OpenAI, insanların ahlaki değer yargıları üzerine çalışmaları finanse edeceğini açıkladı.
OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen kuruluşu OpenAI Inc., IRS(Internet Revenue Service)’ye yaptığı bildiride, Duke Üniversitesi araştırmacılarına “AI Ahlakı Araştırması” başlıklı bir proje için hibe sağladığını açıkladı. “Ahlaki yapay zeka oluşturma” üzerine çalışan Duke profesörlerine yönelik üç yıl sürecek ve toplamda 1 milyon dolarlardan az olmayacak bütçenin ayrıldığını duyurdu. Çalışmanın baş araştırmacısı, Duke Üniversitesi’nde etik profesörü olan Walter Sinnott-Armstrong.
Sinnott-Armstrong ve projenin yardımcı araştırmacısı Jana Borg, yapay zekanın insanlara daha iyi yargılar vermelerinde yardımcı olabilecek bir “ahlaki GPS” olarak hizmet etme potansiyeli üzerine çeşitli çalışmalar ve kitap yayınladı. Daha büyük ekiplerle birlikte, insanların hangi durumlarda ahlaki kararları yapay zekaya bırakmayı tercih edeceğini incelediler.
OpenAI tarafından finanse edilen çalışmanın amacı, “tıp, hukuk ve iş dünyasında ahlaki açıdan önemli özellikler arasında çatışmaların yer aldığı senaryolarda, insanların ahlaki yargılarını tahmin etmek” için algoritmalar geliştirmek.
Ancak ahlak gibi karmaşık bir kavramın günümüz teknolojisiyle ulaşılabilir olup olmadığı hala tartışmalı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
2021 yılında, Allen Institute for AI, etik açıdan doğru öneriler vermek amacıyla Ask Delphi adlı bir araç geliştirmişti. Bu araç, temel ahlaki ikilemleri yeterince iyi bir şekilde değerlendirebiliyordu; örneğin, sınavda kopya çekmenin yanlış olduğunu biliyordu. Ancak soruların biraz karmaşık şekilde ifade edilmesinde durumunda, olmayacak şeyleri de onaylayabiliyordu. Delphi, daha önce heteroseksüel olmanın eşcinsel olmaktan daha “ahlaki olarak kabul edilebilir” olduğunu söylemişti. Yapay zeka, hala etik kavramları anlama yeteneğine sahip değil ve ahlaki karar vermede yer alan mantık ve duyguyu kavrayamıyor.
Filozoflar binlerce yıldır çeşitli etik değerleri tartışıyor ve hâlâ evrensel olarak uygulanabilir bir çerçeve bulunabilmiş değil, bu durumu da göz önüne alırsak OpenAI’ın işi zor görünüyor.