Türkiye deprem riski olan bölgeler, depreme karşı yüksek standartta önlem alınması gereken, aktif fay hatlarının bulunduğu bölgelerdir. Anadolu coğrafyasının henüz aktivitesini yitirmemiş olması, Türkiye’nin büyük oranda bir deprem ülkesi olarak kabul edilmesine sebep olmuştur. Bununla birlikte Türkiye, deprem riski olmayan bölgeler ya da daha az risk taşıyan bölgelere de sahiptir. İşte yer hareketleri açısından Türkiye’nin risk haritası.!
Türkiye’de Aktif Fay Hatları Nereden Geçiyor?
Türkiye’deki aktif fay hatları, deprem riskinin yüksek olduğu bölgeleri doğrudan işaret eder. Bu fay hatları, yer hareketlerinin temel nedeni olmakla birlikte hangi bölgelerin riskli olduğu konusunda da önemli bilgiler sunar. Türkiye’de 3 büyük aktif fay hattı olduğu biliniyor. Bunlar:
- Kuzey Anadolu Fay Hattı
- Doğu Anadolu Fay Hattı
- Batı Anadolu Fay Hattı
Kuzey Anadolu Fay Hattı; Kocaeli, Sakarya ve Yalova sınırından başlayarak Karadeniz’e paralel biçimde Anadolu içlerinden Bingöl’e kadar uzanır. Burada Doğa Anadolu Fay Hattı ile birleşir.
Doğu Anadolu Fay Hattının bir ucu Bingöl’den başlamakla birlikte Hatay sınırına kadar devam etmektedir. Batı Anadolu Fay Hattı ise daha aktif ve dağınık bir yapıya sahiptir. Türkiye’deki aktif fay hatları arasında en aktiflerinden olan Batı Anadolu Fay Hattı, Ege Bölgesi’nin bütününü kapsar.
En Tehlikeli Fay Hattı Nerede?
Türkiye’deki en tehlikeli fay hattı için farklı yorumlar bulunuyor olsa da son dönemde yaşanan en büyük felaketin Gölcük’te gerçekleşmesi nedeniyle Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak kabul edilebilir. Türkiye’deki aktif fay hatları arasında en aktiflerden bir diğeri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı; İstanbul’da dahil olmak üzere birçok şehir yer alıyor.
Türkiye Deprem Riski Olan Bölgeler Nereler?
Türkiye’de deprem riski olan bölgeler, belirli bir standardizasyona göre kategorize edilmektedir. Toplamda 5 farklı grupta tanımlanan Türkiye’de deprem riski olan böğeler 3 farklı derece ifade edilir.
1. Derece Deprem Riski Olan Bölgeler
Türkiye’de deprem riski olan bölgeler arasında en riskli olanlar, 1. dereceden deprem bölgeleridir. 1. derece deprem bölgeleri arasında yer alan şehirler;
- Siirt, Hakkari, Osmaniye, Muş, Tokat, Erzincan, Bartın,
- Amasya, Tunceli, Bingöl, Çanakkale, Hatay, Düzce, Kocaeli, Kırıkkale
- Sakarya, Kırşehir, Bolu, Karabük, Bursa, Yalova,
- Bilecik, Burdur, Muğla, Isparta, Aydın, Balıkesir, İzmir, Manisa, Denizli
2. Derece Deprem Riski Olan Bölgeler
Türkiye’de deprem riski bölgeler arasında yer alan 2. derece deprem riski olan şehirler;
- İstanbul(1. ve 2. bölge), Bitlis, Şırnak, Van, Adıyaman, Kahramanmaraş,
- Erzurum, Antalya, Samsun, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon
- Malatya, Kars, Ardahan, Iğdır, Batman, Diyarbakır,
- Elazığ, Kütahya, Uşak, Adana, Çankırı, Çorum, Ağrı
3. Derece Deprem Riski Olan Bölgeler
Üçüncü derece deprem riski olan bölgeler diğer şehirlere göre risk bakımından daha düşük risk içerir. Bununla birlikte bu şehirlerde de önemli ölçüde deprem yaşanma olasılığı vardır. Türkiye’de deprem riski olan bölgeler arasında yer alan 3.derece deprem riski olan şehirler;
- Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Eskişehir
- Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Giresun, Ordu
- Tekirdağ, İstanbul, Gaziantep, Kilis, Kastamonu
- Ankara, Konya, Mersin, Sivas, Gümüşhane, Bayburt
Türkiye’de Deprem Riski Olmayan Bölgeler Nereler?
Türkiye deprem riski olan bölgeler kadar olmayan bölgelere de ev sahipliği yapar. 4. Ve 5. Seviyede olan bu bölgeler, diğer bölgelere göre daha düşük fay hareketliliğine sahiptir. Türkiye’de deprem riski olmayan bölgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Niğde, Aksaray, Konya, Karaman,
- Rize, Artvin, Giresun
- Trabzon, Nevşehir, Sinop, Ankara, Edirne
Bu şehirler, Türkiye’de deprem riski olmayan bölgeler arasında gösterilmekle birlikte bazı şehirlerin belli bölümleri önemli ölçüde deprem riski olan bölge olarak kabul edilebilir. Genel hatlarıyla Türkiye, bir deprem ülkesidir ve riskin tamamen ortadan kalktığı herhangi bir bölge olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.