Podcast Nedir, Podcast Nasıl Yapılır

Bir podcast, bir kullanıcının kolay dinleme için kişisel bir cihaza indirebileceği, sözlü dijital ses dosyalarının epizodik bir dizisidir. Akış uygulamaları ve podcasting hizmetleri, birçok podcast kaynağında ve oynatma cihazında kişisel tüketim kuyruğunu yönetmek için kullanışlı ve entegre bir yol sağlar.

Bir podcast serisi genellikle belirli bir konu veya güncel olay hakkında bir tartışmaya katılan bir veya daha fazla yinelenen ana bilgisayar içerir. Bir podcast içindeki tartışma ve içerik, dikkatli bir şekilde yazılmıştan tamamen doğaçlamaya kadar değişebilir. Podcast’ler, ayrıntılı ve sanatsal ses üretimini, bilimsel araştırmalardan yaşam kesiti gazeteciliğine kadar değişen tematik kaygılarla birleştirir. Birçok podcast dizisi, bağlantılar ve gösteri notları, konuk biyografileri, dökümler, ek kaynaklar, yorumlar ve hatta gösterinin içeriğini tartışmaya adanmış bir topluluk forumu ile ilişkili bir web sitesi sağlar.

Tüketiciye maliyeti düşüktür. Birçok podcast’i indirmek ücretsiz olsa da, bazıları ticari reklamlar dahil olmak üzere şirketler tarafından garanti altına alınır veya sponsor olunur. Diğer durumlarda, bir podcast ayrıca ücretli bir abonelik modeli, reklam veya satıştan sonra teslim edilen ürünün bir kombinasyonu tarafından desteklenen bir ticari girişim olabilir.

İnsanlar bir dizi nedenden dolayı bir podcast oluşturmaya motive olurlar. Çoğu zaman podcast sunucusu olan podcast yapımcısı, kişisel bir tutkuyu ifade etmek, profesyonel görünürlüğü artırmak, etkileyici veya etkili fikirlerden oluşan bir sosyal ağa girmek, benzer düşünen bir izleyici topluluğu oluşturmak veya pedagojik veya ideolojik fikirler.

Podcast içeriği genellikle ücretsiz veya en azından ortalama bir podcast tüketicisi için uygun fiyatlı olduğundan, podcasting genellikle geleneksel gelir modellerinin sürdürülmesine ters düşen yıkıcı bir ortam olarak sınıflandırılır. Önemli bir arka kataloğa sahip uzun süredir devam eden podcast’ler, aşırı tüketime uygundur.

Üretim

Bir podcast oluşturucu, bir sunucudaki dosyaların merkezi bir listesini, birinin İnternet üzerinden erişebileceği bir web beslemesi olarak tutar. Dinleyici veya görüntüleyici, bu web beslemesine erişen, güncellemeleri kontrol eden ve dizideki yeni dosyaları indiren, podcatcher olarak bilinen bir bilgisayar veya medya oynatıcı üzerinde özel istemci uygulama yazılımı kullanır. Bu işlem, yeni dosyaları otomatik olarak indirmek için otomatikleştirilebilir, bu nedenle dinleyicilere podcaster’lar yeni bölümleri yayınlıyor görünebilir. Dosyalar, kullanıcının cihazında yerel olarak depolanır ve çevrimdışı kullanıma hazırdır.

İnsanların podcast’leri takip etmesini ve dinlemesini sağlayan birkaç farklı mobil uygulama vardır. Bu uygulamaların çoğu, kullanıcıların podcast’leri indirmesine veya talep üzerine yayınlamasına izin verir. Çoğu podcast oynatıcısı veya uygulaması, dinleyicilerin podcast’i atlamasına ve oynatma hızını kontrol etmesine izin verir.

Podcasting, birleşik bir ortam (ses, web ve taşınabilir medya oynatıcılarını bir araya getiren bir ortam) ve radyo yayıncılığında bazı kişilerin yerleşik uygulamaları ve izleyiciler, tüketim hakkındaki önyargıları yeniden gözden geçirmesine neden olan yıkıcı bir teknoloji olarak kabul edildi.

Podcast’ler çok az maliyetle veya ücretsiz olarak üretilebilir ve genellikle ücretsiz olarak dağıtılır, bu da bu ortamı 20. Yüzyılın geleneksel “geçitli” medya modelinden ve üretim araçlarından ayırır. Ancak podcast yayıncıları, şirketlerin reklam zamanı satın almasına izin vererek podcast’lerinden para kazanmaya devam edebilir. Ayrıca, dinleyicilere ücret karşılığında özel ekstralar ve içerik sağlayan Patreon gibi kitle fonlaması web siteleri aracılığıyla dinleyicilerden destek alabilirler. Podcasting oldukça yatay bir medya biçimidir—üreticiler tüketicidir, tüketiciler üretici olabilir ve her ikisi de birbirleriyle sohbet edebilir.

Etimoloji

“Podcast”, “iPod” ve “yayın” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir portmantodur. “Podcasting” terimi ilk olarak The Guardian köşe yazarı ve BBC gazetecisi Ben Hammersley tarafından, 2004 yılının Şubat ayının başlarında The Guardian gazetesi için bir makale yazarken önerildi. Terim ilk olarak sesli blog topluluğunda Eylül 2004’te Danny Gregoire’ın iPodder-dev posta listesine bir mesajla tanıttığı Adam Curry tarafından benimsendiği zaman kullanıldı. Etimolojiye rağmen, içeriğe medya dosyalarını oynatabilen herhangi bir bilgisayar veya benzeri cihaz kullanılarak erişilebilir. “Podcast” teriminin kullanımı, Apple‘ın iPod’a veya onun iTunes yazılımına podcasting için resmi destek eklemesinden önceydi.

Podcasting için diğer isimler, Apple iPod’a referans olmadan satıcıdan bağımsız bir terim olarak tasarlanan “netcast” i içerir. Bu ad, TWiT.tv ağındaki şovlar tarafından kullanılır. Bazı kaynaklar, benzer nedenlerle, “talep üzerine taşınabilir” veya “POD” kelimesini de önermiştir.

“Abone ol” fiili genellikle podcast alma sürecini belirtmek için kullanılmıştır. 2021 yılına gelindiğinde, terim bir podcast almanın ücretli bir abonelik gerektirdiğini öne sürerken, Apple, Amazon, Audible, Spotify ve Stitcher, kendilerini sosyal ağlarda yaygın olarak kullanılan terminolojiyle uyumlu hale getirmek için “takip et” fiilini kullanmaya yöneldiler.

Marka ve Patent Hukukunda Fikri Mülkiyet Sorunları

Ticari marka başvuruları

10 Şubat ve 25 Mart 2005 arasında, Shae Spencer Management, LLC, Fairport, New York(NY), “internet üzerinden çevrimiçi önceden kaydedilmiş radyo programı” için “podcast” terimini kaydetmek için bir ticari marka başvurusunda bulundu. 9 Eylül 2005’te Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO), Wikipedia’nın podcast girişini terimin geçmişini açıkladığını öne sürerek başvuruyu reddetti. Şirket, Mart 2006’da başvurusunu değiştirmiştir, ancak USPTO, değiştirilen başvuruyu orijinalinden yeterince farklı olmadığı için reddetmiştir. Kasım 2006’da başvuru terk edilmiş olarak işaretlendi.

20 Eylül 2005 itibariyle, podcast’ten yararlanmaya çalışan bilinen ticari markalar şunları içeriyordu: ePodcast, GodCast, GuidePod, MyPod, Pod-Casting, Podango, PodCabin, Podcast, Podcast Realty, Podcaster, PodcastPeople, Podgram PodKitchen, PodShop ve Podvertiser.

Şubat 2007’ye kadar, Amerika Birleşik Devletleri’nde “PODCAST” kelimesini içeren ticari markaların tescili için 24 girişimde bulunuldu, ancak yalnızca Podcast Ready, Inc.’den “PODCAST READY” onaylandı.

Apple ticari marka korumaları

26 Eylül 2004’te, Apple Inc.’in ürün ve şirket adlarında “POD” dizesini kullanan işletmeler üzerinde çökmeye başladığı bildirildi. Apple o hafta “myPodder” olarak bilinen bir uygulamayı pazarlayan Podcast Ready, Inc.’e bir durdurma ve vazgeçme mektubu gönderdi. Apple’ın avukatları, “pod” teriminin halk tarafından Apple’ın müzik çalarına atıfta bulunmak için kullanıldığını ve bu nedenle Apple’ın ticari marka kapsamına girdiğini iddia etti. Bu tür bir etkinliğin, Apple’ın “IPOD”, “IPODCAST” ve “POD” ticari markalarını içeren mevcut iPod ticari markasının kapsamını genişletmesi için daha büyük bir kampanyanın parçası olduğu tahmin ediliyordu. 16 Kasım 2006’da Apple Ticari Marka Departmanı, “Apple, podcasting hizmetlerine doğru bir şekilde atıfta bulunmak için genel ‘podcast’ teriminin üçüncü taraflarca kullanılmasına itiraz etmediğini” ve “Apple’ın bu terimi lisanslamadığını” belirtti. Ancak Apple’ın haklarına sahip olduğuna inanıp inanmadığı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kişisel Ses davaları

Electronic Frontier Foundation tarafından “patent trollü” olarak adlandırılan bir şirket olan Personal Audio, 1996’da iddia edilen bir buluş için 2009’da podcasting için bir patent başvurusunda bulundu. Şubat 2013’te Personal Audio, The Adam Carolla Show ve HowStuffWorks podcast’i de dahil olmak üzere yüksek profilli podcast yayıncılarını telif hakları için dava etmeye başladı.

Ekim 2013’te EFF, Kişisel Ses patentini geçersiz kılmak için ABD Ticari Marka Ofisine bir dilekçe verdi.

18 Ağustos 2014’te Electronic Frontier Foundation, Adam Carolla’nın Personal Audio ile anlaştığını duyurdu.

10 Nisan 2015’te ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi, Personal Audio’nun podcasting patentinin beş hükmünü geçersiz kıldı.

Podcast Türleri

Senaryolu Podcast

Senaryolu bir podcast (“kurgu podcast” veya “anlatı podcast” olarak da anılır) bir radyo dramasına benzer, ancak podcast biçimindedir. Hikayeyi zenginleştirmek için birden fazla seslendirme sanatçısı, diyalog, ses efekti ve müzik kullanarak genellikle birden fazla bölüm ve mevsimde anlatılan kurgusal bir hikaye sunarlar. Senaryolu podcast’ler, Demi Moore, Matthew McConaughey, Kristen Wiig ve Rami Malek ve Netflix, Spotify, Marvel ve DC Comics gibi içerik üreticilerinden oluşan seslendirme yeteneği olarak çok sayıda tanınmış aktörün ilgisini çekti. Bilim kurgu ve korku oldukça popüler olsa da, senaryolu podcast’ler romantizm, komedi ve dramadan fantezi, bilimkurgu ve dedektif kurguya kadar çok çeşitli edebi türleri kapsar. Senaryolu podcast’lerin örnekleri arasında The Bright Sessions, Homecoming ve Wolverine: The Long Night yer alır.

Podcast Romanları

Bir podcast romanı (“serileştirilmiş sesli kitap” veya “podcast sesli kitap” olarak da bilinir), podcast ve sesli kitap kavramlarını birleştiren edebi bir biçimdir. Geleneksel bir roman gibi, bir podcast romanı da edebi bir kurgu eseridir; ancak belirli bir süre boyunca çevrimiçi olarak teslim edilen bölümlere kaydedilir. Bölümler otomatik olarak RSS yoluyla veya bir web sitesi, blog veya başka bir dağıtım yöntemi aracılığıyla iletilebilir. Bölümler düzenli olarak, örneğin haftada bir kez veya her bölüm tamamlandığında düzensiz olarak yayınlanabilir. Sesli kitaplarla aynı şekilde, bazı podcast romanları, bir radyo oyununa veya senaryolu podcast’e benzer şekilde, ses efektleri ve her karakter için ayrı ses aktörleri ile ayrıntılı bir şekilde anlatılır, ancak birçoğunun tek bir anlatıcısı vardır ve çok az ses efekti vardır veya hiç yoktur.

Bazı podcast yazarları, kitaplarının ücretsiz bir podcast versiyonunu bir tanıtım şekli olarak verirler. Ara sıra bu tür romancılar, romanlarının basılması için yayın sözleşmeleri imzalamışlardır. Podcast romancıları, kitaplarını satın almak için bir yayıncı bulamasalar bile, romanlarını podcasting’in izleyiciler oluşturmalarına izin verdiğini belirtti. Bu izleyiciler daha sonra bir yayıncıyla daha sonraki bir tarihte bir baskı anlaşması yapmayı kolaylaştırır. Bu podcast romancıları ayrıca, ücretsiz bir podcast yayınlamanın kendilerine kazandırdığı teşhirin, çalışmalarını ücretsiz olarak vermeleri gerçeğini telafi ettiğini iddia ediyor.

Video Podcast’ler

Video podcast veya vodcast, video içeriği içeren bir podcast’tir. Web televizyon dizileri genellikle video podcast’leri olarak dağıtılır. 31 Ekim 2003’ten 2004’e kadar yayınlanan zombiler hakkında serileştirilmiş bir kara komedi olan Dead End Days’in ilk video podcast olduğuna inanılıyor.

Canlı Podcast’ler

Bir dizi podcast ya toplamda ya da canlı bir izleyici önünde belirli bölümler için kaydedilir. Bilet satışları, podcast yayıncılarına ek bir para kazanma yolu sağlar. Bazı podcast’ler, podcast beslemesine mutlaka dahil edilmeyen tur için belirli canlı şovlar oluşturur. Londra Podcast Festivali, SF Sketchfest ve diğerleri dahil olmak üzere etkinlikler, podcast yayıncılarının izleyicilere canlı performans göstermesi için düzenli olarak bir platform sağlar.