Uzun yıllardır devletin gündeminde olan ve birçok söylenceye sebep olan sosyal medya vergisi artık yürürlüğe girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 14 Ekim’de onaylanan bu karar ile artık sosyal medya vergisi yaşamımızın bir parçası haline gelecek. Yürürlüğe giren bu yasa ile ilgili şunu kesin olarak söyleyebiliriz: Türkiye’de yeni dönem sosyal medya vergisi ile başlıyor.
Geçmiş yıllarda sosyal mecralar üzerinden gelir sağlayan influencer, fenomen, video yayıncısı ve youtuber gibi kişiler vergi diliminden muaf tutuluyordu. Fakat bu durum üreticilerin 7338 sayılı kanun kapsamına dahil edilmesiyle birlikte değişti. Yapılan bu düzenlemeye göre artık sosyal mecralar üzerinden para kazanan kişiler belli bir vergi dilimine tabii tutulacak.
Sosyal Medya Vergisi Ne Zaman Geldi?
Hükümet tarafından sunulan ve 7338 sayılı Vergi Usulü Kanunu’nda değişiklik talebi istenen yasa, 14 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafınca kabul edildi. TBMM’deki kabulünün ardından Cumhurbaşkanı onayından da geçen bu değişiklik ile artık sosyal medya fenomenleri de vergi ödeyecek.
Sosyal medyanın günümüzde büyük bir yükselişe geçmesiyle dijital alandan elde edilen kazançlarda da artış gözlemlendi. Ülkeler bu yeni duruma hazırlıksız yakalandığı için uzun süre bir düzenlemeye gidilmedi. Fakat ülkemizde bu konuya hızla önlem alındı. Sosyal medya vergisi sayesinde vergisiz kazancın önüne geçilmiş oldu.
Merak edilen bir diğer konu ise sosyal medya vergisinin kimleri kapsadığı hususudur. Zira bu alanda kazanç sağlayan kişi sayısı hiç de azımsanmayacak bir düzeyde. Tüm bu unsular göz önünde bulundurulduğunda sosyal medya vergisi kapsamını maddelemek doğru olacaktır.
- Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında fenomen olan, para karşılığı ürün tanıtımı yapan kişiler.
- Youtube ve Twitch gibi mecralarda video üreticiliği yapıp bu sayede kazanç elde edenler.
- Influencer olup bu işten kazanç sağlayanlar.
- Instagram, Twitter, Facebook, Google ve Youtube gibi platformlara sponsorlu reklam çıkışı yapanlar.
Unutulmamalıdır ki sosyal medya vergisi sadece bu işten para kazanan fenomenleri kapsamıyor. Sosyal medya platformları üzerinden verilecek reklamlar esnasında da vergi kesintisi yapılıyor.
Nedir Bu Sosyal Medya Vergisi?
Sosyal medya kullanım oranı dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de hayli yüksek seviyede. Bu alanda yapılan her düzenleme de haliyle bireylerin ilgisini çekiyor. Çünkü bu düzenlemeler yalnızca içerik üreticilerini değil aynı zamanda sıradan kullanıcıları da ilgilendiriyor. Peki nedir bu sosyal medya vergisi?
Her türlü vergi diliminden muaf olan sosyal medya fenomenleri, meclis tarafından yapılan bir dizi değişiklik ile vergi dilimine tabii tutuldu. İşte bu vergilendirmelerin tümüne sosyal medya vergisi deniyor. Bu düzenleme ile birlikte içerik üreticilerinden kazançlarının %15’lik kısmına stopaj vergisi alınacak. Bu kesinti sadece fenomenler ile sınırlandırılmayıp aynı zamanda sosyal mecralarda sponsorlu ürün tanıtımı yapanlara da uygulanacak.
Sosyal Medya Vergisi Influencer’ları Nasıl Etkileyecek?
Son yapılan araştırmalara göre dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyar kişi internet hizmetini kullanıyor. Sosyal medya uygulamaları ise bu pastada oldukça büyük bir paya sahip. Günümüzde yaklaşık 4,2 milyar kişi bir veya birden fazla sosyal medya platformuna üye.
İnternetin yaşamın her alanına girmesi kullanım amacında da evrilmelere neden oldu. Sanal ortamda para kazanma, bunun en büyük örneklerinden biri. Ülkemizde yapılan bir dizi kanun düzenlemesi ile bu alanın da kontrol altına alınması hedefleniyor. Artık sosyal medya vergisi ile influencer’lar da belli oranda vergi ödeyecek. Şu an için belirlenen vergi oranı ise %15’tir.