Son yıllarda ortaya çıkan pek çok girişimler; çekirdek, orta-ölçekli ve benzeri kavramlarla sınıflandırılarak daha anlaşılır bir şekilde ifade edilmeye başlandı. Girişiminizin hangi noktada olduğunu anlamak için değerlenmesi, kar oranı gibi niteliklere bakmanız yeterli olabilir. En üst zirve ise herkesin hayal edip ulaşmaya çalıştığı o efsanevi noktadır: girişiminiz oraya ulaştı mı ve girişimci oldunuz mu? Ulaşmadıysa doğru çalışmaları yürütüp sabırlı olmalısınız, belki sizin şirketiniz de bir gün “Unicorn” girişim olmaya hak kazanabilir.
Bilmeyenler için unicorn girişim tam olarak ne anlama geliyor? Bu yazımızda bu kavramı sizin için biraz da olsa açıklamaya çalışacağız.
Değeri 1 milyar doları aşan girişimlere genellikle “Unicorn” girişim adı veriliyor. Wikipedia’nın verdiği bilgilere göre 2013 yılında risk sermayedarı Aileen Lee tarafından ortaya çıkarılan bu kavram zirveye tırmanmış girişimleri temsil ediyor. “Decadorn” girişim ise değeri 10 milyar doları aşan oluşumlara verilen isimken “Hectocorn” ise değeri 100 milyar doları aşan girişimlerden oluşuyor. TechCrunch’a göre Mart 2017 itibariyle dünyada toplam 223 adet unicorn girişim mevcut: bunlar arasında Uber, Xiamoi, Airbnb, Evernote, Spotify, Palantir, Dropbox ve Pinterest bulunuyor. Snap, Inc ise 2 Mart 2017 itibariyle decadorn girişimler arasına katılmış. Unicorn girişimlerin çoğu ise Amerika’da bulunuyor. Amerika’yı ise Çin, Hindistan ve İngiltere takip ediyor. Türkiye’de ise henüz unicorn bir girişim mevcut değil.
Bu girişimlerin unicorn, decadorn ya da hectocorn olup olmadığına karar verilirken pek çok özelliğine bakılıp analiz ediliyor. Geçmiş senelerdeki performanslarından büyüme fırsatlarına, potansiyel pazardan uzun vadede elde edebileceği gelire kadar pek çok konu bu değerleme sürecinde inceleniyor. Bir girişimin “unicorn” olup olmaması şuna da dayanıyor: eğer ondan büyük bir şirket onu satın alırsa ona büyük bir değer katıyor. Örnek olarak Facebook Instagram’ı 1 milyar dolara satın aldığında Instagram değerlendi ve unicorn bir girişim haline geldi.
İnovasyon, müşteri deneyimi ve girişimcilik konusunda doğru adımları atan bir girişim, yolundaki bütün engelleri aşıp doğru anda doğru kararları verdiğinde istediği hedefe daha rahat ulaşabilir. Eğer sizin de değerlenme konusunda büyük hedefleriniz varsa, mevcut unicorn girişimlerin nasıl bu noktaya geldiğini araştırmak isteyebilirsiniz.