PCR Testi Nedir? PCR Testi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs salgını ile adını duymaya başladığımız PCR testi, aslında uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. PCR kelimesinin açılımı “Polymerase Chain Reaction / Polimeraz Zincir Reaksiyonu” şeklindedir. PCR testinin en önemli özelliği pratik bir şekilde hızlı olarak gerçekleştirilmesi ve vücutta bulunan virüsün genetik varlığını belirlemesidir.

PCR testi sadece koronavirüs tespiti için kullanılmaz. Genetik hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, HIV, Hepatit, DNA analizi, kanser araştırmaları, virüs ve bakteriden kaynaklanan pek çok rahatsızlık için uzun yıllardır PCR testi kullanılır. Tüm bu rahatsızlıkların tespitinde PCR testi kullanılmasının nedeni, bu testin vücutta yer alan çok az miktarda virüsleri bile fark eden etkili bir yöntem olmasıdır.

PCR Testi Nedir?

PCR testi, uzun yıllardır biyolojik ve medikal rahatsızlıkların tespitinde kullanılırken, COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında gündeme oturan konulardan biridir. PCR testini diğer testlerden ayıran nokta, diğer testlerin vücudun ürettiği antikorları tespit etmesine karşın PCR testinin doğrudan virüsü saptamaya yönelik oluşudur.

2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgın sürecinde PCR testleri büyük önem taşımıştır. Virüsün tespitinde kullanılan bu test, bugün pek çok faaliyet için zorunlu hale getirildi.

Aşının bulunması ve aşı tercihinin kişiye bırakılması sonucu, salgının seyrini değiştirmek için aşısız insanlara PCR testi zorunluluğu getirildi. İşlemin kısa sürmesi ve çabuk sonuç vermesi avantajlı görünse de, sürekli olarak bu teste maruz kalma durumu aşı olmayanlar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

PCR Testi Nasıl Yapılır?

PCR testi Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı sağlık kuruluşlarında örnek alınması yoluyla yaptırılabilir. PCR testi oldukça hızlı bir işlem aşamasına sahiptir. Bu aşamalar şöyledir;

  • PCR testi ucu pamuklu bir çubuk yardımıyla yapılır.
  • Bu çubuk burun deliğinden ilerletilerek gırtlağa doğru hareket ettirilir.
  • Oradan alınan sürüntü, 56 dereceye kadar ısıtılmış asidik bir solüsyon içerisine yerleştirilir.
  • Bu solüsyon virüsün RNA’sını ortaya çıkarır.
  • Alınan örnek, bulunduğu yerde analiz edilebilirse, sonuç dakikalar içerisinde elde edilebilir.
  • Ancak testin başka laboratuvara gönderilmesi veya test yoğunluğunun fazla olması nedeniyle sonuçlar gecikebilmektedir.

PCR testi uzman bir kişi tarafından doğru bir şekilde uygulandığında doğruluk oranı oldukça yüksek bir testtir. Bununla birlikte negatif çıkan sonuçlar, virüsün olmadığı anlamına gelmeyebilir. Tam teşhis konulması için hastanın şikâyetlerine ve hastalık semptomlarına da bakılmalıdır. Pozitif çıkan testlerin doğruluk oranı çok yüksektir.

PCR Testinin Sonucu Ne Zaman Çıkar?

PCR testi en hızlı sonuç veren testlerdendir. Testin alındığı yerde bu testi analiz edecek laboratuvar olması ve herhangi bir yoğunluk olmaması durumunda testin sonucu dakikalar içerisinde analiz edilebilir. Ancak ülkemizde test yaptıranların çok olması, testlerin analiz için başka yerlere gönderilmesi gibi durumlar nedeniyle sonuçlara ulaşmak 1 ila 3 gün arasında değişebilen bir süreye denk gelmektedir.

PCR testinin, aşı olmayanlar için sinema, konser ve tiyatro gibi insanların toplu olarak bir araya geldiği faaliyetlerde ve toplu yapılan otobüs, uçak ve tren seyahatlerinde zorunlu olmasına karar verildi. Devlet hastanelerinde ücretsiz şekilde yapılan testlerin sonuçları HES kodu uygulamasına yüklenerek, kişilerin risksiz oldukları görüntülenebilecek.

PCR testi, koronavirüs salgını için son derece önemliyken; maske, mesafe, temizlik kurallarının da esnetilmeden, özellikle toplu alanlarda dikkat edilmesi gereken unsurların başında olduğu biliniyor. Virüsün varyantlarının ortaya çıkması ve kolay ve hızlı bir şekilde yayılması, bu tedbirleri zorunlu hale getiriyor. PCR testleri pozitif çıkan kişilerin karantina süreçlerini doğru yönetmeleri ve bağışıklıklarını güçlendirme çalışmaları önem kazanıyor.

Aşı Pasaportu

Oksimetre, Covid-19 için de önemli bir belirti olarak kabul ediliyor