İş dünyasından kişilerin birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan Microsoft‘un LinkedIn uygulaması, bir karar alarak Çin’deki faaliyetlerine son veriyor.
Çin hükümetine uyum sağlamanın zorlaşmasını gerekçe gösteren şirket, ülkedeki faaliyetlerini yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyor.
Çin’de LinkedIn Neden Kapatılıyor, Sebepleri Ne?
Kariyer ağı sitesi olarak da anılan LinkedIn, Çin devletinin sıkı politikalarını gerekçe göstererek faaliyetlerine ülke genelinde son vereceğini açıkladı. Özellikle de artan baskılar ve LinkedIn’de yer alan bazı muhalif gazetecilerin profillerinin engellenmeye zorlanması firmanın böyle bir karar almasına neden oldu.
Çin’de faaliyet gösteren tek büyük batılı firma olan LinkedIn, Çin hükümetinin gerekliliklerine uymayı kabul etmiş fakat hükümet sansürüne de katılmamıştı. Son dönemlerde Pekin teknoloji firmalarına yapılan kısıtlamalar da LinkedIn’in bu kararı almasına sebep oldu.
LinkedIn kıdemli başkan yardımcısı Mohak Shroff yapmış olduğu bir açıklamada “Çin’de önemli ölçüde daha zorlu bir çalışma ortamı ve daha fazla uyumluluk gereksinimleri ile karşı karşıyayız” diyerek çalışma koşullarından bahsetmişti.
Çin’de LinkedIn Kapatılırsa Alternatifi Ne Olacak?
Twitter, Facebook , Alphabet Inc ve YouTube gibi birçok uygulamanın yasak olduğu Çin’de internet sektörüne yönelik sıkı tedbirler uygulanıyor. Bu tedbirlerden etkilenen uygulamalar arasında yer alan LinkedIn, Çin’deki faaliyetlerine son vereceğini açıkladı.
LinkedIn yaptığı açıklama ile “Çinli üyelerin iş ve ekonomik fırsatlar bulmasına yardımcı olmak konusunda başarılı olsak da paylaşım ve bilgi aktarımı gibi sosyal alanlarda aynı düzeyde başarı yakalayamadık” dedi.
Dünyanın önde gelen şirketlerinden birisi olan LinkedIn’in Çin’deki faaliyetleri durursa yerine hangi firmanın geleceği de şimdiden belli oldu. LinkedIn şirketi InJobs adlı bir uygulama geliştirdi. Bu uygulamada LinkedIn ile benzer özelliklere sahip olacak.
LinkedIn’deki “bağlantı kurma” özelliğini barındıracak olan InJobs, sadeleştirilmiş bir uygulama olarak piyasaya sürülecek. Ancak LinkedIn’deki gibi bir sosyal akış, makale paylaşımı ve gönderiler olmayacak.
LinkedIn gibi Çin’den Çekilme Kararı Alan Firmalar
Çin’in baskıcı politikaları birçok firmayı bir karar verme noktasına getiriyor. Özellikle de teknoloji firmaları üzerinde yapılan baskılar nedeniyle firmalar tek tek Çin’den çekilme kararı alıyor. Bunun en büyük örneği de LinkedIn.
Önemli bir sosyal medya platformu olan LinkedIn, kariyer sitelerinin başında geliyor. Çin’deki faaliyetlerine 2014 yılında başlayan firma, birçok kişiye de iş imkânı sağladı. Fakat Çin’in getirmiş olduğu sıkı politikalar nedeniyle zor zamanlar yaşayan LinkedIn, son aldığı karar ile Çin piyasasından çekilecek.
Kararın alınmasındaki en büyük etken ise mart ayında LinkedIn şirketine getirilen ceza. Siyasi içeriği sansürlemediği gerekçesi ile cezalandırılan LinkedIn, bunun sonucunda yeni kullanıcı kaydının 30 gün süre ile askıya alındığını bildirdi. Özellikle de Çin’de Kişisel Bilgi Koruma Yasası’nın 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girmesinden sonra sadece LinkedIn değil, birçok firma bu pazardan çekilme kararı aldı.
LinkedIn gibi Çin piyasasından çekilmeyi düşünen veya halihazırda çekilmiş şirketlerden bazılarını aşağıda sizin için sıraladık;
- E-posta işlemcisi olarak tanınan ABD’li şirket Yahoo, Çin piyasasından çekilmeyi düşünüyor.
- YouTube videolarının sansürlenmesi üzerine Google arama motoru, 2010 yılında Çin’deki faaliyetlerini durdurdu.
- LinkedIn yaşanan sansür olaylarından ve cezalardan dolayı Çin pazarındaki faaliyetlerine son veriyor.
LinkedIn Çin’deki Faaliyetlerine Ne Zaman Son Veriyor?
Çin hükümetinin baskıcı politikaları sebebiyle özellikle de Amerikan şirketleri tek tek Çin piyasasından çekilme kararı aldı. Ülkede Kişisel Bilgi Koruma Yasası’nın yürürlüğe girmesi de bu duruma neden olan etkenlerin başında geliyor.
Dünya çapında 300 milyondan fazla insanın kullandığı LinkedIn bu kararını geçtiğimiz mart ayında aldı. Karar sonrasında üye alımını durduran uygulama, ülkedeki varlığını yıl sonuna kadar tamamen bitirecek.