WhatsApp, 2009 yılında kurulan ve günümüzde en çok tercih edilen online mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıları tarafından beğenilen ve yoğun ilgi gören uygulama, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındı. Facebook kişisel bilgilerin kullanımı ile ilgili WhatsApp kullanıcılarına bir bildirim gönderdi. Bu bildirimdeki koşulları kabul etmeyenler için WhatsApp kullanma hakkını iptal edeceğini duyurdu. Bunun üzerine pek çok kişi WhatsApp’a alternatif uygulamalara yöneldi.
WhatsApp yerine kullanabileceğiniz mesajlaşma uygulamaları;
Telegram
Halihazırda pek çok kullanıcısı olan Telegram’ın kullanıcı sayısı bu olay üzerine epey arttı. Çevrimiçi mesajlaşma, yüksek boyutlu dosyalar gönderme ve alma, büyük kitleler ile gruplar oluşturma ve kanal açma gibi farklı özellikleri de bulunan uygulama yoğun ilgi görüyor. Telegram’a bilgisayar, tablet ve telefonlardan aynı anda erişim sağlanabiliyor. WhatsApp’a alışanlar için Telegram ilk başta zor gelse de zamanla işlevselliği sayesinde talep gören bir platform olma özelliğine sahip.
Vip
Vip mesajlaşma uygulaması Telegram ile aynı koda sahiptir. Ücretsiz uygulamanın Telegram’dan farkı, reklam alması ve sevimli duvar kağıtlarına sahip olmasıdır. Vip ile mesajlaşabilir, yüksek boyutlu dosyalar gönderebilir ve 256 kişiye kadar gruplar oluşturabilirsiniz. Telegram’da bulunan tüm sohbetlere bu uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.
Viber
Ücretsiz arama ve mesajlaşma platformu olan ve 2010 yılında iPhone uygulaması olarak piyasaya sürülen Viber, mobil cihazlara yüklenebiliyor. HD kalitesinde arama yapma imkânı sunan uygulama, reklamsız ve kolay kullanımı ile ilgi görüyor. Herhangi bir hesap açma işlemi gerektirmeyen uygulamada sadece telefon numarası ile sisteme kayıt olabilirsiniz. Telefon listenizde yer alan Viber kullanıcıları ile mesajlaşabilir, fotoğraf, video ve konum paylaşabilirsiniz. Uygulama telefon dışında tablet ve bilgisayarlarda da kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Google Duo
Google Duo, sade bir video sohbet uygulamasıdır. Hem Android hem de iOS işletim sistemine sahip cihazlarda kullanılabilen uygulama, 2016 yılında hizmet vermeye başladı. 8 kişiye kadar görüntülü konuşma sunan uygulamada grup görüşmesi yapmak oldukça kolay.
Uygulamayı açtıktan sonra ekranı hafifçe kaydırarak grup oluşturabilir, grupla görüşmek istediğiniz arkadaşlarınızı seçebilir ve başlata dokunarak kolay bir şekilde görüşmeyi başlatabilirsiniz. Görüntü kalitesinin yüksek olması ve ışık seviyesinin az olduğu durumlarda bile daha iyi görüntü sunması, uygulamanın avantajları arasında yer alıyor.
Signal
Signal mesaj gönderme, fotoğraf, video, sesli not, belge ve dosya paylaşımı yapma imkânı sunan bir uygulamadır. Uygulama gizlilik konusunda diğer platformlardan daha güvenilir bir çizgide yer alır. Uçtan uca şifrelenen mesajlar üst düzey güvenlik sağlar. WhatsApp kişi listelerini şifrelemez ancak Signal bu duruma izin vermez.
Gizlilik ve güvenilirlik özellikleri ile tercih sebebi olan Signal uygulaması, iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazlara indirilerek ya da masaüstü uygulaması ile tablet ve bilgisayarlar üzerinden kullanılabilir.
Turkcell BiP
WhatsApp’ta ortaya çıkan güncelleme sorunundan sonra WhatsApp kullanıcılarının pek çoğunun BiP uygulamasına geçtiği biliniyor. Turkcell tarafından geliştirilen uygulama, tüm operatörler tarafından kullanılabilme özelliğine sahip. Kullanıcılar BiP üzerinden mesajlaşabiliyor, gruplar oluşturabiliyor, dosya, belge ve fotoğraf paylaşabiliyor. Diğer uygulamalardan farklı olarak BiP kullanıcıları, farklı dillerden anında çeviri desteği alabiliyor. Mesajlaşma anında çeviri yapan uygulamanın bu özelliği oldukça seviliyor.
Ücretsiz olarak kullanılabilen BiP, Turkcell kullanıcılarının fotoğraf, video, ses kaydı ve mesaj gönderimlerinde internet kotalarından eksiltme yapmıyor. Uçtan uca şifreli bir uygulama olan BiP’in güvenilirliği en büyük tercih edilme sebeplerinden. Yerli ve milli özelliklere sahip olan uygulama, masaüstü kullanımı ile de kullanıcılarına kolaylık sağlıyor.