Türkiye’nin İlk Uzay Mühendisi Turgay Karakaş

Türkiye’nin ilk uzay mühendisi Turgay Karakaş, oldukça etkileyici yaşam öyküsüyle hemen herkese örnek olacak düzeyde. Doğuştan serebral palsili olarak dünyaya gelen Turgay Karakaş, konuşamaz ve yürüyemez teşhisine rağmen bu hastalıkla mücadelesinden galip ayrıldı.

Son derece etkileyici bir başarısı öyküsünü tüm yaşamına taşıyan Karakaş, gösterdiği başarılarla aynı zamanda Türkiye’nin ilk uzay mühendisi unvanını da elde etti. Dört yaşına kadar yürüyemeyen ve konuşamayan Karakaş, bu süreçte uygulanan iğne tedavisiyle sağlığına kavuştu. Tüm yaşamı boyunca yürümeyeceği ya da normal bir konuşma aktivitesi içerisinde bulunmayacağı teşhisi koyulan Karakaş; dört yaşında yürümeye, altı yaşında ise normal bir şekilde konuşmaya başladı. İşte Türkiye’nin ilk uzay mühendisi Turgay Karakaş hakkında tüm merak edilenler!

Serebral Palsili ile Doğan Uzay Mühendisi Turgay Karakaş!

Doğuştan serebral palsili olan Türkiye’nin ilk uzay mühendisi Turgay Karakaş, 1974 yılında dünyaya geldi. Doktorlar, Karakaş için hiçbir suretle yürüyemez teşhisi koysa da henüz dört yaşındayken yurt dışından getirilen iğne, hastalığına deva oldu. İğne tedavisinin başlamasıyla birlikte ilk kez fiziksel olarak adım atan Karakaş, beş buçuk yaşında ise kimsenin yardımı olmadan yürümeye başladı.

Yaşamla mücadelesinin dışında eğitim hayatında da büyük sorunlarla karşı karşıya kalan Karakaş’ın yaşadığı en büyük problem ise eğitim kurumları tarafından kabul edilmemek olmuş. Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olma başarısını gösteren Karakaş, babasının yakın bir öğretmen arkadaşı vasıtasıyla ilkokulu sorunsuz bir şekilde tamamladı.

Bununla birlikte ortaokul süreci ise Karakaş açısından oldukça zorlayıcı geçmiş. Diğer çocuklar tarafından sosyal ortama adaptasyonu büyük oranda sorunlu gerçekleşen Karakaş’ı, birçok okul ise kabul etmedi. Bir ortaokul müdürü, Karakaş’ın yaşadığı sosyalleşme sorununu çözebileceklerini belirterek okula kabul etti. Turgay Karakaş için Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olma başarısına giden yolun kapıları bu şekilde aralandı.

Türkiye’nin İlk Seyir Füzesini Geliştirdi

Türkiye’nin ilk seyir füzesini geliştiren Turgay Karakaş, bu alandaki başarısını büyük oranda matematiğe borçlu. Özellikle ortaokul döneminde matematikle yakından ilgilenen Karakaş, tüm yaşamını matematiğe adadı. Lise döneminde uluslararası alanda düzenlenen matematik ve fizik yarışmalarında derece alan Karakaş, aynı zamanda üniversiteye hazırlık döneminde de büyük başarı göstermiş.

Karakaş’ın Türkiye’nin ilk seyir füzesini geliştirme kapsamında yaptığı çalışmalar ise TÜBİTAK’la tanışmasıyla oldu. Yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan Karakaş, TÜBİTAK SAGE’de çalışmaya başladı. Türkiye tarafından geliştirilen ilk uzun menzilli seyir projesi olan SOM’da da görev alan Karakaş, TÜBİTAK’ın savunma sanayine yönelik projelerinde de kendine yer buldu.

Karakaş’ın Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olma başarısını elde etmesi ise 2007 yılına uzanıyor. Henüz üniversitelerde bu alanda lisans programı dahi bulunmazken Karakaş, TÜBİTAK’ta uzay mühendisi olarak görev almaya başladı. Daha sonra İTÜ başta olmak üzere birçok üniversitede “Uzay Mühendisliği” bölümünün açılmasında da rol oynadı.

Turgay Karakaş Şimdi Ne Yapıyor?

Tüm yaşamı mücadelelerle ve üst düzey başarılarla dolu olan Turgay Karakaş, yaşamını aynı şekilde mücadele ederek sürdürüyor. Türkiye’nin ilk uzay mühendisi unvanına sahip olmasının yanı sıra 2004 yılında dahil olduğu SERÇEV organizasyonunda bugün, yönetim kurulu başkanlığı görevine kadar yükseldi.

SERÇEV’deki faaliyetleriyle birçok serebral palsili çocuğun eğitim sürecine katkı sağlayan Karakaş, aynı zamanda; Türkiye’de serebral palsi teşhisi konulduğu halde doktora yapan ve evlilik gerçekleştiren ilk kişi olma özelliğine de sahip. Karakaş’ın son dönemdeki hedefi ise SERÇEV ile birlikte Türkiye’nin ilk serebral palsili çocuklara yönelik akademik eğitim kuruluşu olacak SERÇEV Üniversitesi’ni kurmak.