Sanal gerçeklik günümüz teknolojisinde son derece dikkat çeken bir yeniliktir. Sanal gerçeklik, teknoloji vasıtasıyla gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Hem öğrenme ve deneyim hem de eğlence amaçlı kullanılan bu platformlar, merak uyandıran yapısıyla ilgi görmektedir. Bu ilginin farkında olan şirketler, sanal gerçeklik üzerine çalışmalarını yoğunlaştırıp çeşitli cihazlar geliştirerek sektörde yer almaya başlamıştır.
Son dönemde sanal gerçeklik cihazları için oldukça ilgi çekici uygulamalar geliştiriliyor. Bu uygulamalardan bazıları şöyle:
1. Google Street View
Google’a ait olan bu uygulama, 360 derece açı ile sokak ve cadde fotoğrafları çekmenizi sağlıyor. Google haritalara ait bir özellik olan Street View ile istediğiniz kamuya açık bir alanı panoramik görüntüler ile seyretme imkânına sahip olabilirsiniz.
2. Youtube VR
Youtube VR uygulaması, sanal gerçeklik videolarını belirli kulaklık ve cihazlarla birlikte izlemenizi sağlayan ücretsiz bir uygulamadır. 2016 yılında kullanılmaya başlayan uygulama ile 360 derece videolar gibi herhangi bir ek cihaza ihtiyaç duyulmadan seyredilen içeriklere ek olarak, sanal gerçeklik videoları gibi gözlük ve kask ile seyredilen içerikleri izleme imkânına da sahip olabilirsiniz.
3. Google Cardboard
Android ve iOS cihazlarda desteklenen uygulama basit bir gözlükle kullanılabiliyor. Yeni yerler görmek, farklı ve ilginç oyunlar oynamak ve uzayda gezinmek gibi aktiviteler sunan uygulama için Cardboard SDK’larını indirmeniz yeterli.
4. Fulldive VR
Bu uygulama ile telefonunuzda bulunan resim ve videoları, 3 boyutlu olarak izleyebilir ayrıca VR oyunlara ulaşabilir ve oynayabilirsiniz. Uygulamayı kullanmak için VR gözlüğünüz olması gerekmektedir. Oldukça ilgi gören ve kullanıcıları tarafından kaliteli bulunan uygulama, Android ve iOS destekli cihazlarda kullanılabilir. Bu uygulamanın diğerlerinden en büyük farkı, kullanıcı etkileşimlerini destekliyor olmasıdır.
5. Google Daydream
Google Cardboard uygulamasının devamı niteliğinde olan bu uygulama, özel bir arayüze sahiptir. Google Daydream View gözlüğü ve uzaktan kumandası sayesinde oldukça gelişmiş bir uygulama olan Google Daydream, hafif ve konforlu gözlüğü ile diğer uygulamalardan farkını ortaya koyuyor. Üstelik her cihazda kullanılmaması, uygulamanın bazı özel gereksinimler ve telefon özelliklerine ihtiyaç duyması, onu diğer sanal gerçeklik uygulamalarından ayırıyor.
6. Netflix VR
Bu uygulama Netflix’te yer alan pek çok içeriği VR olarak izlemeyi sağlıyor. Uygulama sadece Google Daydream ile uyumlu çalışıyor. Netflix VR kullanmak için Netflix üyesi olmak dışında herhangi bir zorunluluk gerekmiyor. Netflix’te yer alan kişiselleştirme ve size özel video içerikleri önerme özelliği Netflix VR’ dada bulunuyor. Ancak uygulama, yalnızca Android destekli cihazlarda kullanılabiliyor.
7. Discovery VR
Uygulama iOS ve Android cihazlar tarafından desteklenirken, VR gözlükleri ile uyumlu çalışabiliyor. Dış ortamlarda macera sporları yapmanızı ve doğa ile ilgili sanal gerçeklik videoları izlemenizi sağlayan uygulama ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.
8. InCell VR
İnsan sağlığı ve anatomisi gibi konuları ele alan InCell VR, çocuklar için eğitici özellikler sunuyor. Oyunlarla eğlenceli bir öğrenim ortamı oluşturan uygulama, insan vücudunu ve organlar arasındaki iletişimi tanıtma adına başarılı bir sistem olarak görülüyor. Uygulama hem iOS hem de Android cihazlar tarafından destekleniyor.
9. Within VR
Within VR belgeselleri ile dikkat çekiyor. İzlemek istediğiniz videoları ayrı ayrı indirmeniz gereken uygulamada, 360 derece izleme açısı bulunuyor. Uygulama hem iOS hem de Android cihazlar tarafından destekleniyor.
Bu uygulamalar ve daha pek çok sanal gerçeklik uygulaması, eğlence dışında eğitim sektöründe de kullanılıyor. Tehlikeli veya somut olarak gerçekleştirilmesi mümkün olmayan etkinlikler, 3 boyutlu videolar ve teknik cihazlar yardımıyla gerçeklik hissi verecek biçimde algılanıyor. Bazı fobi ve travmaları yenmek için de tercih edilebilen sanal gerçeklik uygulamalarının, gelecekte nelere hizmet edeceği konusu merak uyandırıyor.