TPM 2.0 Nedir?

Microsoft kullanıcıları uzun zamandır Windows 11 işletim sisteminin tanıtılmasını bekliyordu. Windows 11 tanıtımının hemen ardından, TPM 2.0 merak konusu haline geldi. Windows 11 kullanmak isteyen kişilerin TPM 2.0 kullanmasının gerekli olduğunu söyleyen Microsoft yetkililerin açıklamalarının hemen arkasından TPM 2.0 teknolojisi konuşulmaya başlandı.

Trusted Platform Module” yani TPM, güvenli platform oluşturmak için kullanılıyor. TPM 2.0 desteği ile kullanıcıların daha güvenli bir işletim sistemi deneyimi yaşaması bekleniyor. Sistem şifreleme anahtarı oluşumunu sağlayarak, donanım ile çalışan bu modülü aktif hale getiriyor. Bu sayede güvenli bir işletim ortamında farklı avantajlar oluşuyor.

Kötü amaçlı yazılımların bilgisayarınıza erişim sağlamasını ve zarar vermesini engellemek amacı ile oluşturulan teknoloji, şifreleme anahtarı ile bilgisayarınıza dışarıdan kötü bir yazılımın ulaşmasının önüne geçiyor. Yazılım ve farklı saldırıların bilgisayar ile arasında bir duvar oluşturulması amacı ile yaratılan teknoloji, Windows Hello disk ve biyometrik oturum oluşturma özelliğini de aktif hale getirebiliyor.

Sistemin avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Windows 11 sistemi ile kullanılması gereken TPM 2.0, bilgisayar kullanıcılarını siber saldırılardan koruma özelliği sağlıyor.
  • Sistem içerisinde bulunan güvenlik çemberi, dışardan gelen tehdit unsurlarını ortadan kaldırıyor.
  • Bilgisayarlar aracılığı ile dosyalara ulaşılmasını engelliyor ve kötü yazılımları içeriye almıyor.
  • Güvenli kullanım imkânı sunarak şifreleme sistemini aktif hale getiriyor.
  • Biyometrik güvenli açılım özelliği sunuyor.

Dış ortamlardan gelen ajan yazılım ya da farklı niyetli ataklara karşı savunma mekanizması oluşturan TPM 2.0, Windows 11 ile çalıştırıldığında büyük bir dış tehdit unsuru haline geliyor. Sadece bireysel kullanıcıların değil, büyük kurum ve şirketlerin de dikkatini çeken teknoloji anakarta yerleştirilen bir çip ile aktif hale geliyor. Windows 11 işletim sistemi sizlere bu formülü sunuyor. Kontrolü, farklı bir güvenlik ağının oluşturulması için yapılan TPM 2.0 rahat bir şekilde kontrol edilebiliyor.

TPM 2.0 Nasıl Kontrol Edilir?

TPM 2.0 kontrolünü basit birkaç adımda sağlayabilirsiniz:

  • Masaüstünde bulunan “Başlat” menüsüne gelerek, arama bölümüne “Aygıt Yöneticisi” yazmalısınız.
  • Aygıt Yöneticisi yazmak yerine “Windows” ve “R” tuşuna aynı anda basarak da aynı komutu vermiş olursunuz.
  • İkinci adımda ise; karşınıza “Çalıştır” penceresi çıkacaktır.
  • Çalıştır penceresinde bulunan “Aç” kısmına gelerek “devmgmt.msc” yazmalısınız.
  • Komutu onayladıktan sonra, Aygıt Yönetici ekranınızda açılacaktır.
  • Yönetici ekranında “Güvenlik Cihazları” modülünü bulmalısınız.
  • Son adım olarak, Güvenlik Cihazları modülünün hemen alt satırına göz atmanız gerekiyor. Satırda; “Güvenilir Platform Modülü 2.0” yazıyorsa, bilgisayarınız da TPM 2.0 teknolojisi ile korunuyor demektir.

TPM 2.0 ile alakalı merak edilen konulardan birisi de hangi anakartların bu kullanım için uygun olduğu yönünde.

Anakartınızın sistem için uyumlu olup olmadığını bilgisayarınızdan hemen öğrenebilirsiniz. Piyasada bulunan markaların bir kısmı bilgisayar üretimlerinde daha güvenli bir sistem oluşturmak ve müşteri isteklerine yönelik ürün geliştirmek için TPM 2.0 uyumlu anakartlara geçiş yaptı. Hangi anakartların TPM 2.0 ve Windows 11 uyumu taşıdığını rahatlıkla öğrenmeniz mümkün.

Hangi Anakartlarda TPM 2.0 Var?

Güvenlik görevleri açısından oldukça fazla tercih edilen TPM 2.0 teknolojisinin anakartlar tarafından destekleniyor olması gerekiyor. Windows 11 ile beraber çalışan TPM 2.0 ile uyumlu olan ana kartlar arasında; ASUS, MSI, Gigabyte ve ASRock bulunuyor.

Bilgisayarınızın anakartının TPM 2.0 sistemini destekleyip desteklemediğini öğrenmek için bilgisayarınızın arama çubuğuna; “tpm.msc” yazmalısınız. Bunun arkasından ekranda TPM sistemi ile alakalı olarak bir ibare çıkacaktır. Ekranda belirtilen sürümü kısmında 2.0 yazıyorsa, anakartınız Windows 11 için uygun bir kullanım sağlıyor demektir.