2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı, uzay bilimleri ve havacılık konusunda araştırmalar yapan bir devlet kurumudur. Okyanus ve kutuplar üzerinde de araştırma yapabilen bu kurum, geniş bir kapsam alanına sahiptir.
Bu bölgelerde geçici veya daimî araştırma merkezleri kurma amacında olan kurum, yerli ve yabancı tüzel kişiler ile de anlaşmalar yapabilir. Ajansın bir diğer amacı işe havacılık ve uzay araştırmaları konusunda değerli birçok bilim adamını yetiştirmektir.
Türkiye Uzay Ajansı Eğitim Bursu Nedir?
Uzaya ilişkin bilimsel çalışmalar yapmak, uzay sanayi ekosistemini geliştirmek, uydu iletimini tek çatıda toplamak ve uzay teknolojileri geliştirme bölgesini kurmak gibi pek çok amaca bağlı olarak kurulan bu kurum, 2018 ‘den beri faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Son dönemde pek çok öğrenci, “Türkiye Uzay Ajansı Bursu Nedir?” sorusunun cevabını merak etmektedir.
Ülke dışında eğitimine devam etmek isteyen 30 öğrenciyi yüksek lisans ve doktora eğitimi için yurtdışına gönderecek olan bu kurumun sağladığı avantaj, Türkiye Uzay Ajansı Eğitim Bursu olarak adlandırılır.
Nasıl Türkiye Uzay Ajansı ve Eğitim Bursu Alınır?
Kısaca TAU olarak da adlandırılan Türkiye Uzay Ajansı Bursuna başvurular, 1 Ekim ve 1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu bursu almaya hak kazananlar aşağıda yer alan alanlarından birinde eğitim görecek;
- Uzay Hukuku
- Radyo Navigasyon Sistemleri
- Hava ve Uzay Platformlarına Yönelik Teknolojik Optik
- Elektro Optik ve Fotonik
- Füze Sistemleri ve Uzay Teknolojileri
- Enerji ve İtki Teknolojileri
- Radyo Astronomi
- Uzay Çöpleri, Asteroid ve Meteorlar Gözlemlenmesi
Bu programa katılmak için YLSY bursiyeri olmanız şarttır. Yurtdışına lisansüstü öğrenim amacıyla gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme programı olan YLSY, son öğrenim görülen alanın not ortalaması, ALES sınav puanı ve sözlü mülakatı içeriyor.