
Covid-19 salgını, teknolojinin benimsenmesini çarpıcı bir şekilde hızlandırdı. Hemen hemen her iş ve yaşam alanı artık çevrimiçi olarak hedef kitlesine veya tüketicilerine bağlı olarak sanal gerçeklikten yararlanmaya başladı. Eğitim sektörü de giderek daha fazla öğrencinin çevrimiçi eğitim aldığı ve kurumların hibrit sınıflarda öğretmek için yeni yollar denediği gelişen bir süreç haline geldi. Türkiye’de de bu doğrultuda hazırlık yapan farklı kuruluşlar var.Teknolojinin benimsenmesi artık kaçınılmaz bir gerçek haline geldi. Bu doğrultuda hareket eden Stanford Üniversitesi, tamamen sanal gerçeklikte (VR) yürütülecek bir sınıf başlattı. Bu şekilde üniversite tarihindeki ilk VR sınıfı kurulmuş oldu.
İletişim profesörü Jeremy Bailenson , sınıfı biçimlendirirken farklı stratejilerde denedi. Yaz kursu olarak başladılar, ancak süreç için gerekli yazılım ve teknolojinin hazır olup olmayacağına emin değildiler. Çalışılacak yazılım firması da 20 yıllık üniversitenin deneyimi ile doğru şekilde seçildi. Mayıs ayı sonunda herşey hazır hale geldi. Engage adı verilen yazılımla öğrenciler ve öğretmenler sanal ortamlarda etkileşim kurabildiler.
Sınıfın öğretim asistanı Cyan DeVeaux, VR’nin insanların imkansızı hayal etmesine izin verdiğini söyledi. Öğretim asistanı, sahne oluşturma görevine atıfta bulunarak, “Bu ödevin tek sınırlaması öğrencinin kendi hayal gücüdür” dedi.
Dersler farklı rahatsızlıklardan çekinildiğinden 30 dakika ile sınırlı olacak şekilde tasarlandı. Diğer bir endişe de mahremiyetti. Bailenson, Facebook’tan öğrencilerinin mahremiyetlerini korumak için farklı hesap kullanmalarına izin vermesini istedi. Facebook‘un ana şirketi Meta‘nın bir yan kuruluşu olan Oculus’un da kulaklığını kullanmaya başladılar.
Bailenson ve DeVeaux şu ana kadar 3.000 saatten fazla veri topladı. Artık kurstan toplanan verilerin VR’ye davranışsal adaptasyon ve eğitimsel olarak benimsenmesi konusunda keşifleri teşvik amacı ile kullanılacak.
VR Sanal Gerçeklik Teknolojisi
En İlginç Sanal Gerçeklik Uygulamaları
Microsoft’un Yeni Metaverse Projesi
Metaverse Nedir?
Facebook’un Adı “Meta” Olarak Değişti