SEO Nedir? SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO çalışması, internetin son yıllarda yaşamın her alanına entegre olmasıyla birlikte öne çıkan bir kavram durumuna geldi. Özellikle ‘Big data’ yani büyük veri kavramının ortaya çıkmasıyla arama motorlarının ortaya çıkması, bireyleri ve firmaları SEO çalışması gerekliliğine soktu. Peki SEO çalışması nedir? SEO çalışması nasıl yapılır?

SEO’nun Türkçedeki karşılığı arama motorları optimizasyonudur. Arama motorlarının web sitelerini ve içeriklerini daha iyi anlamasına yardımcı olmak için yapılan bir optimizasyon uygulamasıdır. Birtakım kriterlere uyularak internetteki büyük verinin içerisinden daha anlaşılabilir bir web sitesi haline SEO sayesinde gelinebilir.

SEO çalışması özellikle Google arama motoru için uygulanan çalışmadır. Çünkü Google, günümüzde hizmet veren arama motorları arasında lider konumda bulunuyor. 2021 yılında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Türkiye’deki internet kullanıcılarının %92’lik kısmı Google arama motorunu kullanıyor. İkinci sırada ise %2’lik kullanım oranıyla BİNG bulunuyor.

Yukarıda belirtilen rakamlar Google arama motorunun internet kullanımında ne derece önemli olduğunun bir göstergesi. Hal böyle olunca SEO çalışmasının kurallarını Google’nin belirlediğini söylemek mümkün. Bu çalışmalar yapılırken Google’nin kriterleri göz önüne alınır.

SEO çalışmasını daha iyi anlamak için Google’ın çalışma mantığını anlamak da fayda var. İnternetin veritabanında bulunan her bir veri, Google üzerinden listelenir. Fakat bu verinin büyüklüğü düşünüldüğünde arama motorları bir dizi sıralama kuralları belirlemişlerdir. Tam da bu noktada arama trafiği kavramı öne çıkıyor. Google, kullanıcıların aradığı kelimelerin trafik oranlarını belli bir algoritmadan geçirerek sıralama işlemine tabi tutar.

Web sitelerinin Google’deki sıralamalar ön sıralara çıkarak sitelerinin erişimlerini arttırmak için, Google’nin algoritması ile iyi anlaşması gerekir. Yani algoritmanın kuralları ne ise bunları yerine getirmesi gerekir. Peki SEO çalışmasının temel unsurları olan bu kriterler nelerdir? Bu sorunun yanıtını ve daha fazlasını yazının devamında bulabilirsiniz…

SEO Nedir?

İnternet kullanımın yaygınlaşması ve kullanıcıların taleplerine Google, BİNG, Yandex gibi arama motorları üzerinden doğrudan ulaşması, SEO’nun önemini ortaya çıkardı. SEO çalışması yapan siteler üst sıralarda listelenirken konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmayanlar büyük verinin arasında kaybolup gidiyor. SEO kısaca, web sitelerinin arama motorları için optimize edilmesi olarak tanımlanabilir.

Arama motorları internet kullanıcıların en sık ziyaret ettiği platformlardır. Yapmak istedikleri işi en iyi ifade eden anahtar kelimeleri burada aratarak karşılarına çıkan internet sitesi listelerine yönelirler. Yapılan araştırmaların ortaya çıkardığı istatistiklere göre kullanıcıların büyük bir kısmı, arama sonuçlarındaki ilk sayfayı kullanıyor. Bu sonuçlar haliyle site sahipleri için önem arz eden bir durum olmuştur.

Temelde SEO, arama motorlarının suistimal edilmemesi adına geliştirilen bir teknolojidir. Ancak suistimali önlerken de kullanıcılarının listelenmesini sağlamak için birtakım ipuçları da verir. Bu ipuçları sayesinde kullanıcılar ne yapması gerektiği kadar ne yapmaması gerektiğini de bilir. SEO çalışması alanında uzman SEO ekipleri tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere 2 farklı alana ayrılır.

SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Günümüz internet dünyasının en çok kullanıma sahip platformu Google’da her zaman için öncelikle kaliteli ve yüksek erişim sahibi sitelere yer verilmektedir. Tam da bu hususta bir sitenin kalite olmasının ölçeğini birkaç madde belirtmek mümkün:

  • Site içi optimizasyonun doğru yapılması
  • Metinlerde kullanılan teknik yapı verimliliği
  • Metin içeriklerinin yapısının verimliliği
  • Kullanıcıların erişme sayısı
  • Ön hazırlı ve planlama yapılması
  • Ön analizlerin doğru yapılması

Ön analiz bir web sitesinde SEO çalışması yapılması için en önemli hususlardan birisidir. Çünkü arama motorlarında hedefe doğrudan ulaşabilmek için anahtar kelimelerin doğru seçilmesi gerekir. Ayrıca rakip analizi ve bulunulan sektörün incelenmesi de internette yapılacak uygulamaların verimliliğini belirler.

SEO çalışmaları 2 farklı kategoriye ayrılır. Bunlardan ilki site içi SEO çalışması iken diğeri de site dışı SEO çalışmalarıdır. Bu her iki kategoriyi de aşağıda detaylı bir şekilde ele aldık.

1.    Site İçi SEO Çalışması (On-Page SEO)

Site içi SEO çalışması en genel hatlarıyla bir tür kalite uygulamalarıdır. Kullanıcıların rahatlıkla gezindiği ve verimli bir şekilde uzun zamanlar geçirdiği siteler, kalite kavramına örnek olarak gösterilebilir. Google, bünyesinde geliştirdiği özel algoritmalar sayesinde web sitelerine birtakım puanlama sistemine sahiptir. Site genelinde kullanılan metin ve görsel veriler, kod yapısındaki temizlik, anahtar kelime kullanımı, anahtar kelime dağılımı, basit arayüz ve doğru etiket kullanımı Google puanlamalarını etkileyen faktörlerden bazılarıdır.

Arama motorların isteği, kullanıcılarının sorunsuz bir şekilde isteklerinin giderilmesini sağlamaktır. Bunun için kullanıcıların deneyimlerini gözeterek buna uygun bir şekilde algoritma yönetimi yapar. Site içi SEO çalışması da aslında öncelikle kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmanın yollarını bulmak ve Google’a bunu göstermektir. Bu sayede üst sıralarda listelenmenin kapısı aralanmış olur. Aynı zamanda da kullanıcılar belirledikleri hedef kelimelerine paralel olarak en doğru siteye ulaşır.

2.    Site Dışı SEO Çalışması (Off-Page SEO)

Site dışı SEO çalışması, adında da görüldüğü üzere site dışındaki faktörleri içeren bir uygulamadır. Etkileşim ve paylaşımlar bu faktörlere örnek olarak gösterilebilir. Genel olarak web sitelerin popülerliğini ve erişimlerini arttırmak için birtakım tekniklerin uygulanmasıdır demek mümkün.

Günümüzde uygulanan birçok site dışı teknik mevcuttur. Bunların en popülerleri ise web sitesinin asgari kaliteye sahip olması ve yüksek miktarda Backlink barındırmasıdır. Bir siteden başka bir siteye yönlendirilme yapılmasına Backlink denir. Fakat belirtmekte fayda var ki manipüle edilen Backlink uygulamalarını Google algoritması tespit etmektedir ve ceza uygulamaktadır. İçerik ile alakası olmayan Backlink kullanımından kaçınılması, sitenin Google ile iyi geçinmesinde önemli bir faktördür.

Diğer yandan arama motorları oluşturdukları algoritmaları kullanıcı deneyimlerine göre ayarlar. Kullanıcı deneyimlerinin izler, arama motorlarında üst sıralara erişmek için oldukça mühimdir. Bu nedenle siteler kullanıcı memnuniyeti motivasyonu ile içerikler üretmelidir.

Site dışı SEO çalışmasında diğer bir önemli husus da firmaların sosyal medyadaki etkinlik oranlarıdır. Çünkü internet dünyasında marka bilinirliği için sadece web sitesi üzerinden erişim sağlamak yetmez, diğer birçok platformda da belli bir kullanım popülasyonuna sahip olunması gerekir.

SEO ÇALIŞMASININ AVANTAJLARI NELERDİR?

SEO çalışması günümüz dünyasında internette kalıcı olmak ve gerek ticari gerekse bireysel işlemlerde verim sağlamak için elzem bir hale gelmiş durumda. SEO uzmanları tarafından destek alan siteler Google arama motorunda üst sıralarda listelenirken herhangi bir çalışma yapmayan siteler büyük veri çöplüğünün arasında kaybolmaktadır. Peki SEO çalışmasının sağladığı faydalar nelerdir? İşte cevabı…

  • SEO çalışması, bir siteye trafik çekilmesini sağlar. Arama motorlarında görünürlüğün artması, kullanıcılara daha rahat ulaşılmasını sağlar.
  • E-ticaret sitelerinin verileri arama motorlarında indekslenir. Bu sayede marka değerinin ve iş hacminin artması sağlanır.
  • Yeni kitleler ile tanışma imkânı tanır. Doğru kullanılacak anahtar kelimeler, farklı kullanıcı kesimleri ile iletişim kurulması için birebirdir.
  • Geri dönüş oranlarında artış gözlemlenir. Siteye erişimin artması, kullanıcıların potansiyel müşteri olmasıyla doğru orantılıdır.

Dijital dünyada gerçekleştirilen çalışmalar ile tek başına verimli sonuçlar alınamaz. SEO çalışmalarını her aracı bu süreçte kullanılmalı ve birbiriyle entegre hale getirilmelidir. Bu sayede web siteleri istenilen seviyelere getirilmiş olunur.