlgili Bir Alanda Derece Kazanın

İlk önce bilgisayar bilimi veya ilgili bir alanda bir derece kazanmalısınız. Bir yazılım mühendisi olarak kariyerinize başlamak için en az bir lisans derecesine sahip olmalısınız.

Bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşmak, yazılım tasarlamak için size en kullanışlı arka planı sunacaktır. Görüşmeciler, veri yapıları ve algoritmalarla ilgili sorular soracaktır. Bu nedenle, geleneksel bilgisayar bilimi derecelerinin sağladığı teorik bilgiler sizi buna en iyi şekilde hazırlar.

Ancak zamanınızı çoğunlukla sınıf kodlama yazılımlarının dışında geçirecek ve gerçek yazılımı öğreneceksiniz.

Çalışmalarınızı Tamamlayın

Eğitim kitapları genellikle eskidir. Referans kitaplar, yazılımın güncellenmesinden çok daha yavaş revize edilir. Tüm eğitim kurumları, başarınız için önemli olabilecek teorik kavramlar ve düşünme biçimleri sağlar. Bununla birlikte, ne kadar ödeme alacağınız, gerçek dünya yazılımının bilgisini uygulayabilmektir. Çalışmanızın size yardımcı olduğu yer burasıdır. Öğreniminizi tamamlamanın bazı yolları şunlardır:

  • StackOverflow, geliştiriciler için en güvenilir soru-cevap sitesidir. Geliştirmek istediğiniz teknolojiye, problem alanına veya dile göre arama yapabilirsiniz.
  • CodinGame ve CodeWars gibi siteler, becerilerinizi test etmenize yardımcı olan binlerce programlama çözümü sunar.

Deneyimli Geliştiriciler Tarafından Yazılan Kodları Okuyun

Yazılım mühendisi olmanın bir başka yararlı yönü de başkalarının kodunu nasıl okuyacağını öğrenmektir. Bunu GitHub depoları gibi siteleri ziyaret ederek ve belgelere bakarak kolayca yapabilirsiniz.

Bununla birlikte, bazen belgeler de yanlış gider, ancak bu sitelerdeki kaynak kodların çoğu doğrudur. Bu nedenle, bu kodu okumayı öğrenerek, belirli bir programın nasıl çalıştığını anlayabileceksiniz.

Bir Yazılım Mühendisleri Topluluğu Bulun

Bir yazılım mühendisi olarak sizi başarıya götürecek yolu öğrenmek için bir topluluk bulmanız gerekir. Bu nedenle, benzer düşünen insanlardan oluşan bir toplulukla çevrili olduğunuzda, otomatik bir destek sisteminiz olur. Gerçek dünyadaki bir yazılım mühendisliği topluluğu, öğreniminizi nereye odaklayacağınız konusunda size rehberlik eder. Meetup gibi siteler, diğer profesyonelleri bulmak için ideal bir seçimdir.

Projeler Oluşturun

Pratik deneyim gibisi yok. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir dilde projeler oluşturmaya başlamanız gerekir. Bunu yaparak, yalnızca öğrenmenizi geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel bir işveren de bulmuş olursunuz. Kodlamayı, proje oluşturmayı vb. öğrendikçe, yavaş yavaş profesyonel ağınızı oluşturmanıza yardımcı olmalısınız.

Mülakat Öncesi Becerilerinizde Ustalaşın

Ardından, işe alımınız için hayati bir rol oynadığı için özgeçmişinize odaklanmanız gerekir. Üç şeye hakim olmanız gerekecek: özgeçmiş, ön yazı ve çevrimiçi varlığınız.

İşe alınan İK yöneticileri, becerilerinizin ve deneyiminizin anlık görüntüsünü almak için hala onlara bakar. Ayrıca, çevrimiçi iş başvurusunda bulunurken ön yazılara ihtiyaç vardır; birinin dikkatini çekme ve bir izlenim bırakma fırsatınızdır.

İş Görüşmenizde Başarılı Olun

Sonunda, yüzleşme zamanı geldi. BT şirketlerinin çoğu, genellikle internette, evde yapılan bir tarama görüşmesiyle başlar. Bundan sonra, bir telefon görüşmesi ile yüzleşmeniz gerekir. Her iki görüşmeyi de başarılı bir şekilde temizlerseniz, yerinde görüşmeye gideceksiniz.

İş Teklifini Kabul Edin

Mülakatları başarıyla tamamladıktan ve yeni becerilerinizi gösterdikten sonra, büyük olasılıkla bir iş teklifi alacaksınız. Kariyerinizi geliştirmenize yardımcı olacak en iyisini seçin.

Yazılım Mühendisi Ne Yapar?

Yazılım mühendisinin oynadığı önemli roller şunlardır:

  • İyi bir programcı olmalı ve veri yapıları ve algoritmalar konusunda bilgili olmalıdır.
  • Birden fazla programlama diline hakim olmalıdır.
  • Çeşitli tasarım yaklaşımlarına aşina olmalıdır.
  • Problem tanımlama, değerlendirme, analiz ve çözüm geliştirme yoluyla yazılım operasyonlarının fizibilitesini tanımlamaktan sorumlu olmalıdır.
  • Akış şemaları, diyagramlar, belgeler, düzenler, kod yorumları vb. geliştirerek çözümleri belgelemelidir.
  • Yazılım geliştirme standartlarını takip ederek çözümler geliştirmelidir.
  • Sistem analizi çalışmalarını tamamlayarak operasyonları iyileştirmeli ve verimsiz prosedürler ve politikalar için önerilerde bulunmalıdır.
  • Satıcılardan ilgili verileri aldıktan sonra yazılım edinme ve lisanslama işlemleriyle ilgilenmelidir.
  • Ürünleri test etme ve onaylama süreçlerine hakim olmalıdır.
  • Hizmet ve geliştirme konularının toplanması, analizi ve özetlenmesi yoluyla ilgili verileri sağlamalıdır.

Veri Analisti ve Veri Bilimci

Büyük Veri Mühendisi

Veri Güvenliği Uzmanı

Yapay Zekâ Uzmanı

Yazılım ve Uygulama Geliştirme Uzmanı

IoT (Nesnelerin İnterneti) Uzmanı

Alternatif Enerji Uzmanı

3D Üretim Mühendisi

Dijital Pazarlama ve Strateji Uzmanı

Risk Yönetimi Uzmanı

Yakın Gelecekte Popüler Olacak Meslekler

Online Eğitim Alabileceğiniz Ücretsiz Platformlar