
PayPal’ın kuruluş tarihi 1998’li yıllara dayanır. Chicago’lu bilgisayar bilimcisi Max Levchin, üniversite mezuniyetinden önce girişimcilik adı altında çeşitli start-up işleri kurar. Bir müddet parasız kalan Levchin, bu zaman zarfında arkadaşının evinde kalır. O sırada politik aktivist ve yazar Peter Thiel tarafından Stanford Üniversitesinde verilen bir konferansa katılır.
Levchin için bu konferans hayatının dönüm noktası olarak tarihe geçer. Çünkü konferans sonrası bu ikili birbirleri ile tanışır ve fikirlerini birleştirerek PayPal’ı hayata geçirir. Fakat o dönemde Dotbank, PayMe ve X.com gibi PayPal’a rakip şirketler vardı. Özellikle de Elon Musk’ın yönettiği X.com ile PayPal adeta birbirine rakip iki şirket gibiydi. Fakat bu durum uzun sürmedi ve iki şirket güçlerini birleştirerek tek bir çatı altında toplandı. Zamanla gücüne güç katan PayPal, eBay şirketi tarafından 2002 yılında satın alındı.
PayPal Nedir?
Online mecrada sıklıkla kullanıldığı için PayPal nedir? sorusu da pek çok kişinin gündemindedir. Amerika’da kurulan PayPal, internet üzerinden yapılan bir online ödeme şeklidir.
Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bu ödeme sistemi sayesinde e-posta yardımıyla ödemelerinizi alabilirsiniz. Bu sistemde kredi kartına ihtiyaç duyulmadığı için banka ve kimlik bilgilerini kullanmaya da gerek kalmaz.
İster kredi kartınızla isterseniz de kredi kartı kullanmadan pek çok işleminizi PayPal ödeme sistemi sayesinde gerçekleştirebilir, internet üzerinden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Özellikle de yurtdışı online iş yapanlar için PayPal paha biçilmez bir değere sahiptir. Freelance veya Webmaster olarak yurt dışındaki firmalara hizmet veriyorsanız, bu sistemden yararlanarak ödemelerinizi alabilirsiniz. Para transferi amacıyla da kullanılan PayPal, sanal banka kartı gibi çalışır.
PayPal Nasıl Kullanılır?
Özellikle de internet üzerinden gerçekleştirilen uluslararası para transfer işlemlerinde bir hayli işe yarayan PayPal, güvenli ödeme sistemlerinden biridir. İnternet üzerinden alışveriş yapma, para transferi gerçekleştirme, ödeme alma veya ödeme yapma gibi pek çok işlemde PayPal rahatlıkla kullanılabilir.
İnternet üzerinden yapılan işlemlerde büyük avantaj sağladığı için pek çok kişi PayPal nasıl kullanılır? sorusunun cevabını arıyor. Bu sistemden faydalanabilmek için aşağıda yer alan PayPal hesabı nasıl açılır? sorusunun cevabını adım adım takip etmelisiniz:
- Arama motoru üzerinden PayPal’a giriş yapın,
- Kişisel, premium veya kurumsal olarak adlandırılan kullanıcı tiplerinden size uygun olanı seçin,
- Ardından karşınıza çıkan formu doldurun,
- Şifrenizi belirleyin,
- PayPal ile alışveriş yapabilmek için kredi kartı bilgilerinizi sisteme girin.
2016 yılında PayPal Türkiye’den çekildiği için ülkemizde bu sistem üzerinden hesap açmak imkânsız hale geldi.
PayPal’ın Avantajları Nelerdir?
Dünya genelinde yaygın bir ödeme sistemi olan PayPal’ın avantajları şu şekilde açıklanabilir:
- Yaklaşık 190 ülkede 25 para birimi üzerinden işlem yapabilmenizi sağlar.
- Alıcı koruması sayesinde satın aldığınız ürün beklediğiniz gibi çıkmaz veya teslim edilmez ise para iadesi yapılır.
- Üye olurken finans ve teslim bilgilerini tek seferde girdiğiniz için tekrar tekrar bilgi güncellemesine gerek kalmaz.
- PayPal üzerinden alışveriş yapabilir, ödemelerinizi alabilirsiniz.
- Bu sistem ile PayPal bakiyelerini kullanarak kripto para satın alabilirsiniz.
PayPal’ın Dezavantajları Nelerdir?
Temeli 90’lı yıllarda atılan PayPal’ın kurucuları; Ken Howery, Max Levchin, Elon Musk, Luke Nosek ve Peter Thiel’dir. Bir ödeme sistemi olan PayPal’ın avantajları kadar dezavantajları da mevcuttur.
Bunlardan bazıları şu şekilde açıklanabilir;
- Hizmet kurallarını ihlal ettiğinizde PayPal üzerinden çekebileceğiniz para miktarı sınırlandırılır.
- eBay tarzı platformlar üzerinden satış yapıyorsanız, ödemelerinizde gecikme yaşayabilirsiniz.
- Satıcı hesabına çok fazla şikâyet gelirse PayPal tarafından hesap sınırlanabilir.