
Picasso’nun gizli eserlerinden birisi olan Lonesome Crouching Nude (Yalnız Çömelen Çıplak) portresi yapay zekâ sayesinde hayat buldu.
Gelişmiş görüntüleme teknolojisi, 3D baskı ve yapay zekâ kullanılarak ortaya çıkarılan rekreasyon, kayıp sanatı tekrar canlandırmak isteyen Oxia Palus şirketinin bir eseri olarak karşımıza çıkıyor.
Picasso’nun Gizli Resmi Açığa Çıktı
Yaşadığı dönemde ünlü olmadığı için Picasso, malzemeden tasarruf etmek amacıyla dönemin pek çok ressamı gibi var olan portreler üzerine yeni portreler çiziyordu. Picasso’nun Lonesome Crouching Nude portresi de aslında başka bir portre üzerine çizilmiş bir eserdir. Bu eser Picasso’nun 1903 yılında çizdiği The Blind Man’s Meal (Kör Adamın Yemeği) isimli portresinin altında yer alan çizimdi.
Bu gizli Picasso portresi, X ışınları ile görüntüsü kısmen ortaya çıkarılan eser tamamlanmadığı için yarım bir görüntüye sahipti. Oxia Palus şirketinin çalışmasıyla tamamlanan portrenin ortaya çıkarılmasında pek çok adım izlendi.
Öncelikle şirket gizli resmin ana hatlarını belirlemek ve ortaya çıkarmak için görüntüleme ve görüntü işleme sistemlerini kullandı. Daha sonra Picasso tarzında bir çizim elde edebilmek ve fırça darbelerini sanatçıyı yansıtacak şekilde gösterebilmek için yapay zekâ eğitti.
Yapay zekâ ile elde edilen görüntünün ardından doku hissi vermek için portrenin yükseklik haritası oluşturuldu. Bu haritada elde edilen görüntü 3 boyutlu baskı teknolojisi ile tuval üzerine aktarıldı.
Nü Portre Büyük İlgi Topladı
Londra Üniversitesi’nde makine alanında doktora eğitimi alan Anthony Bourached ve George Cann tarafından ortaklaşa kurulan Oxia Palus’un eseri hayata döndürmesinin ardından portre sanat camiasında büyük yankı uyandırdı.
Şirket kurucularından Cann, sanatçıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Picasso, Kör Adamın Yemeği ve Yalnız Çömelen Çıplak portrelerini çizdiği zaman fakirdi ve sanat malzemeleri pahalıydı. Bu nedenle muhtemelen yeni eseri için eski eserini isteksizce boyamak zorunda kaldı.” Tamamlanan Picasso nü portresi üzerinde yer alan kadın figürünün aynı zamanda bir dizi eskizde ve La Vie isimli tabloda da yer alması, aslında sanatçının çizdiği figüre bir yakınlık duyduğunu gösteriyor.
Cann aynı zamanda yaptığı açıklamada: “Ölümünden 48 yıl sonra ve tablonun gizlenmesinden 118 yıl sonra gelecek nesillere aktarmak istediği hazinenin sonunda ortaya çıktığını bilmek Picasso’yu mutlu ederdi.” ifadesine yer vermişti.
Yapay Zekâ ile Picasso’nun Zihni Keşfedildi
Her ne kadar çok yakından incelendiğinde eserin Picasso’ya ait olmadığı anlaşılsa da Murphy, yeni eserler üretmek, diğer sanatçıların eserlerinin taklit edilebilmesi ve Picasso’nun zihninin keşfedilmesi bakımından Picasso gizli tablo eserine sempati duyduğunu dile getirdi.
Picasso’nun bu gizli tablosuyla ilgili olarak ise şunları söyleyebiliriz;
- Portrede altın, yeşil ve mavi tonları hakimdir. Hem sıcak hem soğuk tonların muazzam bir şekilde bir araya geldiği tablo, tezat duyguları aynı anda barındırmaktadır.
- Yalnızlık duygusu ve duyguların akışı resimde net bir şekilde gözlemlenebilir.
- Resimde daha dalgalı ve akışkan fırça darbeleri dikkat çekmektedir.
- Kadının bacaklarına doğru eğilmesi, göz ve yüz hatlarındaki ifadesizlik boşluğu yansıtmaktadır. Bu boşluk yalnızlık hissiyle kendisini boşlukta hisseden bir kadının duygularıdır.
- Sanat akımları bakımdan incelendiğinde eser Mavi Dönem’e aittir.
- Picasso’nun geleneksel resim tarzı olan kübizm akımının etkileri bu tabloda da kendini göstermiştir.
Portre Londra Deep Al Sanat Fuarı’nda sergileniyor. Eserin sergileneceği Morf Gallery; fütürist ve sınırlı sayıda özgün sanat eserlerini sergileyen çevrimiçi bir galeri olarak biliniyor.
Yapay zekâ ile yarım kalan bu Picasso eseri tamamlanarak aslında bir bakıma onun sanatına ölümünün ardından da tanık olabilme fırsatını veriyor.