Uluslararası Patent Sorgulama

Özgün ve eşsiz fikirler her zaman değer görmüş ve desteklenmiştir. Ancak bazen benzer zamanlarda ya da yakın zamanlarda aynı fikri ortaya atan birden fazla kişi olabilmektedir. Bu durumda kim önce bu fikrin patentini alırsa o fikir üzerinde hukuki olarak hak sahibi olmaktadır. Bu nedenle eğer özgün bir fikir, ürün ya da hizmet söz konusuysa bir an önce başvuruda bulunarak patent sahibi olmak gerekmektedir. Aksi takdirde söz konusu buluş size ait olmasına rağmen taklitçi durumuna düşmeniz söz konusu olabilir.

Patent başvuruları hem ulusal hem de uluslararası olacak şekilde yapılabilmektedir. Ulusal patent başvurularında alınan patent sadece patentin alındığı ülke sınırları içerisinde geçerlidir. Uluslararası patentte ise anlaşılan ülkelerde patentin geçerliliği kabul edilmektedir.

Uluslararası Patent Sorgulama Nedir? Ne İşe Yarar?

Uluslararası patent sorgulama işlemleri, uluslararası perspektifte söz konusu fikir, ürün, hizmet ya da buluşun özgün olup olmadığının tespit edilmesini sağlar. Patent sorgulama sonucu elde edilen veriler başvurduğunuz konuyla ilgili olarak detaylı bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur. Bu kapsamda eğer söz konusu buluş daha önce biri tarafından patenti alınmış bir buluşsa, bu buluş üzerinde hak sahibi olma konusunda sorun yaşayacağınız anlamına gelir. Eğer söz konusu buluş özgün bir buluşsa bu durumda buluş üzerinde patent sahibi olabilmeniz mümkün hale gelmektedir.

Uluslararası patent sorgulama ile istediğiniz ülkelerdeki patentler denetlenerek kontrol edilmekte ve size bilgi verilmektedir. Eğer uluslararası ağda üretip sunacağınız bir ürün, hizmet ya da buluş söz konusu ise bu ülkelerle hukuki olarak sorun yaşamanızın önüne geçilmektedir.

Uluslararası Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Patent sorgulama işlemleri uluslararası patent platformları, Türk Patent Enstitüsü ya da patent bilgilerine erişim sağlanabilen platformlar aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Sorgulama işlemi olumlu sonuçlanırsa bu durumda uluslararası patent başvurusu yapılması mümkün olacaktır.

Uluslararası marka tescil başvurusunda bulunacaksanız öncelikle menşe ofiste geçerli bir marka tescil başvurunuzun ya da tescilli bir markanızın bulunması gerekmektedir. Böylelikle uluslararası marka tescil başvurusunun WIPO’ya sunulması mümkün hale gelmektedir. Bu marka tescili ancak Madrid Protokolü’ne taraf olan bir ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Eğer bu protokole taraf olmayan bir ülke söz konusuysa bu durumda marka koruması sağlanması mümkün değildir.

Madrid Protokolü’ne taraf bir ülkeye tam ve eksiksiz belgelerle başvuruda bulunulursa bu durumda başvuru incelenecek ve mal/hizmet uyuşmazlığı, patent/marka sorunları çıkmazsa başvuru süreci muhtemelen olumlu sonuçlanacaktır. Bunun sonucunda başvuru yapılan ülke ya da ülkelerde patent geçerli hale gelecektir.

Marka Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Marka patent sorgulama işlemleri pek çok farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemlerden birisi de e-Devlet marka patent sorgulama hizmetidir.

Bu hizmetten yararlanabilmek için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz:

  1. Öncelikle e-Devlet sisteminin resmi sitesine (gov.tr uzantılı) erişin.
  2. Siteye eriştikten sonra e-Devlet şifresi, mobil imza ya da internet bankacılığı gibi giriş yöntemlerinden birisi ile sisteme giriş yapın.
  3. Arama kutucuğuna “Türk Patent ve Marka Kurumu” yazarak aratın.
  4. Çıkan sonuçlarda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından sunulan hizmetlere erişim sağlayın.
  5. Bu hizmetler arasından Marka Başvurusunun İncelenmesi, Marka Yayıma İtiraz İşlemlerine Dair İncelemeler ya da Markaya İlişkin Belge Taleplerinin Yerine Getirilmesi gibi hizmetlerden ihtiyacınız olanı seçin. Yine bu kurum tarafından sunulan patent hizmetlerinden de dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
  6. Tercihinizi yaptıktan sonra e-Devlet sizi Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sayfasına doğrudan yönlendirecek ve istediğiniz işlemleri buradan kolaylıkla gerçekleştirebileceksiniz.