
İnternetin yaygınlaşması ile birlikte gelir elde etmek için kullanılan araçlarda da çeşitlilikler ortaya çıkmıştır ve pasif gelir de bunlardan birisidir. Az bir çaba ile ve sürekli bakım gerektirmeyen bir gelir kaynağı olan pasif gelir, minimum seviyede çaba harcanarak elde edilen bir gelirdir. Günümüzde zaman çok önemlidir bu sebeple pasif gelir de zaman minimum seviyede harcanmış olunur.
Pasif Gelir Nedir?
Bir işin pasif gelir olarak nitelenebilmesi için zamanın en az oranda harcanması gerekir. Para kazanmak için çeşitli işleri yapabilirsiniz. Yaptığınız bu işler zamanınızı alır. Pasif gelir kavramını bu gelir kaynaklarından ayıran en önemli husus zaman olarak ortaya çıkmaktadır.
Örnek vermek gerekir ise günlük olarak 100 TL kazanmak için iki saat harcamanız gerekiyor ve bu durum ilerleyen süreçte de devam edecek ise bu gelir pasif gelir olarak isimlendirilmez. Bir gelirin pasif olarak nitelenmesi için harcanan zamanın belirli bir süre sonra minimum seviyede olması gerekir.
Neyin pasif gelir olduğu neyin olmadığı anlamında net bir ayrım yapmak mümkündür. Mesela tam zamanlı olarak yaptığınız iş pasif bir gelir olarak nitelenemez. Yine yaptığınız yan işlerin de pasif gelir kategorisinde değerlendirilmesi mümkün değildir. Yapılan danışmanlık hizmetlerinin de bu kategoride yer almadığını ifade etmek mümkündür. Hisse senedi yatırımları belirli bir bilgi ve emek gerektiriyor ise bu gruptan sayılmaz.
Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
Birçok insanın merak ettiği bir husus olan pasif gelir kaynakları çeşitlilik taşır. Örneğin bazı kaynaklar için yatırılan paralar daha sonra geri dönmemektedir. Aynı zamanda birçok insan pasif gelir elde edeceğini düşünerek çeşitli titan zincirlerine dahil olmaktadır. Bu tür durumlar insanların dolandırılması ile sonuçlanır.
2021 yılında pandemi nedeni ile insanların evden çalışmak zorunda kalması, pasif gelir ile ilgili aramaların sayısında da artış meydana getirmiştir.
Esasında günümüzde internetin yaygın olarak kullanılması bu kaynakların çeşitlenmesine neden oldu ve birçok pasif gelir kaynağı da internet tabanlı olarak niteleniyor. Gerek ürün satışı gerekse de blog hazırlamak gibi çeşitli gelir kaynakları bulunuyor. Fakat bu tür gelir kaynaklarının ne oranda pasif gelir grubunda nitelenebilir olduğunun anlamak için harcanan çabayı da dikkate almak gerekir. Çünkü bir işe düzenli olarak zaman ayırmak demek aynı zamanda işin pasif mi yoksa aktif gelir mi olduğu hakkında bir ayrım yapmayı gerekli kılıyor.
Pasif Gelir Kaynakları
Pasif gelir kaynakları internetin yaygın kullanımı ile daha da artmış bulunuyor. Sonuç olarak ülkemizde son zamanlarda yaygın olarak tercih edilen bazı pasif gelir kaynakları bulunuyor. Bunları bir liste halinde sunmak mümkündür;
- Bilgi ve deneyim gerektiren ürün satışı
- Kira geliri
- Bağlı kuruluş üzerinden yapılan pazarlama faaliyetleri
- Temettü gelirleri
- Mobil uygulama geliştirme
- Kendi video kanalını oluşturma
- Ev eşyası kiralama
Bu tür kaynaklar çoğunlukla pasif gelir olarak isimlendiriliyor. Bu kaynaklar üzerinden para kazanmak ve az çaba harcamak mümkün. Fakat eğer bu işlerin gelirlerinde artış sağlamak istiyor iseniz tam zamanlı olarak da bu işlere gönül verebilirsiniz.
Yine blog yazarak para kazanmak sıklıkla karşılaşılan bir gelir kapısı olarak isimlendiriliyor. Yazılarınız eğer çok okunuyor ise yeni yazılar hazırlamadan belirli bir gelir elde edebilirsiniz.
Çeşitli uygulamalar üzerinden ev eşyası kiralama ya da evin bir odasını kiralama gibi gelirler de yine pasif gelir olarak isimlendiriliyor.
Çeşitli fotoğraf sanatçılarının kendi eserlerini satışa sunması da bu kapsamda değerlendiriliyor. Otomat sahibi olmak halen dünya üzerinde pasif gelir kaynaklarından birisi olarak görülüyor.