Robotlar Üzerine Yapay Deri Sensörü Yerleştirilecek

Hindistan, Hyderabad konumunda bulunan araştırmacılar grafenin sıradışı bir şekilde kendi kendini iyileştirebilen içeriklerini keşfetti. Yapay deri üzerinde de aynı işlevi görebilecek esnek sensörler geliştirmeye yönelik çalışmalarında grafen keşiflerinden yararlanmayı planlayan araştırma ekibi bu sayede robotların kendi kendini iyileştiren bir deriye sahip olmalarını amaçlıyor, tıpkı normal insanlar gibi. Araştırmacalar konu ile ilgili Open Physics tarafından bir yazı da yayınladı.

Dünyada da şu ana dek mevcut olan en güçlü madde olarak biliniyor ve kağıttan bir milyon kez daha ince olan saf karbon atomlarından oluşan bir tabakadır. Halen pahalı olan grafen, geniş çapta sahip olduğu kullanım alanları ve içerisindeki eşsiz içerikler sebebiyle en gelecek vaat eden nano maddelerden biridir. Dahası, son yapılan keşifler bu maddeyi daha kolay ve daha hesaplı bir şekilde alabileceğimizin izlerini de çiziyor.

Bilimsel ortamlarda “efsane madde” olarak da bilinen grafenin uygulanabilecek pek çok alanı daha vardır. Bunlardan biri de bahsettiğimiz gibi yapay deri ürünlerinde insan dersinin kendini iyileştiren içeriklerini taklit etmek! Bu olanak gelecekte mobil araçlar, sensörler ve ultra kapasitörlere de olumlu yönde etki edeceğe benziyor. Grafenin en son süper iletken içeriklere de sahip olduğu tespit edildiğine göre grafenlerin gelecekte emar makineleri gibi cihazlar üzerinde de kullanabileceği oldukça mümkün oluyor.

Araştırmacılar teknoloji çok yakında ve hatta bir sonraki robot nesli için uygulanabileceğini umut ediyor. Newswise’a verdiği bir röportajda baş yaratıcı Swati Ghosh Acharyya hem önceki hem de arızalı tek grafen tabakanın kendini iyileştirme davranışlarını ve moleküler dinamik uyarım kullanarak çatlak arayan alt-nano sensörlerdeki uygulamasını gözlemlemek istediklerini belirtti. Acharyya, oda sıcaklığında herhangi bir dış uyarıcı olmadan grafen içerisinde kendini iyileştiren çatlaklar olduğunu tespit edebildiklerini de ekledi.

Derinin taklit edilmesi aslında oldukça zordur. Derinin kalitesini ve içeriklerini yapay bir deri üzerine yerleştirmek ya da uygulamak da geçmiş zamanda imkansız olarak görünüyordu. Şimdi ise araştırmacıların yaptığı araştırmalar ve çalışmalar sayedinde yapay deri üretiminde büyük bir çağ atlatılıyor.