KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), kadınların iş hayatına atılarak kendi işlerini kurmaları için onlara verdikleri hibe ve teşviklerle destek olur ve girişimci olma fırsatını yakalarlar. Kadınlara hem destek miktarlarında hem de ödeme süreçlerinde daha fazla olanak sağlayarak pozitif ayrımcılık yapan KOSGEB, iş kurma veya var olan işlerini büyütme hayali kuran kadınların en büyük destekçileri arasındadır. KOSGEB tüm bu destekleri sağlarken bazı şartlar öne sürmektedir.
KOSGEB’den yararlanabilmek için NACE kodları içerisinde yer alan bir iş fikriniz olması gerekir. NACE kodu, işletmenin faaliyet kodu olarak ifade edilirken, iş yerinin yaptığı işi tanımlamak ve sınıflandırmak için alınır. Bulunulan sektör, yapılan iş, işin yapılacağı bölge gibi farklı nitelikler yönünden işinizin tehlike derecesi belirlenir. NACE kodu SGK sicil numarası ile öğrenilebilir.
KOSGEB, pek çok kadın girişimciye verdiği hibe ve teşviklerle gelir elde etme ve kendi işlerini kurma imkanı sağlamış bir sistemdir. Burada aranılan özellik esas olarak yapılacak iş veya geliştirilmesi gereken projedir.
KOSGEB’in dikkat ettiği nokta, projenin işe yarayıp yaramayacağı, gelecek vaat edip etmediği ile ilgilidir. Bu nedenle kadın girişimcilerin öncelikle projelerini en güzel ve doğru biçimde KOSGEB’e anlatmaları, yapacakları işin aşamalarını ve detaylarını incelikli bir şekilde sunmaları gereklidir.
KOSGEB Kadın Girişimci Şartları Nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- KOSGEB eğitimlerine katılarak, yapılan sınavlarda başarı göstermek.
- “KOSGEB Girişimcilik Sertifikası” almış olmak.
- Herhangi bir terör örgütü ile bağlantılı bulunmamak.
- Okur-yazar olmak (herhangi bir mezuniyet şartı yoktur.)
- Daha önce KOSGEB üzerinden destek almamış olmak.
KOSGEB Kadın Girişimci Örnekleri
KOSGEB’den destek alarak işlerini kuran ve geliştiren pek çok kadın, kendilerine ve yaptıkları işe olan güvenleri sayesinde yola çıktıklarını ve KOSGEB’in gerek eğitimleri, gerekse hibe ve teşvikleri ile onlara her adımda destek olduğunu belirtmektedir. Kadınların potansiyellerini hayata yansıtmaları, hem kişisel hem de toplumsal gelişmeye büyük katkı sağlamaktadır.
KOSGEB, ihtiyaç bulunan alanlarda, gerekli olan veya orijinal fikirlerle yenilik sağlayacak olan işlere destek vermektedir. KOSGEB’den yararlanan kadınların bu konuda dikkat çektikleri nokta; kendi beceri ve yetenekleri doğrultusunda, yapabilecekleri en iyi işleri ortaya çıkarmak veya daha önce yapılmamış ancak yapılırsa çok faydalı sonuçlar doğuracak işlere adım atmakla ilgilidir.
Örneğin Tuba Teke, KOSGEB desteği alarak daha çok erkeklerin tercih ettiği bir iş olan otomobil bakım onarım lastik servisi açmış, kendine ve yaptığı işe olan inancıyla bu konuda ilerleme kaydetmiştir.
Bir başka örnek Esra Düzgün, Google’dan iş fikri bularak, KOSGEB hibe ve teşvikleriyle kendi ahşap atölyesini açmış ve başarılı olmuştur. Doğru hedefler belirleyip doğru adımları atarak KOSGEB ile başarı duygusuna ulaşmak oldukça kolaydır.
KOSGEB Kadın Girişimci Olmanın Avantajları Nelerdir?
KOSGEB kadın girişimciler, yeni bir iş kuracakları zaman diğer girişimcilere göre 10.000 TL daha avantajlı olarak başlıyorlar. Yeni iş kuracak kadınlara 50.000 TL hatta gerekli görüldüğü durumlarda 65.000 TL’ye kadar destek veriliyor. İşini büyütmek ve geliştirmek isteyenlere ise 100.000 TL teşvik verildiği biliniyor. Bu meblağlar, yapılacak işin gerekliliğine göre değişiklik gösterebiliyor.
KOSGEB kadın girişimcilere verdiği eğitimler ile onlara iş yaşamında karşılaşacakları farklı durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğretiyor. Hem eğitim hem de maddi destek veren bir kurum olarak, kadınların iş hayatında daha fazla yer almalarına ve yeteneklerini toplum yararı adına geliştirmelerine olanak sağlıyor. Bu süreçler kadınların, dolayısıyla toplumun gelişip ilerlemesine büyük katkı sağlıyor.