
Yazılımdan gıdaya kadar pek çok sektörde hizmet veren teknokentler, adeta bir ülkenin mihenk taşı gibidir. Teknokentin yanı sıra teknopark, bilim parkı ve araştırma parkı gibi isimlerle de anılan bu merkezler, bir devletin kalkınma ve gelişme sürecinde önemli rol oynar.
Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizin de dört bir yanında faaliyet gösteren teknokentler bulunur. Türkiye’de temeli 2000’li yıllarda atılan bilim parkları, geçmişten bugüne hızla artarak günümüzdeki haline gelmiştir.
Teknokent Nedir?
Teknokent, büyük veya küçük şirketlerin bünyesine yeni fikirleri alarak üniversite ve sanayi kuruluşlarının önderliğinde bilim ve teknolojinin gelişmesi için ortak hareket eden bir yapıdır. Bu yapı, şirket bünyesinde çalışanlara sadece teknik ekipman ve donanım sunmaz; aynı zamanda resepsiyon ve güvenlik hizmeti, lokanta, eğlence ve spor tesisi, banka şubeleri, toplantı alanı, toplu ulaşım aracı, idare ofisleri gibi pek çok hizmeti de sağlar.
Genellikle üniversite bünyesinde kurulan teknokent içindeki yapılar, belirli firmalara kiralanır. Bu firmalar ise çeşitli konularda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunur.
Teknokentte yer alan firmalar gıda, teknoloji ve sanayi gibi pek çok alanda faaliyet göstererek ülke ekonomisine katkıda bulunur. Aynı zamanda hali hazırda var olan bir ürünün maliyetini düşürmek amacıyla da çalışmalar yürüten bu kurumlar, yeni teknolojilerin gelişmesine ön ayak olurlar.
Dünyada ilk örneği Stanford Üniversitesi’nde görülen bu sistemin Türkiye’de ise öncüsü Orta Doğu Teknik Üniversitesi’dir.
Teknokentlerin Amacı Nedir?
Firma veya şahıslar, ürettiği fikirleri hayata geçirmek için belirli destekler ararlar. Fakat bu yolda kimi zaman ya az ya da hiç destek bulamazlar. İşte bu noktada teknokent olarak adlandırılan alanlar, firmalara kiralanır ve onlara projelerini geliştirmeleri konusunda yardımcı olur. Ayrıca bilim parkı olarak da adlandırılan bu yapı, istihdam sağlar ve ulusal ekonominin gelişmesine katkıda bulunur.
Teknokentler birçok farklı amaca bağlı olarak kurulan bilim parklarıdır. Genellikle akademik merkezlere yakın kurulan bu yapılar, AR-GE ve yazılım konusunda araştırma çalışmaları yürütür. Alanında uzman ve deneyimli personelin yer aldığı teknokentler, bilim ve teknoloji alanındaki açlığı da giderir. Aynı zamanda teknokentlerde üniversite personelinden de yararlanılarak, AR-GE çalışmalarında yer almaları sağlanır. Böylece üniversite bünyesinde yer alan araştırma görevlisi ve doçent gibi kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyet gösteren personellerin de bu bilim parklarında görev yapması sağlanarak uzman görüşüne başvurulur.
Kısacası teknokentlerin amacı; yeni yetişmiş insan gücünden yararlanarak yeni girişimciler ortaya çıkarmak ve bu girişimcilerin yapmış olduğu AR-GE çalışmaları sonucu ileri teknolojik ürünleri hayata geçirmektir.
Teknokentler Nasıl Çalışır?
Teknokent, firmaların projelerine finansman bulması konusunda yardımcı olan ve bu projelere alt ve üst yapı desteği sağlayan kurumdur. Teknokent sayesinde firmalar projelerini hayata geçirerek dış pazarda satışa sunmayı hedefler. Ayrıca şirketler, yabacı yatırımcıların rotasını ülkemize çevirmeyi ve böylece ihracatın da artmasını amaçlar.
Ülkemizdeki teknoparkların geneli her ne kadar üniversite bünyesinde kurulsa da kimi zaman organize sanayi bölgesi olarak tabir edilen bölgelerde de bu bilim merkezlerine rastlamak mümkündür.
Ülkemizde yer alan teknokentlerin bir kısmı, kuruluş bölgesi ile beraber şu şekilde sıralanır:
- ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Ankara)
- Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İzmir)
- İTÜ Arı Teknokent (İstanbul)
- Sabancı Üniversitesi Inovent(İstanbul)
- Niğde Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Niğde)
- Marmara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İstanbul)
- Ostim Ekopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Ankara)
- Adnan Menderes Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Aydın)
- Gebze Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Kocaeli)
- Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti (İstanbul)
- Kütahya Dumlupınar Tasarım Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Kütahya)
- Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İstanbul)
- Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Çanakkale)
Teknokentler ile ilgili diğer yazımız ilginizi çekebilir;