Yangınlar, hem maddi hem de manevi büyük zararlara yol açabilen afetler arasındadır. Hızlı bir şekilde yayılabilmesi ve doğru müdahale edilmediğinde korkunç sonuçlar doğurması, yangınla mücadele etmenin hayati önemini ortaya koyuyor. Özellikle yaz aylarında küçücük bir kıvılcımdan koskoca ormanların yandığı bilinmekte olup, bu konuda duyarlı ve tedbirli olmak her insanın en büyük görevlerinden biridir.
Yangın anında hızlı ve tedbirli davranmak son derece önemlidir. Bu nedenle yangın ekipmanları, ulaşılması kolay yerlerde bulundurulmalı ve işe yarar durumda olmalıdır. Ayrıca yangın çıkış kapıları, yangın merdivenleri gibi kaçış noktalarının kullanılabilir nitelikte olması yangın esnasında çok önemlidir.
Yangınla Mücadelede Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?
Yangınla mücadele ekipmanları şunlardır:
1. Yangın Söndürme Tüpleri
Farklı boyutları ile her yerde bulundurulabilen bu tüpler, küçük yangınlara çabuk müdahale edilmesini sağlarken, yangının büyümesini önler.
2. Yangın Söndürme Dolapları
İçerisinde makaralara sarılmış hortumların ve başka yangın söndürme ekipmanlarının bulunduğu bu dolaplar, ulaşımı kolay yerlerde hayat kurtarıcı olabiliyor. Uzun hortumlar, yangına daha yakın mesafeye gidebilmeyi sağlıyor.
3. Yangın Hidrantları
Yangın açısından riskli bölgelerde su kaynaklarına ulaşımı kolaylaştıran bu hidrantlar, itfaiyeler için önemli ekipmanlar arasında yer alır.
4. Yangın Kapıları ve Merdivenleri
Canlıların tahliyesi için kullanılan bu kapı ve merdivenler, çabucak bina dışına çıkmayı sağlar.
5. Yangın Hidroforları
Şehir şebekesine ait suların basıncı arttırılarak yangınlarda kullanılması, geniş ve yüksek binalarda verimli sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
6. Yangın Söndürme Cihazları
Kuru kimyevi tozlu söndürme cihazları, köpük saçan yangın söndürücüler ve karbondioksit bazlı yangın söndürücüler gibi çeşitleri bulunan bu cihazlar, küçük çaplı yangınlarda işlevsel olarak kullanılmaktadır.
7. Yangın Söndürme Uçakları ve Helikopterleri
Özellikle orman yangını gibi büyük çaplı ve diğer müdahalelerin yetersiz kaldığı durumlarda yangın uçakları, taşıdıkları su miktarının oldukça fazla olması sayesinde büyük alanlara müdahale edilmesini sağlar. Bazı durumlarda yangın uçakları bir zorunluluktur. Çünkü özellikle ormanlarda çıkan yangınlar, rüzgârın da etkisiyle çok çabuk yayılarak, kilometrelerce alanın kül olmasına neden olmaktadır.
Helikopter müdahaleleri de etkili olmakla birlikte bu tür büyük yangınlarda ancak yardımcı pozisyonda yer alabilirler.
Türkiye’deki Orman Yangınları
2021 yılına kadar Türkiye, orman yangınları ile pek çok kez mücadele etmek durumunda kalmıştır. Ancak 28 Temmuz 2021’de Manavgat’ta başlayan ve hızla yayılan orman yangınları; Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki pek çok ili, hem orman varlığı hem can kaybı hem de maddi kayıp açısından son derece kötü etkilemiştir.
Yangın söndürme çalışmaları aralıksız devam etmesine rağmen, yangın uçaklarının müdahale edememesi ve rüzgârın etkisi ile yangınların hızla büyümesi, yüzbinlerce hektar orman varlığını yok etti. Üstelik çıkan yangınların şehir merkezlerine ve köylere kadar ulaşması pek çok insanın evinin yanmasına neden oldu. Orman yangınlarında sayısı belirlenemeyecek kadar hayvan can verdi, 8 kişi de hayatını kaybetti.
Yaşanan bu acı tablo, ormanlarda yangına sebep olabilecek plastik ve cam maddelerin bırakılmaması, sigara izmaritlerinin yere atılmaması ve yangına sebebiyet verebilecek her türlü konuda tedbir alınması gibi konuların gündeme gelmesine neden oldu. Küresel ısınmanın acı sonuçları olarak ifade edilen bu yangınlar, gelecek açısından insanlar üzerinde üzücü bir etki bıraktı.