Pfizer Koronavirüs Hapı Geliştirdi

İlk olarak 2019 yılında ortaya çıkan koronavirüs, hız kesmeden dünya geneline yayılarak pek çok insanı etkisi altına aldı. O tarihten bugüne pek çok firma, virüsün etkilerini azalmak veya yok etmek amacıyla aşı ve ilaç denemelerine girişti. Bunlardan birisi olan ve merkezi Amerika’da bulunan Pfizer, koronavirüs enfeksiyonunu büyük oranda yok edecek bir ilacın 2. ve 3. aşama klinik çalışmalarına başladı.

Toplamda 2 bin 660 yetişkin üzerinde yapılacak bu denemeler için Covid-19’a yakalanan kişiler baz alınacak. Ayrıca deneklerin aynı evde yaşıyor olması da göz önünde bulundurulacak.

İlacın başarılı olması durumunda HIV enfeksiyonunda yaygın kullanılan bir ilaç olan Ritonavir ile birlikte tedavinin yürütüleceği belirtildi.

Koronavirüs Hapı Ne Zaman Geliştirildi?

Yüksek ateş, öksürük ve nefes almada güçlük gibi pek çok sendroma yol açan koronavirüs, ilerleyen süreçte ölümlere de neden olabilmektedir. Oldukça riskli ve bulaşıcı olan bu salgının etkilerini yok etmek için son dönemlerde ilaç firmaları tarafından pek çok çalışma yapılıyor. Bunlardan biri de Pfizer ilaç firmasıdır.

Uluslararası sağlık kuruluşu Unitaid’in sözcüsü Herve Verhoosel geçen aylarda bir basın toplantısı düzenleyerek Covid-19’a karşı geliştirilen ilacın jenerik üretimi için Pfizer firması ile anlaşma imzaladıklarını duyurdu.

Klinik testlerine mart ayında başlanan ve Paxlovid adıyla piyasaya sürülmesi beklenen ilaç ilk olarak geçen aylarda kullanıldı. Çok kritik hastalarda denenen bu antiviral haptan 2021 sonuna kadar 180 bin adet üretilmesi hedefleniyor. Şirket, 2022 sonunda ise 50 milyona yakın Covid-19 hapını piyasaya sürmeyi amaçlıyor.

Koronavirüs Hapı Eczanelerde Olacak Mı?

Bugüne kadar Covid-19’un etkisinden kurtulmanın en etkili yolu aşı yaptırmaktan geçiyordu. Fakat Pfizer firmasının geliştirdiği ilaç, koronavirüs ile mücadele konusunda Amerika’yı birinci sıraya taşıyacak gibi görünüyor.

Zira ilaç 1219 yetişkinde deneniyor ve oldukça etkili olduğu belirleniyor. Daha çok risk taşıyan diyabetli ve yaşlı hastalarda denenen bu ilaçtan etkili sonuçlar alınıyor. Araştırma sırasında sadece %0,8’lik bir kısım hastaneye yatmış olup gözlemler sırasında bu kişilerden hiçbirinin hayatını kaybetmediği belirtiliyor.

Günde 2 kez 3 hap şeklinde kullanılan Paxlovid’un 5 gün boyunca alınması gerekiyor. Ayrıca hastanın tedavisine 5 gün sonra başlansa bile büyük bir ilerleme kaydediliyor. Şu anda bu ilacın seri üretimi yapılmasa da yakın zamanda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu yüzden belki de gelecekte eczane raflarında bu ilacı da görebileceğiz. Türkiye’ye bu ilacın gelip gelmeyeceği konusu ise hala muallaktadır.

Pfizer’in Geliştirdiği Koronavirüs Hapının Etkileri Neler?

Koronavirüs salgınında oyunun rolünü değiştirecek olan Paxlovid adlı ilaç, antiviral grubunda yer alıyor. Yıllar önce geliştirilen ve proteaz inhibitörü olarak bilinen bu antiviral ilaçlar AIDS ve Hepatit C tedavisine öncülük etmişti. Virüslerin insan bedeninde çoğalmasına neden olan enzimi yok eden bu ilaçlar, hastanın tekrar sağlıklı günlerine dönmesini sağlıyor.

Aslında Covid- 19 için geliştirilen ilacın çalışmaları, 2003 yılında Sars salgınını önlemek amacıyla başlatılmıştı. Fakat firma Sars ve Covid-19 benzerliğinden dolayı geçtiğimiz yıl çalışmalarına devam etme kararı aldı.

Koronavirüs tedavisinde çığır açacak olan bu hap, hastaneye yatma ve ölüm riskini %90’a varan oranda azaltıyor. Her ne kadar hastalığı tam olarak yok etmese de etkisini büyük oranda geçirdiği için hastalığın daha rahat atlatılmasına yol açıyor. Bu yüzden de oldukça önemli bir ilaç. Ayrıca daha önce koronavirüs tedavisi için çeşitli ilaçlar geliştirilse de istenilen etkiyi yaratmamıştı. Fakat bu ilacın risk oranı diğer ilaçlara nazaran daha az olduğu için avantaj açısından şimdilik ilk sırada yer alıyor.