Metaverse Nedir?

Metaverse, dijital araçları kullanan kişilerin son dönemde sıklıkla duyduğu kavramlardan biri haline geldi. Facebook’un adını “Meta” olarak değiştirmesi ve Microsoft’un bu alanda projelerini açıklaması Metaverse kavramını daha da popüler bir konuma getirdi. Haliyle bu da kullanıcıların Metaverse’ü daha sık araştırmasına neden oldu.

Metaverse kelimesinin kökeni Yunancadan gelmektedir ve “meta” kelimesinden türemiştir. “Evren ötesi” anlamına gelen kelime, “meta” ve “verse” sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuştur. Peki Metaverse terimi ile anlatılmak istenen nedir? Metaverse’ün kullanım amacı nedir?

Dijital dünyanın son 20 yılda çok büyük oranda yol kat etmesi, birçok uzman kişi ve kurum tarafınca artık gelişim yönünde tıkandığına dair yorumlamalara sebep oldu. Haliyle bu da üretici konumunda bulunan teknoloji devlerini bir yenilik arayışına soktu. İşte Metaverse tam da bu arayışlar sonucunda ortaya çıkmış bir projedir.

Metaverse Ne Demek?

Metaverse teriminin genel tanımını şu şekilde özetlemek mümkün: Günümüzde kullanılan tüm dijital dünya bileşenlerinin tek bir sanal evrende toplanarak kolektif bir sanal iletişim alanı oluşturmak. Bu evrene bireyler arttırılmış sanal gerçeklik üzerinden erişebilecek.

Metaverse teriminin çıkış hikayesi oldukça farklıdır. Bu kavram ilk olarak teknoloji firmalarından ziyade bir roman yazarı tarafından ortaya atılmıştır. Dünyaca ünlü yazar Neal Stephenson, kaleme aldığı “Snow Crash” romanında metaverse evrenini kurguladı. Bu romanda insanların belirledikleri avatarlar aracılığıyla sanal bir evrende gündelik yaşamına devam ettiği belirtilmişti.

Günümüzde gerek teknolojik alanda gerekse görsel medyada olsun Metaverse kavramı sıkça işlenmeye başladı. Bunun bir örneği de 2018 senesinde vizyona giren Ready Player One filmi. Bu filmde VR gözlükleri aracılığıyla insanlar günlük yaşamlarında yaptıkları tüm işleri kurgulanmış sanal evrende gerçekleştirebiliyordu.

Gelecekte insanların hiçbir fiziksel çabaya gerek duymadan VR cihazları aracılığıyla sanal bir evrende faaliyetlerini icra etmesi planlanıyor. Facebook, Microsoft ve diğer önemli teknoloji üreticilerinin bu alana ayırdıkları bütçeler göz önünde bulundurulduğunda, Metaverse’ün gelecekte hayatımızın bir parçası olacağını söylemek yanlış olmaz.

Metaverse Ne Zaman Açılacak?

Metaverse fikri ortaya çıktığı ilk günden beri kamusal alanı sanal dünyaya entegre etmeyi hedefliyor. İnsanların fiziksel çabasını azaltarak gündelik hayatlarının büyük bir kısmını bu sanal evren üzerinden geçirebilmeleri bu kavramın en önemli misyonu. Peki böylesine iddialı bir teknolojik atılım olarak karşımıza çıkan Metaverse ne zaman açılacak?

Metaverse kullanımının henüz çok başında olduğumuzu söylemekte fayda var. Ancak birtakım atılımlar hayatımıza girmiş durumda. Bunlardan biri Microsoft’un yakın dönemde kullanıma sunduğu Teams video konferans uygulaması. Bu uygulama aracılığıyla bireyler belirledikleri bir avatar ile konferanslara 3D olarak katılım sağlayabiliyor.

Metaverse’e adımını atanlardan birisi de Microsoft’a bağlı Xbox oyun konsolu markasıdır. Yakın dönemde 20. yılını kutlayan Xbox, tarihçesini yansıttığı bir sergi ile kullanıcılarına Metaverse deneyimi yaşattı. İnsanlar 3 boyutlu katıldıkları bu sanal evrende sergi gezintisi yapabildiler.

Bu teknolojik düşünce oldukça iddialı bir seviyede olsa da henüz planlananın çok gerisinde bir düzeydeyiz. Çünkü Metaverse, kısa vadede tamamlanamayacak kadar karmaşık ve bir o kadar da geniş kapsamlı bir terim. Yine de başlangıç uygulamaları gözlemlendiğinde Metaverse’ün uzun vadede başarılı bir proje olacağını söylersek hata yapmış olmayız.

Yeni Metaverse Dünyasının İlk Şehri Neresi Olacak?

Metaverse, otoriterler tarafından geleceğin yeni sosyal medya ve oyun alanı olması planlanan bir düşünce. Teknoloji devlerinden birbiri ardına gelen sanal evren söylemleri ile bu durum artık neredeyse kesinleşti. Yaşadığımız evrenin bir kopyası olması hedeflenen bu projenin ilk şehrinin neresi olacağı sorunsalı daha şimdiden yoğun ilgi görüyor. Geçtiğimiz günlerde bu sorunun cevabı belli oldu!

Güney Kore’nin başkenti olan Seul, Metaverse’e adım atacağını ve yeni Metaverse dünyasının ilk şehri konumuna ulaşacağını belirtti. Seul yerel resmi yöneticilerinin demeçlerine göre insanlar sanal gerçeklik gözlükleri ile sergi ve müzeleri ziyaret edebilecek. Ayrıca kent yerlileri yapılacak bu proje ile birbirleriyle sana evrende iletişim kurabilecek.

Seul yönetiminin bu proje için ayırdığı bütçe ise dudak uçuklatan seviyede. Yerel yönetim Metaverse için toplam 3,3 milyon dolar bütçe ayırdı. Belediye başkanı Oh Se-hoon, gerçekleştirecekleri bu proje ile Seul şehrinin küresel düzeydeki rekabette üst sıralara tırmanacağını belirtti.

Diğer yandan yeni Metaverse dünyasının ilk şehri olması hedeflenen Seul’un ne zaman tamamlanacağı merak konusuydu. Yine belediyeden gelen açıklamalara göre Metaverse platformunun 2022 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Projenin tümüyle bitim tarihi ise 2026 olarak gösteriliyor.

Metaverse Gelecekte İnternetin Yerini Alacak!

Dünya genelindeki uzman kişiler, Metaverse’ün uzun vadede internetin yerini alabileceğini açıkladı. Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin bu alana ağırlık vermesi kullanıcıların zihninde aynı sorunun doğmasına sebep oldu; Metaverse gelecekte internetin yerini alacak mı?

Hatırlanacağı üzere yakın dönemde bir oyun firmasının düzenlediği sanal konsere 12 milyonun üzerinde kişi katıldı. Ardından birçok marka sanal sergilere imza attı. Tüm bu unsurlar gösteriyor ki Metaverse’ün gelecekteki payı büyük olacak.

Paralel evren olarak adlandırılan bu yeni dünyanın, yakın gelecekte internetin yerini alacağı tüm otoriterler tarafından kabul gören bir durum. Daha başlangıç safhasında olmasına rağmen insanların bu platforma ilgisinin oldukça yüksek olması, Metaverse projesini hızlandırdı. Facebook’un ardından bu trende katılan Microsoft firması, Xbox üzerinden gerçekleştirdiği sanal sergi ile geleceğe dair vizyonunu dünyaya ilan etmiş oldu.

Metaverse platformunun gelecekte internetin yerini alacağını söylemek yanlış bir tanımlama olmaz. Çünkü internet üzerinden yapılan tüm işlemleri bu sanal evrende gerçekleştirmek mümkün olacak. Üstelik Metaverse, sadece internet üzerindeki imkanları kapsamıyor. Aynı zamanda konser ve sergi gibi fiziksel ihtiyaca dayalı eylemler, sadece bir gözlük yardımıyla icra edilebilecek.

Diğer yandan teknoloji alanındaki uzman kişiler, Metaverse dünyasını tanımlarken şu ifadeyi kullanıyor; “Bilgisayarlarda kullanılan farelerin ya da oyunlardaki konsolların yerine geçerek bilinç gücüyle tüm süreçleri yönetebileceğiz.”

Yeni Çıkan Metaverse Coin’leri

Metaverse, sadece kamusal alanları sanal evrene taşımayı hedeflemiyor. Aynı zamanda finans dünyasında da birçok yenilik yapmayı planlıyor. Bu durum son olarak Metaverse coin’leri ile karşımıza çıktı. Peki yeni çıkan Metaverse coin’leri nedir?

Teknoloji devlerinin Metaverse projesi hakkında yaptığı atılımların ardından coin dünyasında da gelişmeler yaşandı ve ardı ardına yeni coin’ler piyasaya sürüldü. Özellikle oyun sektöründe dijital gelişme vadeden Metaverse, NFT oyunları ile iş birliklerine giderek bu vaatlerine biraz daha yaklaştı. Oyuncular bu NFT’ler ile para kazanabiliyor.

Birçok Metaverse coin’i çıkmasına rağmen çok azı isminden söz ettirmeyi başardı. Kullanıcılar tarafından en sık tercih edilen Metaverse coin’leri ise şunlardır:

  • Axie Infinity (AXS Coin): PC ve telefonlarda oynanabilen bu oyun Axie adındaki evcil hayvanları yakalamanıza olanak tanıyor. Oyun içerisindeki başarılar neticesinde token kazanarak gelir elde edilebiliyor.
  • Decentraland (MANA): Sanal ortamda insanların mülk alıp satabildikleri bir oyun türü. Bu Metaverse oyunundaki gayrimenkullerin finans değeri, NFT aracılığıyla belirleniyor.

Diğer yandan dünyanın kripto borsa lideri Binance, Metaverse projelerine oldukça önem veriyor. Bu sebeple kendi kripto para borsasının bünyesinde birçok Metaverse coin’i listeliyor.

Uzay Ülkesi: Asgardia

Facebook’un Adı “Meta” Olarak Değişti