Kurumsal Şirket Ve Girişim Arasında Nasıl Bir İş Birliği Gerçekleştirilir?

İnovasyona ve yeniliğe giden yoldan başarıya ulaşabileceğiniz oldukça açıktır. Başarıya daha hızlı ulaşmak istiyorsanız inovasyonu hızlandırmak için kurumsal şirketler ile iş birliği yapmak isteyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre girişimlerin çoğu kurumsal bünyeler ile iş birliği yaptığında daha hızlı yol almayı başarıyor.

Başarılı bir iş birliği zor olsa da mevcut olan başarı hikayelerine baktığınızda bunu siz de yapabileceğinize inanmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken süreç için hazırlanmak olmalıdır. Ticari olarak geçerli bir çözüm bulmalarına kadar iş birliği yapma gibi bir hataya sakın düşmeyin. Size başarılı bir plan ile geldiklerinde plan sizin hedef kitleniz ile uyum sağlamalı, pazarı analiz etmeli ve faaliyet gösteren diğer rakip şirketlerin listesini çıkaracak seviyede olmalı.

Her iki tarafın da yapması gereken ise “networking” faaliyetleridir; iş birliği konusunda istekli olacak kişileri böylece öne çıkarabiliyor olacaksınız. Bu kişilerde güvenirlik, bağlantılar, şirket zekası ve motivasyon olmazsa olmaz nitelikler mevcuttur.

İş birliğinin yapılmasının ana amacı her iki bünyenin de kazanmasını sağlamak olduğuna göre hem kurumsal yapı hem de girişim birbirlerine gereken değeri vermeli ve birbirine saygı göstermelidir; iş birliği ancak bu şekilde sağlam bir zemine oturabilir. Her iki taraf da birbirine ne yarar sağlayabileceğini bulmalı ve birbirlerinin motivasyonlarını benimseyerek değerlerini güçlendirmelidir. Bunun yanı sıra eğer kaynaklarınızı da birbirinizle paylaşırsanız çok faydalı olacaktır; girişimler teknoloji erişimi vererek kurumsal bünyenin mevcut müşterilerini de tanıma fırsatı bulabilir.

İş birliği bir ortaklık olduğundan bu noktada birbirinize hükmetme yarışına girmekten kaçınmalısınız. Her işletme kendi kontrolünü kendi sağlamalıdır. Birbirinize herhangi bir danışmanlık şirketi gibi davranmadan saygı dolu bir ortamda işlerinizi yürütmeyi deneyin, bu sayede iş birliğinizin vizyonu da oldukça başarılı olacaktır.

Saygı duymak ve değer vermenin yanı sıra güçlü bir iş birliği için iletişim de önemli bir rol oynuyor. Eğer taraflardan biri diğer oluşumdan bilgi saklarsa yapılan iş yetersiz kalabilir. Bu sebeple her daim ortamda güven ve dürüstlüğü bulundurmaya çalışmanızda fayda var. Hem girişim, hem de kurumsal şirket; hedefin neye ulaşıldığında “başarı” olarak nitelendirileceği üzerine ortak bir karara varmalıdır.