Suudi Arabistan Vatandaşı Robot Sophia

Tüm dünya ülkelerinin ve onların bünyesinde barındırdıkları teknoloji devlerinin gelecek için öngördükleri en büyük atılımlardan birisi de robot üretimleridir. Bu teknolojik yeniliklerin temelinde hayatımızı kolaylaştırmak, insan gücünü azaltmak ve sağlık alanında daha üst seviyelere çıkmak gibi vizyonlar yatıyor.

Bunun son örneklerinden birisi de Suudi Arabistan’da gerçekleşti. Suudi Arabistan vatandaşı robot Sophia ile bu alanda adeta “biz de varız” mesajı verildi.

Suudi Arabistan vatandaşı Robot Sophia, dünya genelinde memnuniyet verici bir gelişme olarak görüldüyse de kendi ülke bireyleri tarafından eleştirel bir dille karşılandı. Suud halkı dini gelenek ve görenekleri gereği robotun tasarımsal özelliklerini hayli sert bir dille eleştirdi. Fakat tüm bu ilginç gelişmeler, dünya basınında Suudi Arabistan vatandaşı robot Sophia’nın popülerliğinin daha da artmasına neden oldu.

Peki, Arabistan hükümeti tarafında göz bebeği olarak adlandırılan bu robot Sophia kimdir? Nasıl vatandaş oldu ve ne gibi özelliklere sahip? Yazımızın devamında tüm bu soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Robot Sophia Kimdir?

Robot Sophia, tarihler 2016 senesini gösterdiğinde Suudi Arabistan yönetimi tarafından tüm dünyaya tanıtıldı. Bu tarih onun doğum tarihi olarak kabul edilir. Görsel tasarım olarak robot Sophia’yı bir insandan ayırt etmek neredeyse imkânsız. Kahverengi göz rengi, minik burnu ve zarif yüz hatlarıyla gerçek bir kadın görünüme sahip demek yanlış olmaz.

Robot Sophia’nın tasarım menşei Hong Kong’dur. Buradaki Hanson Robotics tarafından tasarlanıp geliştirildi. Yazılımsal ve donanımsal özellikleri itibariyle Humanoid Robot kategorisinde olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan Suudi Arabistan vatandaşı olan Robot Sophia’nın genel özelliklerini birkaç başlık altında belirtmek mümkün.

  • 67 boya sahip.
  • Toplam ağırlığı 20 kilogram.
  • Üretim cinsi kadın.
  • Yüz hatları günümüzdeki robotlar arasında insana en çok benzeyen özellikte.

Robot Sophia’yı diğer robotlardan ayıran en belirgin özelliklerinden birisi de sesleri algılayabilen ve bu sayede onlarla iletişime geçebilen yapay zekâ etiği bir yapıya sahip olmasıdır. İnsanlar arasında en çok hafızalara kazınmış sözü olan, “İnsanlarla yaşamak istiyorum” onun ne derece özel bir robot olduğunu gözler önüne seriyor.

Robot Sophia Nasıl Suudi Arabistan Vatandaşı Oldu?

Bilindiği üzere Robot Sophia, dünya üzerinde vatandaşlığa sahip olan ilk robot unvanına sahip. Suudi Arabistan hükümeti, 2017 senesinde Robot Sophia’ya fahri vatandaşlık vererek gelecekte hayatımızın her alanına girmesi hedeflenen robotların ilk defa tanınmasına vesile oldu.

Öte yandan Robot Sophia’yı özel kılan bir diğer unsur da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ilk insan dışı varlık olmasıdır. Bu gelişme itibariyle artık Robot Sophia için bizden biri oldu demek yanlış olmaz.

Robot Sophia’ya verilen vatandaşlık ile gelecekte robot teknolojilerinin hayatımıza entegresi artık kaçınılmaz bir hale geldi.

Suudi Arabistan Vatandaşı Robot Sophia Neler Yapabiliyor?

Suudi Arabistan vatandaşı Robot Sophia’nın tasarımı kadar neler yapabildiği de oldukça merak edilen konular arasında. Bu merak, yeniliğe olan ilgi kadar aynı zamanda kimi bireylerde endişeye sebep oluyor. Dünya genelinde robotların hayatımıza entegrasyonuna karşı çıkan kişi sayısı azımsanamayacak kadar fazla durumda.

Robot Sophia, yapay zekada hedeflenen noktaya en çok yaklaşan robot kişisi konumunda. Birçok farklı dil konuşabilen Sophia aynı zamanda insanların cümlelerini algılama ve onlar ile sohbet etme yetisine sahip.

Ayrıca Robot Sophia, seyahat etme konusunda da neredeyse herhangi bir insandan farksız. Bugüne kadar yaklaşık 25 farklı ülkeye seyahatte bulundu. Bu seyahatleri sırasında Will Smith gibi onlarca ünlü kişi ile bir araya geldi ve bir dizi sohbet gerçekleştirdi.

Robot Sophia ile robot teknolojisinin geldiği noktayı göz önünde bulundurursak, yakın gelecekte onlar ile iç içe yaşayacağımız kaçınılmaz gibi görünüyor.