Ripple (XRP) Nedir

Ripple, finansal hizmetler sektörünün ihtiyaçlarına hizmet etmek için tasarlanmış bir para transfer ağıdır. Ripple ağında çalışmak üzere uyarlanmış bir kripto para birimi olan XRP, piyasa değerine göre sürekli olarak ilk beş kripto para birimi arasında listeleniyor.

Hırslarına rağmen, Ripple şu anda Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yasal sorunlar yaşıyor, ancak bu XRP’nin diğer kriptolarla değer kazanmasını pek engellemiyor.

Ripple Nedir?

Ripple, dünya çapında işlemleri gerçekleştirebilen bir ödeme mutabakat sistemi ve döviz bozdurma ağıdır. Buradaki fikir, ağ, değişimin düzgün bir şekilde geçtiğini hızlı bir şekilde onaylayabildiğinden, Ripple’ın bir işlemde iki taraf arasında güvenilir bir aracı görevi görmesidir. Ripple, çeşitli itibari para birimleri, Bitcoin gibi kripto para birimleri ve hatta altın gibi emtialar için alışverişi kolaylaştırabilir.

Bitwave CEO’su Pat White, “Ripple, en başından beri esasen SWIFT’in (önde gelen bir para transfer ağının) yerini alacak veya başka bir şekilde büyük finans kurumları arasındaki yerleşim katmanını değiştirecek şekilde tasarlandı” diyor.

Kullanıcılar ağı kullanarak bir işlem yaptıklarında, ağ bir ücret olarak kripto para birimi olan az miktarda XRP düşer.

Onchain Custodian yönetim kurulu üyesi El Lee, “Ripple üzerinde işlem yapmak için standart ücret, bankaların sınır ötesi ödemeler yapmak için aldıkları yüksek ücretlere kıyasla minimum olan 0,00001 XRP olarak belirlendi” diyor. Nisan 2021 sonu itibariyle, XRP fiyatı token başına 1,38 dolardı, yani işlem ücreti sadece 0,0000138 dolardı.

XRP Nedir?

XRP, Jed McCaleb, Arthur Britto ve David Schwartz tarafından tasarlanan bir blok zinciri olan XRP Ledger üzerinde çalışan kripto para birimidir. McCaleb ve Britto, Ripple’ı kurmaya devam edecek ve ağdaki işlemleri kolaylaştırmak için XRP’yi kullanacaklardı. XRP’yi bir yatırım olarak, diğer kripto para birimleri ile takas etmek için bir madeni para olarak veya Ripple ağındaki işlemleri finanse etmenin bir yolu olarak satın alabilirsiniz.

XRP’nin blok zinciri, diğer kriptoların çoğundan biraz farklı çalışır. Diğer kripto para birimleri, işlem defterlerini ve doğrulama süreçlerini karmaşık denklemleri hızlı bir şekilde çözebilen herkese açar, ancak işlemler güvenlidir, çünkü hesap defteri sahiplerinin çoğunluğunun eklenmesi için doğrulamayı kabul etmesi gerekir.

Bunun yerine, XRP’nin Ripple ağı işleri bir şekilde merkezileştiriyor: Herkes kendi doğrulama yazılımını indirebilse de, kullanıcıların işlemlerini doğrulamak için seçebilecekleri benzersiz düğüm listeleri, onları dolandırmanın en az muhtemel olduğunu düşündükleri katılımcılara göre seçebiliyor. Varsayılan listesi şu anda 35 güvenilir doğrulayıcı içermektedir. Ripple, bu liste için hangi doğrulayıcıları onaylayacağına karar verir ve ayrıca bu doğrulama düğümlerinden altı tanesini oluşturur. Bununla birlikte, kullanıcılar bu varsayılan listeden çıkabilir ve kendi güvenilir doğrulayıcı listelerini oluşturmak yerine, varsayımsal olarak Ripple destekli doğrulayıcıları işlemlerinden tamamen kaldırabilir. Bu, ağın, şirketin dahil olduğu veya hatta varlığını sürdürdüğü Ripple olmadan bile işlemleri onaylamaya devam etmesine izin verecektir.

Yeni işlemler geldikçe, doğrulayıcılar defterlerini her üç ila beş saniyede bir günceller ve diğer defterlerle eşleştiğinden emin olur. Bir uyumsuzluk varsa, neyin yanlış gittiğini bulmak için dururlar. Bu, Ripple’ın işlemleri güvenli ve verimli bir şekilde doğrulamasını sağlar ve bu da ona Bitcoin gibi diğer kripto para birimlerine göre bir avantaj sağlar.

Lee, “Bitcoin işlem onayları birkaç dakika veya saat sürebilir ve genellikle yüksek işlem maliyetleriyle ilişkilendirilir” diyor. “XRP işlemleri çok daha düşük bir maliyetle dört ila beş saniye civarında onaylanıyor.” dedi.

XRP Madenciliği Nasıl Yapılır?

“Madencilik”, çoğu blok zinciri tabanlı kripto para birimi tarafından kullanılan dağıtılmış doğrulama sistemidir. Hem işlemleri kolaylaştırır hem de yeni para biriminin bir kripto para sistemine dahil edildiği mekanizmayı sağlar – tipik olarak doğrulayıcılara ağı destekleyen çalışmaları için bir ödül olarak. Örneğin, Bitcoin, giderek daha fazla işlem doğrulandıkça istikrarlı bir şekilde piyasaya sürülen toplam 21 milyon coin tedarik sınırına sahiptir.

Ripple, kripto para biriminin zaman içinde büyümesine ve başarılı olmasına yardımcı olmak için bir teşvik olarak bunun yaklaşık %6’sına sahiptir. Diğer bir yaklaşık %48’i ise satışlar yoluyla piyasaya düzenli olarak salınmak üzere bir rezervde tutulmaktadır.

Anlaşılır bir şekilde bu, bir kerede çok sayıda XRP’nin serbest bırakılabileceği endişelerine yol açarak, halihazırda dolaşımda olan diğer XRP’lerin değerini sulandırıyor çünkü herhangi bir para birimine değerini veren şeyin bir kısmı onun karşılaştırmalı kıtlığıdır.

Dijital Sermaye Yönetimi müdürü Tim Enneking, “Şirket, çeşitli mekanizmalar (güven, öngörülebilir sürüm, vb.) uygulayarak belirsizliği azaltmaya çalıştı” diyor. SEC, XRP’yi daha az para birimi ve daha çok hisse senedi gibi farklı, daha katı düzenlemelere tabi bir menkul kıymet olarak düşünebileceğinden, bu madencilik ve madencilik öncesi ayrımı, SEC ile çatışmasının bir nedeni olabilir.

Ripple’ın Avantajları

Hızlı Yerleşim

İşlem onayları inanılmaz derecede hızlıdır. Bankaların bir banka havalesini tamamlaması için geçen günlere veya Bitcoin işlemlerinin doğrulanması için gereken dakikalara veya potansiyel olarak saatlere kıyasla genellikle dört ila beş saniye sürer.

Çok Düşük Ücretler

Ripple ağındaki bir işlemi tamamlamanın maliyeti, mevcut oranlarda bir kuruşun küçük bir kısmı olan sadece 0.0001 XRP’dir.

Çok Yönlü Değişim Ağı

Ripple ağı yalnızca XRP kullanarak işlemleri işlemekle kalmaz, aynı zamanda diğer fiyat para birimleri, kripto para birimleri ve emtialar için de kullanılabilir.

Büyük Finans Kurumları Tarafından Kullanılır

Büyük işletmeler de Ripple’ı bir işlem platformu olarak kullanabilir. Santandar, Axis Bank ve Yes Bank, bu ağı kullanan birkaçıdır ve çoğu kripto para biriminden daha büyük kurumsal pazar kabulüne sahip olduğunu göstermektedir.

Ripple’ın Dezavantajları

Son Derece Merkezileştirilmiş

Kripto para birimlerinin popüler hale gelmesinin nedenlerinden biri, merkezi olmayan bir yapıya sahip olmaları ve kontrolü büyük bankalardan ve hükümetlerden ellerinden almalarıdır. Ripple sistemi merkezidir ve bu felsefeye aykırıdır.

Ripple Labs, XRP arzını kontrol ediyor

Ripple Labs, madeni paraların ne zaman serbest bırakılacağına karar verir ve madeni paraların madencilik yoluyla yavaş ve istikrarlı bir şekilde serbest bırakıldığı diğer kriptolara karşı kontrol sağlar. Bu, Ripple Labs’in ne zaman ve kaç token yayınlayacağına karar vererek XRP’nin değerini etkilemek için daha fazla güce sahip olduğu anlamına geliyor.

XRP’ye Karşı Son SEC Eylemi

2020’de SEC, XRP’nin ne zaman piyasaya sürüleceğine karar verebileceğinden şirketin onu menkul kıymet olarak kaydetmesi gerektiğini söyleyerek Ripple’a dava açtı. Bu çözülene kadar, bu sistemin kurumsal kullanımını yavaşlatabilir. Sonuç olarak Coinbase gibi birkaç borsa da XRP’yi listelemeyi durdurdu.

Ripple Ve XRP’yi Nasıl Kullanabilirsiniz?

XRP’yi diğer dijital para birimleri gibi işlemler için veya potansiyel bir yatırım olarak kullanabilirsiniz. Ripple ağını para alışverişi gibi diğer işlem türlerini işlemek için de kullanabilirsiniz.

Örneğin, USD’yi Euro ile takas etmek istiyorsanız, önce USD’nizi Ripple ağında XRP ile değiştirebilir ve ardından döviz bozdurma işlemini doğrudan bir banka veya para değiştirme borsası aracılığıyla yapmak yerine, bunları euro satın almak için kullanabilirsiniz. Bu, bankaların ve havale kuruluşlarının talep edebileceği yüksek ücretleri ödemeye kıyasla çok daha hızlı ve daha ucuz bir yaklaşım olabilir.

XRP Almalı Mıyım?

Bazıları XRP’nin vizyonunu ve faydalarını çekici bulabilirken White, SEC davasının onu satın almak isteyenler için sorun yaratabileceğinden endişe ediyor. “Kendilerini düzenlemeye tabi şirketler için bir çözüm katmanı olarak konumlandırıyorlar, ancak aynı zamanda SEC ile derin bir anlaşmazlık içindeler. Katılmak isteyecekleri müşterilerin hiçbiri, Ripple yasal sıkıntılarını çözene kadar gerçekten XRP kullanmaya başlayamaz” diyor.

Tüm bu belirsizlikle birlikte Enneking, XRP’nin hafif kalpliler için değil bir kumar olabileceği konusunda uyarıyor. O zamandan beri toparlanmış olsa da, “SEC duyurusu XRP fiyatının düşmesine neden oldu” diyerek, bu kriptoyu SEC ile işler çözülene kadar özellikle değişken bir yatırım haline getirdi.

Bununla birlikte, Ripple’ın SEC’e karşı galip geleceğine ve bir ödeme sistemi olarak devralmaya devam edeceğine inanıyorsanız, XRP satın almaya değer olabilir. Ancak tüm yatırım işemleri gibi kripto paralar da bünyesinde yüksek riskler barındırır. Bu nedenle sadece kaybetmeyi göze alabileceğiniz parayla yatırım yapmanızı tavsiye ederiz. Burada paylaştığımız bilgiler yatırım amaçlı değil, bilgilendirme amacı ile paylaşılmıştır.