Çevrimiçi dizi ve film izleme platformu olan Netflix, 190 ülkede hizmet veriyor. Bunun içinde Afrika ülkelerinin de olması ve internet erişiminin uğramadığı bölgelerin fazla oluşu, hala dünya çapında kullanılabilir olmadığı anlamına gelse de Netflix ciddi bir kitleye ulaşabiliyor.
Netflix’in ülkelere göre belirlediği fiyat politikaları da dikkat çekiyor. Dolar kuruna çevrildiğinde en ucuz abone olunan ülkelerden biri olan Türkiye, bu alanda Arjantin’in arkasında ikinci sırada yer alıyor. En ucuz paket göz önüne alındığında Netflix aboneliğinin en uygun olduğu 3 ülke;
- Arjantin (4,67 dolar)
- Türkiye (4,75 dolar)
- Brezilya (6,18 dolar)
Netflix’in Kaç Çalışanı Var?
İlk kurulduğu anda 30 kişilik bir ekip kadrosu olan Netflix’te 2021 yılı içinde çalışan sayısı 12 binin üzerine çıkmış durumda. Özellikle dijital alana geçtiği ve ilk dizisi olan House of Cards’ı yayımladığı sene ciddi bir yükseliş yaşayan şirkette, çalışan sayısı da buna paralel olarak arttı.
Yeni işe başlayan ve en düşük ücreti alan Netflix çalışanı aylık 4-5 bin dolar civarı bir kazanç elde ediyor. Bu rakam şirketteki pozisyona ve çalışma yılına göre değişiklik gösteriyor.
Netflix; şirket bünyesinde çalışan personellerini bağımsız karar almaya teşvik ettiğini, sıcak ve samimi bir ortamda kurallardan kaçınarak çalışmaların gerçekleştiğini belirtiyor. Maddi konular haricinde diğer imkanlarıyla da çalışanlarına farklı deneyimler sunan Netflix, önümüzdeki senelerde çalışan sayısını da arttırmayı düşünüyor.
Netflix Ne Zaman Kuruldu?
Dünyanın en büyük yayın platformu olan Netflix, DVD kiralayan bir şirket olarak 1997 yılında Amerika’da kuruldu. 14 Nisan 1998’de ilk satışını yapan şirketin başlangıçta 900 civarı DVD’si ve 30 da çalışanı vardı.
Reed Hastings ve Marc Randolph’un Kaliforniya’da temellerini attığı Netflix, yaklaşık 20 yıl sonra dünya geneline içerik üretmeye ve dağıtmaya başladı. Global olarak büyümenin ilk adımı ise 1998 yılında atıldı. Hastings, DVD satışı yapmak yerine posta yolu ile kiralama yaparak daha fazla kişiye ulaşmayı amaçladı. Ancak kasetlerin hassas bir yapıda olması başlangıçta projesini durdurmasına neden olsa da kendi evine gönderdiği bir kopyanın bozulmadığını gördü ve ilk kez Kaliforniya dışına uzandı.
Günümüzde 207+ milyon aboneye ulaşan Netflix, sinema ve dizi sektörüne yön veren otoritelerden biri haline geldi. Üyelerine çevrimiçi dizi ve film izleme olanağı sunan Netflix, Türkiye’de faaliyete geçtiği ilk bir saatte 7500 aboneye ulaştı.
Geçtiğimiz 2020 yılında toplam 25 milyar dolar gelir elde eden platform, şu an için en değerli medya şirketi konumunda yer alıyor. Global pazara açıldığı 2016 yılından bu yana pek çok ülkede girişimlerini arttıran Netflix, Türkiye’de de özellikle son dönemde yatırımlarına devam ediyor.
Netflix’in Kaç Tane Ofisi Var?
Netflix’in içinde Türkiye’nin de bulunduğu toplam 26 tane ofisi bulunuyor. Bunlardan; 9 tanesi Avrupa, 7 tanesi Asya, 5 tanesi ise Latin Amerika kıtasında yer alıyor. Netflix, Amerika Birleşik Devletleri’nde 5, Kanada’da ise 1 tane ofise sahip.
Netflix’in Avrupa’da Ofis Açtığı Ülkeler;
İstanbul – Türkiye, Amsterdam – Hollanda, Berlin – Almanya, Londra – Birleşik Krallık, Madrid – İspanya, Paris – Fransa, Roma – İtalya, Stockholm – İsveç ve Kopenhag – Danimarka
Netflix’in Asya’da Ofis Açtığı Ülkeler;
Hsinchu Şehri – Tayvan, Manila – Filipinler, Mumbai – Hindistan, Seul – Güney Kore, Bangkok – Tayland, Singapur, Tokyo ve Japonya
Bunlarla birlikte Netflix’in Arjantin, Brezilya, Meksika ve Kolombiya’da da ofisi bulunuyor.