İnternetin bulunmasıyla birlik insanların hayatında çok farklı değişikler ortaya çıkmaya başladı. İnternet bağlantısı yavaş yavaş insanların hayatına dokunarak, zamanla insanların hayatını kolaylaştırmaya başladı. Bununla birlikte çok farklı kazanımlar ortaya çıktı. Bu kazanımların arasında sanal para olan Bitcoin büyük bir yatırım aracı olarak ekonomik sistemlere dahil oldu.
Yavaş yavaş gelişmeye başlayan diğer sanal paralarla birlikte kripto borsası yeni bir yatırım alanı olarak birçok kişinin gündemine girdi. Büyük bir ekonomik hacme sahip olan kripto paralarla birlikte dolaylı yoldan gelişmeye başlayan birçok sanal proje ortaya çıktı. Bunlardan en önemlerinden birisi de Non Fungible Token (NFT) olarak adlandıran dijital ortamlardaki çizimlerdir.
Dijital sertifika olarak görülen NFT’ler, fiziksel dünyadaki eserlerin dijital yansıması olarak değerlendirilmektedir. NFT kavramı son dönemlerde tüm dünyanın gündeminde ve önemli bir kavram haline gelmiştir. Son dönemde popüler bir popüler olan NFT’ler milyonlarca dolara satılabiliyor. NFT’ler sanatla teknolojinin birleştiği bir sistem olarak değerlendirilmektedir.
NFT Nedir?
Dijital dünya her gün daha da gelişmeye devam ediyor. Bunun en son örneği ise NFT’ler oldu. NFT’ler bir eserin dijital olarak sergilenmesi olarak değerlendirilir. Bu eserler değiştirilmez, benzersiz eserlerdir.
NFT’ler fiziksel dünyadaki sanat ederlerinin dijital dünyadaki yansıması olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca NFT’ler, dijital ürünlerin sahipliğinin kanıtlanması için kullanılmaktadır. Bu eserlerin değerleri benzersiz olmasına göre farklılık göstermektedir. Hiçbir NFT eseri birbirine benzemediği için değer kazanır.
Herkes NFT Kullanabilir Mi?
Dijital çağın yeni buluşu NFT üretebilmek için dijital para cüzdanı sahibi olmak yeterlidir. NFT’ler blok zincir teknolojisi kullanılarak üretilmektedir. Genellikle satın alımlar Ethereum ile yapılmaktadır.
Kendinizce oluşturduğunu NFT’leri IPFS sistemine yükledikten sonra, eserin değiştirilmeyecek özelliklerini tespit etmeniz gerekmektedir. Bundan sonra ise NFT’nin ücreti, kaç tane üretileceği, bir sonraki paydan ne kadar ücret alınacağı belirlenerek, blockchain ağının işlem ücreti ödenir.
Bunun sonucunda NFT üretilmiş olur. Daha sonra NFT’ler kripto para cüzdanınız sayesinde blockchain sisteminde kayıt altına alınır. Üretilen NFT’leri sergilendiği birçok platformdan satın alabilir veya satabilirsiniz.
NFT’lerin kullanım alanları her geçen gün kazanılan tecrübelerle birlikte artmaktadır. NFT’leri kullanmak isteyen herkes kullanabilir. Birçok metaverse platformunda günümüzde NFT olarak arsa satışı yapılmaktadır.
Özellikle ilerleyen dönemlerde NFT’ler sosyal medya da önemli bir kullanım alanına sahip olacaktır. Sosyal medyadaki içerik üreticilerinin beğenme, takip ve izlenme sayıları gibi veriler NFT sayesinde netlik kazanacak ve manipüle edilmesi engellenmiş olacaktır.
Bu teknoloji sayesinde günümüze kadar üretilen tüm eserlerin, tekrar sanal ortamda üretildiğine ilerleyen dönemlerde şahit olacağız. NFT’nin kullanım alanı iş modellerinin hayal gücüne göre sınırları kendisi belirlemektedir.
NFT Çizim Nedir?
Peki milyon dolarlık işlem hacmine sahip olan NFT’lerin çizimi nasıl gerçekleştiriliyor. Bu kavram aslında gerçek dünyada bulunan eserlerin, dijital ortama soyut olarak aktarılmasıdır. NFT oluşturmak için yazılımcı ve program dili bilmenize gerek yoktur.
İnternet üzerinde bulunan birçok NFT platformunda kısa sürede kendi NFT’nizi üretebilirsiniz. Günümüzde en popüler NFT oluşturma platformları ise şunlardır:
- Enjin (Gaming)
- Decentraland (Virtual Reality)
- Opensea (Digital Marketplace)
- Nifty Gateway (Digital Art)
- superRare (Digital Art)
- Rarible (Digital Collectibles)
Yukarıda saydığımız dijital platformlarda dakikalar için kendi NFT’nizi üretebilirsiniz. Oluşturduğunuz NFT’nin kalitesi, benzersizliği ile doğru orantılı olacaktır. Buna bağlı olarak fiyatlandırmada değişkenlik gösterecektir. Üretilen eserin toplam arz miktarı, komisyon ücreti ve bir sonraki satıştan alacağınız pay miktarı gibi seçenekler belirledikten sonra satış yapmaya hazırsınız.