Yakında İş Yükünün Yarısı Otomatize Edilmiş Olacak

McKinsey Global Enstitüsü’nün yayınladığı son rapora göre, şu anda sahip olduğumuz iş yükünün yarısı 2055 yılına kadar otomatikleştirilmiş olacak. Yine de teknolojiye etki eden çeşitli faktörler bu belirlenmiş süreyi 20 sene daha uzatabilecek potansiyele sahip. Raporu yazanlardan biri olan Michael Chui bunun önümüzdeki yıllarda bizi geniş çaplı bir işsizlik durumu ile karşı karşıya getirmeyeceğinin altını çizdi. Bir radyodaki konuşmasında Chui yapmaya çalıştıklarının daha çok kitle intikal problemini çözmek ile alakalı olduğunu da belirtti.

Bu noktada hepimizin aklına muhtemelen gelen soru; Makineler önem kazandıkça biz onların yanında nasıl çalışma şansı buluyor olacağız?

Rapor ayrıca otomasyona yönelik hareketlenmenin üretkenliği küresel olarak öne çıkaracağını belirtiyor. Senaryo bazlı modele bakıldığında otomasyonun yıllık bazında performans büyümesini küresel olarak %0.8’den %1.4’e çıkaracak. İnsan hatası kapasitesi ve hastalık, yorgunluk ya da diğer rahatsızlıklar sebebiyle hızın yavaşlamasını ortadan kaldırarak otomasyon otomatikleştirilebilen her türlü işi gerçekleştirebilecek.

Bir süredir sıklıkla dile getirilen otomasyon konusunun manuel iş gücünü ne kadar derecede ve nasıl etkileyeceği merak konusu. Robot teknolojisinin belirli ve tekrarlayan üretim görevlerini devralmasını görmek oldukça kolayken yapay zekanın yükselişi bilgisayar tarafından gerçekleştirilen kavrama odaklı görevlere daha da izin veriyor. Raporda %60’lık bir iş yükü içerisinde insanların yaptığı işlerin %30’unun otomatize edilebileceği de gösteriliyor; bu iş yükünü robotlar, yapay zeka ya da diğer ilgili teknolojiler yapabiliyor olacak.

Her ne kadar robot ve yapay zekanın önemi gün geçtikçe artsa da daha önce de değindiğimiz gibi insanların işlerinden olmaları da maalesef söz konusu. Chui bu endişe için de geçmişte yaşanan olaylarda olduğu gibi insan iş gücü için yeni kapılar açılabileceğini belirtiyor. Yine de otomasyona dönük gelişmeler tarihte olduğu kadar kolay olmayabilir. Sanayi Devrimi geniş çapta iş imkanları yarattı, burada halen umut edilen nokta ise otomasyonun da hem çok yetenekli hem de orta derecede yetenekli insanlara yeni iş rolleri biçecek olması. Robot dünyasında ortaya çıkan diğer gelişmelerde olduğu gibi bu umudun gerçek olup olmadığını göreceğiz.