
Sosyal medya, günümüzde milyarlarca insan tarafından kullanılan en aktif ve popüler dijital platformlara sahip. Sosyal medyanın bu kadar yoğun bir şekilde kullanılması meydana gelen sosyal medya çöküşü ve aksiliklerin milyarlarca kişiyi olumsuz etkilemesine yol açmaktadır. Bu yazımızda sosyal medya uygulamalarının çöktüğü ve kullanıcıların olumsuz etkilendiği tarihlerden bazılarına değindik.
WhatsApp’ta 2014 yılında 150-210 dakikalık bir çöküş yaşanmıştı. Bu çökmenin nedeni ise yaşanan ağ sorunlarına dayanıyordu. O dönemin WhatsApp CEO’su Jan Koum bu çökmenin sebebinin servis kesintisi olduğuna değinmişti.
Yine 2017 yılında Avrupa ülkeleri, Hindistan, Irak ve Singapur gibi pek çok ülkeyi etkileyen bir WhatsApp çökmesi meydana gelmişti. Bu çökme nedeniyle 200 milyonu aşkın kişi WhatsApp kullanımı konusunda sorun yaşadı.
Facebook’ta yaşanan kesinti ve çökmelere örnekler vermek gerekirse ilk olarak 2008 yılında yaşanan kesintiyi ele alabiliriz. Kuruluşunun 4. yılında yaşanan sorun, 80 milyon kullanıcının zaman çizelgelerinin yüklenememesi sonucu meydana gelmiş ve platform neredeyse tüm gün erişim dışı kalmıştı.
2010 yılındaki bir ağ sorunu Facebook’un çökmesine ve iki saatlik bir kesinti yaşanmasına yol açmıştı. Diğer bir arıza ise yazılım mühendislerinin neden olduğu bir hataya dayanıyordu. Bu hata nedeniyle kullanıcılar 2014’te dört saati aşkın sürede durum güncellemesi yapamamıştı.
Son olarak BBC raporlarının da değindiği üzere 2019 yılında yaşanan kesinti, sunucu yapılandırma değişikliği nedeniyle Facebook’un 14 saati aşkın süre kullanılamamasına yol açmıştı.
2015 yılında meydana gelen bir saatlik Instagram çöküntüsünden Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Asya bölgelerindeki kullanıcılar etkilenmişti. Bu sorun nedeniyle kullanıcılar hesaplarına giriş yapmada problem yaşadı.
2018 yılında Instagram‘da 13 saatlik başka bir çökme meydana geldi. Bu çökmenin nedeni sunucu yapılandırmasıydı ve aralıklı olarak dünya çapında pek çok kullanıcı etkilendi. Yine 2019’da yaşanan çökme sebebiyle Instagram 14 saat boyunca kullanım dışı kalmıştı.
2016 Ocak ayında meydana gelen çökmede hem iOS hem Android cihazlarda Twitter kullanımında büyük problemler yaşanmıştı. Saat 08:30’da yaşanan kesinti 11:00 civarında düzeltilmişti; ancak yine de bazı kullanıcılar profillerindeki fotoğraf ve video içeriklerini görüntülemede sorun yaşadı.
2020 Şubat ayında yaşanan bir diğer çöküntü nedeniyle kısa bir süreliğine tweet atmada sorun yaşanmıştı. Yine ortalama yedi ay sonra 2020 yılında başka Twitter çökmesi meydana geldi.
2020 Ekim ayında yaşanan kesintide 17:30-19:00 arası kullanıcılar tweet oluşturma ve profillerini görüntüleme konusunda sorunlar yaşamıştı. Twitter sözcüsü yaptığı açıklamada sorunun herhangi bir hack ya da güvenlik ihlaline dayanmadığını söyledi.
Snapchat
8 Aralık 2015 tarihinde Snapchat’te serviste yaşanan kesinti nedeniyle 12 saatliğine bir çökme meydana geldi. Yine uygulama 2016 yılında yaşanan sorun nedeniyle bazı kullanıcıların platformu 3 saat boyunca kullanamamasına neden oldu.
2019 yılında yaşanan başka bir Snapchat çöküntüsünde ise kullanıcılar uygulamaya erişim sağlamada ve mesaj göndermede problem yaşamıştı.
Youtube
22 Temmuz 2016’da mühendislerin hatalı çalışması sonucu Youtube’a 15 dakika erişim sorunu yaşanmıştı. Bu sorunun yaşandığı sürede, kullanıcılar hata mesajları ve boş ekran görüntüleme problemleri ile karşılaştı.
9 Ağustos 2017’de özellikle Amerika ve Avrupa’daki kullanıcıları etkileyen bir Youtube çökmesi meydana geldi. Yine Japonya ve Rusya gibi ülkelerde de sorunlar yaşandı.
2018 yılında Youtube’da iki çöküntü meydana geldi. Yaşanan ilk Youtube çökmesine servis hatası neden oldu. İkinci çökme ise bir saat boyunca dünya çapından kullanıcıların platforma erişiminde sorunlar yarattı. 2020 yılında yaşanan Google kesintisinde de Youtube’a erişimde kısa bir sorun yaşanmıştı.
4 Ekim 2021 Tarihinde Yaşanan Çöküntü
Sosyal medya platformlarında yaşanan en güncel ve kapsamlı çöküntü ise 4 Ekim 2021 tarihinde gerçekleşti. 4 Ekim 2021’de saat 18:30 itibariyle yaşanan kesinti, ortalama 6-7 saat sonra giderildi. Kesinti nedeniyle Facebook, Instagram ve WhatsApp platformlarına erişimde sorunlar yaşandı.
4 Ekim 2021 sosyal medya çökmesi sonucu;
- Facebook hisse değerlerini %5 oranında kaybetti.
- Kesinti sırasında pek çok kullanıcı arıza yaşanmayan Discord, Twitter, Telegram ve Signal gibi uygulamalara akın ettiğinden bu uygulamaların sunucularında da aksamalar meydana geldi.
- Soruna, Facebook alan adı sunucularını etkileyen değişikliğin yol açtığı açıklandı. (Facebook mühendisleri tarafından çalıştırılan bir komutun yanlışlıkla tüm veri merkez bağlantısını kestiği ortaya çıktı.)
- Sorunun çözümü için veri merkezindeki sunucu bilgisayarlara erişim sağlandı. Bu bilgisayardaki verilerin sıfırlanmasının ardından sorun yavaş yavaş giderildi.
- Bazı çalışanlar güvenlik kartlarıyla binalara erişimde sorun yaşadı. (New York Times)
- TikTok, Gmail ve Snapchat gibi platformlarda da kullanıcı işlemlerinin gerçekleşmesinde yavaşlamalar meydana geldi.
- CNBC’nin raporuna göre, yaşanan kesinti 2008 yılından bu yana Facebook’un yaşadığı en kötü kesinti olarak raporlandı.
- Facebook yaşanan sosyal medya kesintisi ile birlikte en az 60 milyon dolarlık bir reklam gelirini kaybetti.