Sanal gerçeklik günümüzde hemen hemen herkesin duyduğu ve merak ettiği bir teknolojidir. Her ne kadar ilk uygulamaları 40 – 50 yıl öncesine dayansa da, ilk sanal gerçeklik teknolojisi 2010 yılıyla kullanılabilir hale gelmiştir.
Günümüzde ise sanal gerçeklik, teknoloji marketlerine kadar ulaşabildiğimiz ürünlerin yer aldığı bir teknolojiye evrilmiştir. Sanal gerçeklik teknolojisi günümüzde VR, MR ve AR gibi pek çok yeni teknolojiyi içeren geniş kapsamlı bir terimdir.
VR Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nedir?
Virtual Reality VR (Sanal Gerçeklik), teknoloji aracılığıyla gerçek ve hayalin birleştirildiği kurgulardır. VR ile kullanıcıya olayların adeta içindeymiş gibi bir deneyim yaşaması sağlanır. Burada tamamen bilgisayar ya da başka bir teknolojik cihaz ile oluşturulmuş bir sanal ortam deneyimi sunulmaktadır.
Kullanılan VR teknolojisi ile birey kendisini üç boyutlu bir ortamda bulmaktadır. Gerçek mekânı kopyalayan bu teknoloji ile ortamdaki görüntü, ses gibi duyular da aktif hale getirilmektedir. VR ile kullanıcıların sanal bir dünyaya giriş yapmasını sağlanmaktadır. Yapay bir ortam oluşturan VR teknolojisi kullanıcılara sürükleyici bir deneyim sunar; hatta bazen kullanıcının gerçek dünyayla odağının kopmasına yol açabilir. Bazen dünyada olan yerler bazen ise tamamen kurgu ürünü olan ortamlar yaratılır, hatta hareket gibi hislerin yaratılacağı bir ortam da tasarlanabilir.
VR teknolojisi pek çok farklı araç ve donanım sistemi üzerinden kullanıcılara sunulabilmektedir. Sanal gerçeklik teknolojisi özellikleri, kullanılan aracın özelliklerine göre değişim göstermektedir. Bu kapsamda bilgisayar tabanlı olarak kullanılabileceği gibi bağımsız ya da mobil tabanlı sanal gerçeklik başlıkları da kullanılabilmektedir.
VR Nasıl Kullanılır?
VR teknolojisinin işleme mekanizmasının temelinde sanal gerçekliğin sunulacağı bir görüntüleme ekranı kullanılmaktadır. Bu ekran aracılığıyla cihazın içindeki içerikler eş zamanlı olarak kullanıcıya görüntü, ses ve hareket gibi duyuları aktive etmektedir.
Örneğin, sanal gerçeklik gözlüğü kullanılarak bilgisayar tabanlı VR teknolojisinin oluşturulduğu sanal gerçeklik dünyasına ulaşılabilmektedir. Böylelikle kullanıcı baş hareketleri ile sanal dünyadaki gerçekliğin içinde kendisini yönlendirmekte ve buradaki aktivitelerle ortamla etkileşime geçmektedir. Aynı zamanda VR teknolojisi kullanılırken özel kumandalardan yararlanılmaktadır. Böylelikle sanal dünyadaki hareket kabiliyeti ve olaylara eş zamanlı tepki geliştirilebilmesi mümkün kılınmaktadır.
VR teknolojisi günlük hayatımızda pek çok alanda aktif kullanılan bir teknolojidir. VR teknolojisinin en sık kullanıldığı alanlar şu şekildedir:
- Test
- Pazarlama
- Bilim (Sağlık, mühendislik, teknoloji)
- Bilgisayar ve konsol oyunları
- Eğitim
- Gözlem
- Proje
Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Geleceği
Günümüzde sanal gerçeklik oyun endüstrisinde sık kullanılan bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak sanal gerçeklik, gelecekte daha yaygın kullanılacak bir teknoloji haline gelecektir. Genel olarak bireysel amaçlı sanal dünya sunma amacının endüstri, mühendislik ve fabrika gibi pek çok alanda kullanılan aktif ve kolektif bir teknolojiye dönüşmesi amaçlanmaktadır.
Gelecekte sanal gerçeklik teknolojisinin kullanılacağı alanlara örnekler vermek gerekirse, bu teknoloji ile küresel endüstriyel üreticiler fuar tanıtımlarında üretim mekanizmalarını detaylı bir şekilde gösterebilecektir.
Kullanıcılar sanal gerçeklik teknolojisi ile web tabanlı sistemler üzerinden fabrikaların fiziksel donanım ve özelliklerine dair verilere ulaşabilecek ve paylaşabilecekledir. Firmalar endüstriyel amaçlarla yeni akıllı teknolojilerin kurulmasını sağlayacaktır. Otomatik lojistik sistemler aracılığıyla robot makineler kendi üretim ihtiyaçları çerçevesinde ayarlanabilecektir.
Sanal gerçeklik ile ürünlerin imalat süreci daha esnek bir sisteme sahip olacaktır. Böylelikle akıllı ürünler ve robotlar bu esnek sisteme yönelik kararlar alarak birbirleri ile iletişim kurabilecektir. Bu sayede VR sanal gerçeklik; üretim zincirinin hiç aksamadan, üretim kaynaklarının doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.