Viral Pazarlama Nedir?

Viral kelimesi hesapsızca yayılan her şey için kullanılabilir. Bulaşıcı ve büyük kitlelere ulaşabilen anlamında kullanılan viral kelimesi pazarlama ile yan yana geldiğinde kolayca büyüyebilen, sınırsızca yayılabilen bir reklam sistemi olarak düşünülebilir.

Sosyal medyanın yaygın biçimde kullanıldığı çağımızda viral pazarlama tabiri ortaya çıkmıştır. Viral pazarlama genel olarak kulaktan kulağa olarak tabir edilebilen ve insanlar vasıtasıyla yayılan bir reklam stilidir.

Bir paylaşımın orantısızca çoğalarak yayılması olarak da düşünülebilen viral pazarlama, pratik, hızlı ve karlı bir sistemdir. Güvenilen ve sözüne itimat edilen kişiler tarafından yapılan viral pazarlamada, kişiler daha az sorgulama yapar ve ürün veya hizmete ulaşmak adına aceleci tavırlar sergileyebilirler. Bu durum da reklamın amacına kolayca ulaşmasını sağlar.

Viral PazarlamaNedir?

Viral pazarlama, bilinçli bir şekilde sosyal medyanın gücünden yararlanılarak, bir ürün veya hizmetin insanlarca paylaşılarak tanıtımının yapılmasıdır. Bu tanıtımlarda genelde hedef kitlenin yorumları ve beğenileri de yer aldığı için etkileşimler oldukça hızlı olabilir. Marka veya firma, yapılan paylaşımlardan hedef kitlenin ihtiyacını ve beklentilerini görme imkânına sahip olur.

Viral pazarlamada verilmek istenen mesajın dikkat çekici ve insanları paylaşmaya yönlendirici olması oldukça önemlidir. Bu pazarlamada önemli olan, hedef kitlenin tanıtılan ürün veya hizmeti gerçek bir ihtiyaç olarak algılamasını sağlayabilmektir. Lüks olarak görülen ya da eksikliği hissedilmeyen ürün veya hizmeti hitap edilen kişiler için gerekli gösterebilmek, viral pazarlamanın farkını ortaya koymak için önemlidir.

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

Viral pazarlama, genellikle sosyal medyada etkili olabilen ve takipçi sayısı fazla olan kişilerce başlatılan bir pazarlama sistemidir. Bu konuda ilk akla gelenler elbette internet fenomenleridir.

Günlük içerik üreterek insanların ilgisini üzerlerine çeken influencerlar, herhangi bir ürünün tanıtımı için firmalar ile anlaşarak, paylaşımlarında ürünleri kullanarak veya tanıtarak viral pazarlamanın başlangıç noktasını oluşturabilirler.

Kullandığı ürün hakkında sesli veya görsel olarak olumlu yorumlarını belirterek, takipçilerinin etkilenmesini sağlayan influencerlar, ürün tanıtımlarını kolayca yapabilmekte ve reklamın yayılmasına öncülük edebilmektedir.

Viral Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Viral pazarlamanın geleneksel pazarlamaya göre pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunları aşağıda verildiği şekilde sıralayabiliriz:

  • Maliyeti düşüktür. Sosyal medya paylaşımları ile oldukça kolay bir şekilde yayılırken herhangi bir masraf ortaya çıkarmaz.
  • Hedef kitle hakkında kolayca bilgi edinilmesini sağlar.
  • Marka ve müşteri arasında kısa yoldan bağlantı kurulmasını sağlar.
  • İnsanların zihninde kolayca algı oluşturmak mümkündür.
  • Etkileşimi artırırken, doğal olarak müşteri potansiyelinin de artmasını sağlar.
  • Duygusal olarak insanları etkileme potansiyeline sahiptir.
  • Pratik, hızlı ve kolayca gerçekleştirilir.
  • Eğlenceli ve doğal mesajlar ile kolay bir pazarlama imkânı sunar.

Sosyal medyanın yoğun bir şekilde kullanıldığı çağımızda, viral pazarlama adeta tüm pazarlama sistemlerinin önüne geçmiş ve hızlı etkileşimi sayesinde markalar ve firmaların hedeflerine kolay yoldan ulaşabilmelerini sağlamıştır.

Paylaşımı başlattıktan sonra sonucun nerelere varacağını tahmin etmek oldukça zor olmakla birlikte, zaman zaman çok fazla etkileşim yakalayarak müşterilerin dikkatini çekmekte son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Başarılı Bir Viral Pazarlama İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Doğru kişiler ile iletişim kurarak, ulaşılmak istenen hedef kitlenin merakını uyandıracak mesajlar oluşturmak başarılı bir viral pazarlama için ön koşuldur.

Pazarlanmak istenen ürün veya hizmetin reklamını yapacak kişinin, ürünü veya hizmeti yakından tanıyarak, net bir şekilde sunması ve hedef kitlenin ihtiyacına yönelik vurgu yapması önemlidir. Kullanılan ürün veya hizmetin hayatı ne kadar kolaylaştırdığına ve konfor sağladığına dair ikna edici söylemlere yer verilmelidir. Markaya vurgu yapılırken, markanın kalitesine ve bilinirliğine de mutlaka değinilmesi gerekmektedir.