Günümüzde pazarlama yöntemleri internet üzerinden toplu satış sitelerinin yapılanmasıyla farklı bir boyut kazanıyor. Alışveriş yapmak isteyen insanlar, tek bir internet adresine giderek aradıkları ürünleri ve alternatiflerini kolayca bulmanın keyfini yaşarken, online satış sitelerinde mağaza açmak ve kolay bir şekilde ürün pazarlamak da işletme sahipleri için avantajlı bir yöntem olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’nin en büyük online satış sitelerinden biri olan Trendyol, her geçen gün mağaza sayısını artırarak kapasitesini büyütüyor. Büyük bir müşteri kitlesine hitap etmek isteyen işletmeler, basit birkaç işlemi gerçekleştirerek Trendyol sanal mağaza açma yöntemine başvuruyor. Trendyol’un milyonları bulan müşteri ağı sayesinde işletmeler büyük çapta satışlar gerçekleştirebiliyor.
Trendyol’da Sanal Mağaza Nasıl Açılır?
Trendyol’da satış yapmak için öncelikle bir sanal mağazaya sahip olmanız gerekir. Bu nedenle mağaza açma şartlarından ilki anonim, limited ya da şahıs üzerine gerçek bir şirket sahibi olma zorunluluğudur. Yasal bir süreç için gerekli olan bu durum vergi ödenmesi ve süreçlerin resmi şekilde gerçekleşmesi açısından bir zorunluluktur. Bu şartı sağladıktan sonra Trendyol’da sanal mağaza açmak için şu aşamalar gerçekleştirilmelidir:
- Öncelikle Trendyol satıcı başvuru formunu doldurmalısınız. Burada adınız soyadınız, e-posta adresiniz, şirket türünüz, satmak istediğiniz ürün kategorisi, kimlik numarası, cep telefonu ve yaşadığınız il ile ilgili bilgiler yer almaktadır.
- Ardından Trendyol tarafından istenen gerekli evraklar, bildirilen adrese kargo ile gönderilir.
- Başvurunuz onaylandıktan sonra Trendyol platformu üzerinden mağazanıza ait bir sayfa paneli açılır ve mağazanız aktif hale getirilir.
- Mağazanız açıldıktan sonra işletme adresiniz, ödeme hesap bilgileriniz, birlikte çalışacağınız kargo firması ve iade adresiniz gibi bilgileri düzenlemeniz gerekir.
- Bu işlemlerden sonra artık ürünlerinizi sanal mağazanıza yükleyebilir, indirim ve kampanyalar oluşturabilirsiniz.
Tamamen yasal süreçlere uygun şekilde açılan mağazaların vergi yükümlülükleri kesilen faturalar ile resmiyet kazanarak yerine getirilir. Trendyol’da satış yapmak için ayrıca bir e-ticaret siteniz olmasına gerek yoktur. E-ticaret sitesi olanlar için ürünler, entegrasyon sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde Trendyol mağazasına aktarılabilir.
Komisyon Oranları
Trendyol mağaza açma işlemleri tamamlandıktan sonra yaptığınız satışlar üzerinden Trendyol belli bir oranda komisyon almaktadır. Trendyol komisyon oranları, satılacak ürün kategorisine göre %5 ile %30 arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca kampanyalar ve indirimlere göre değişen komisyon ücretleri de mevcuttur. Belirlenen kategoriler ve oranlarından bazıları şu şekildedir:
Aksesuar | %5 – %30 |
Çocuk / Anne / Bebek | %12 – %18 |
Spor / Spor giyim ve ayakkabı | %12 – %20 |
Giyim | %25 – %30 |
Kozmetik | %15 – %20 |
Elektronik | %5 – %30 |
Ev / Yaşam / Hobi / Kırtasiye | %10 – %30 |
Trendyol’da Sanal Mağaza Açmak Ücretli Mi?
Trendyol sanal mağaza açma işlemleri ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilir. Yasal bir işletmeye sahip olan herkes, internet üzerinden kolay bir şekilde Trendyol’a başvurabilir; istenen belgeleri gönderip onay sürecine tabi tutulduktan sonra mağazasını ücretsiz şekilde açabilir.
Sanal Mağaza Açmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Trendyol sanal mağaza açma işlemini gerçekleştirmek için istenen bilgi ve belgeler şunlardır;
- Ad – soyad
- Şirket türü
- Şirket ticaret unvanı
- Ticari sicil numarası
- E-posta adresi
- Cep telefonu numarası
- Vergi kimlik numarası
- E-ticaret siteniz varsa mağazanızın online linki
- Vergi levhası
- Satış yapılacak kategori
- İmza sirküleri
- Ticaret sicili gazetesi ve faaliyet belgesi
Belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanarak Trendyol’da belirtilen adrese gönderilir ve bu bilgiler doğrultusunda mağazanız onay sürecinden geçer. Onaylanan mağazalar ile iletişim bilgileri üzerinden irtibat kurularak açılış süreci ile ilgili bilgilendirme yapılır.