Linkedin, genel olarak iş arayanların ve işverenlerin ortak noktada buluştuğu bir platformdur. Bu platform, Facebook gibi profillerden oluşmakta ancak burada amaç farklılaşmaktadır. Profiller birer CV gibi hazırlanmakta; iş tecrübeleri, ilgi alanları ve çalışma potansiyelini gösterecek sertifikalar veya dokümanlar Linkedin profillerinde kullanılabilmektedir.
Kariyer planlamasında doğru kişilere ulaşmak için bu sosyal medya platformunu kullanmak oldukça avantajlı bir yol olarak görülmektedir.
Linkedin, uygulama indirilerek telefon üzerinden de kolayca ulaşılabilen bir platformdur. İş odaklı olması ve gereksiz yorum ve muhabbetlerden uzak bir sosyal platform olması Linkedin’i diğer sosyal medya hesaplarından ayıran en büyük özelliktir.
Linkedin’in Avantajları Nelerdir?
Linkedin iş arayan ve işverenler için kolaylık sağlayan, aranılan niteliklere uygun kişilere ulaşmayı kolaylaştıran bir sistemdir. Linkedin’in avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Linkedin profilinde iş arayanların paylaştıkları niteliklere göre işverenlerin dikkatini çekmesi ve iş teklifi almaları ihtimali bulunur.
- Linkedin’de ağınızı genişleterek çok sayıda kişiyle bağlantı kurabilir, ana sayfada iş arayışınızı ve konumunuzu paylaşarak, işveren insanlara ulaşma imkânı sağlayabilirsiniz.
- Linkedin’de amaç iş olduğu için bildirimler de size uygun işler sıralanırken, konum belirttiğiniz takdirde, o konumdaki iş ilanlarını görme imkânına sahip olabilirsiniz.
- Linkedin’de kendi iş arayışınız sürerken, başkalarının iş arayış sürecine destek olabilirsiniz. Bu desteği, kişilerin paylaşımlarına yorum ve beğeni yaparak kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- Linkedin, mesajlaşma sayesinde işveren ve iş arayanlar arasında direk bir bağlantı kurma imkânı sunar.
- Dilerseniz bağlantı kurmak istediğiniz şirketleri takip edebilir ve ilginizi çeken gruplara üye olabilirsiniz.
- Linkedin’de dosya ve belge paylaşım imkânı bulunmaktadır. Blog sayfalarının veya kitapların reklamı gibi avantajlar yer alır.
- Linkedin sayesinde iş ve meslek gruplarının faaliyetlerinden haberdar olmak, etkinliklere katılmak ve mesleğinizle ilgili insanlarla iletişim kurmak gibi faaliyetler gerçekleştirmek mümkündür.
Linkedin Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Linkedin’de mesajlaşma sistemi bağlantı kurduğunuz kişiler ile sınırlıdır. Ancak zaman zaman bağlantı sayısı fazla olsun düşüncesi ile kurulan bu ağlarda yanlış kişilere denk gelme ihtimali mevcuttur. Böyle durumlarda sizi rahatsız eden kişiler ile bağlantınızı sonlandırmanız, nahoş durumlar yaşanmasını önleyebilmektedir.
Linkedin profilleri ücretli ve ücretsiz veya Premium ve normal üye olmak üzere ikiye ayrılır. Premium üyelik ücretlidir ve diğerinden biraz farklı avantajlara sahiptir. Premium üyeler, dünya üzerinde farklı profillere ulaşabilmekte, kendi profillerini inceleyen kişileri görüntüleyebilmekte ve farklı uygulamalardan yararlanabilmektedirler.
Linkedin Nasıl Daha Etkin Kullanılır?
Linkedin profilinizi oluştururken bazı detaylara dikkat etmeniz sizi ön plana çıkarabilir ve daha aktif bir kullanıcı olmanızı sağlayabilir. İlk olarak profil resminizin profesyonel bir görünüm çizmesine dikkat etmelisiniz. Çünkü ilk izlenim profil fotoğrafı ile gerçekleşir ve son derece etkilidir.
Aranmak istediğiniz anahtar kelimeleri doğru belirlemek, mesleğiniz ve kariyeriniz ile ilgili net ve doğru bilgiler vermek, yeteneklerinizi, sertifikalarınızı ve katıldığınız seminerleri net bir şekilde sunmak, profilinizin etkinliğini etkileyecek faktörlerdendir. Profilinizde yer alan yeteneklerinizin onaylanmış yetenekler olması, sizi daha yetkin gösterecektir.
Linkedin profili oluşturduğunuzda otomatik olarak bir url adresiniz oluşur. Bu adresi isim ve soy isimden oluşacak şekilde değiştirmeniz avantajlı olur. Linkedin’de yaptığınız çalışmaları, makaleleri veya video kayıtlarını yayınlayabilirsiniz. Bunlar dikkat çekici özellikler olarak, profilinizin etkinliğini artıracaktır.
Günlük olarak Linkedin’de kısa süreler geçirerek aktif olmak, fırsatlardan ve iş imkânlarından yararlanmanızı kolaylaştırır. Özgeçmişinizi etkili bir şekilde yazmanız önemlidir. Abartılı ifadelerden ve yanlış betimlemelerden uzak, kendinizi olduğunuz gibi ve yaptıklarınızı gündemde tutarak sağlam ve etkili bir özgeçmiş oluşturmanız, dikkat çekmenizi sağlar.