Tüm Dünyayı Kasıp Kavuran Kore Dizisi: Squid Game

Squid Game, konusu ve içeriği ile son dönemin en dikkat çeken aynı zamanda da olumlu ve olumsuz yorumlara neden olan Kore dizisidir. Netflix’te yayınlanan dizi, kısa sürede en çok izlenen dizi unvanına sahip oldu.

Dizinin senaryosunun başlangıç tarihi 2008 yılına kadar uzanıyor. Squid kelimesi “Kalamar” anlamına geliyor. Kore’de bir çocuk oyunu olan Squid Game, hücum ve savunma üzerine güç gösterisini ele alıyor.

Oyunun kuralları basit. İki gruba ayrılan takımlardan biri hücum diğeri ise savunma yapıyor. Bu mücadele için özel olarak çizilmiş bir alanda hareket eden oyuncular, birbirlerini alan dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Oldukça sert müdahalelerle dolu oyunda çocuklar kendi güçlerini ispat etmek için büyük çaba harcıyor. Squid Game dizisi bu oyundan esinlenilerek oluşturulmuş bir senaryoya sahip.

Squid Game Dizisinin Oyuncu Kadrosu

Squid Game’in başrolünde Seong Gi-hun (456) karakteri ile Lee Jung-jae yer alıyor. Kumar gibi oyunlara bağımlı, annesiyle yaşayan ve yüklü miktarda borcu olan Seong, kendisinden ayrı yaşayan kızına maddi destek sağlamak ve borçlarından kurtularak annesini tedavi ettirmek için Squid Game oyununa katılıyor.

Cho Sang-woo (218) karakterini Park Hae-soo canlandırıyor. Başarılı bir şirketin yatırım ekibi başkanı olan Sang-woo, iflas edip borç batağına saplandıktan sonra oyuna katılıyor.

Oh II-nam (001) karakteri Yeong-su Oh tarafından canlandırılıyor. Beyin tümörü olan ve hayattan beklentisi olmayan bu karakter, oyun oynama tutkusunu son defa yaşamak için oyuna katılıyor.

Abdul Ali (199) karakterini Anupam Tripathi canlandırıyor. İş yerinde hakkını alamayan Ali, ailesine bakabilmek için oyuna katılmayı tercih ediyor.

Kang Sae-byeok (067) karakteri Hoyeon Jung tarafından canlandırılıyor. Anne ve babasını bulmak için çabalarken kardeşini bir yurda yerleştiren Sae-byeok, ailesine kavuşmak ve kardeşini yanına almak için oyuna katılıyor.

Hwang Jun-ho karakterini Wi Ha-Joon canlandırılıyor. Polis memuru olan Jun-ho kardeşini ararken kendini oyunun içinde buluyor. Ana karakterler dışında dizide pek çok yardımcı karakter çarpıcı oyunlar sergiliyor.

Squid Game dizisinin yoğun ilgi görmesi, oyuncuların popülerliğini de oldukça etkiledi. Oyuncular, diziden sonra Güney Kore’nin en ünlü fenomenleri haline geldi. Oyuncuların takipçi sayıları 2 milyon ila 22 milyon arasında değişen rakamlarda artış gösterdi.

Squid Game’in Konusu

Hayat yolculuğunda borç batağına saplanmış ve kurtuluş yolu bulamamış bir grup insanın cazip tekliflerle çocuk oyunu görünümlü acımasız bir etkinliğe daveti ile dizi başlıyor. Art arda gelen oyunlarda katledilen insanları konu edinen Squid Game, bir ölüm – kalım oyunu olarak dikkat çekiyor.

Genel olarak çocuk oyunlarının yer aldığı dizide, en ufak hata yapan kişi öldürülerek oyundan eleniyor. 456 kişinin katılımıyla başlayan oyunda elenen oyunculardan artan para ortak havuza aktarılıyor.

Hayatları ile oynayan oyuncular, önce canlarını kurtarmak için oyundan ayrılmak istese de daha sonra oyuncuların bir kısmı, başka bir çarelerinin olmadığını kabullenerek kendi rızalarıyla oyuna geri dönüyorlar. Her oyunda katılımcıların bazen yarısı bazen de yarıdan fazlası eleniyor ve ödül miktarı her defasında artıyor. Oyun sonunda bir kişi büyük ödüle kavuşuyor.

Squid Game Bize Neler Anlatıyor?

Squid Game dizisi, insanların içinde bulunduğu şartlara göre karakterlerinde ne gibi değişiklikler meydana gelebileceğini gözler önüne seriyor.

Dizide hayatta kalma mücadelesi verirken kaybolan adalet ve merhamet duygusu, para hırsı nedeniyle insanların kolaylıkla öldürülmesi ve vicdan azabı diye bir duygunun kaybolması üzerine derin psikolojik tahliller ortaya koyuluyor. Ayrıca bencilliğin varabileceği korkutucu boyutlar da sahneleniyor.

Zenginliğin getirdiği tatminsizlik duygusunun insan hayatıyla oynamaya kadar uzanan hadsizliği üzerine derin düşüncelere sevk eden Squid Game dizisi, doğru anlaşıldığı takdirde insanlığın evrensel ahlak duygusunu sorgulamayı hedefliyor.