Kanadalı Oyun Firması Eidos-Montreal Çalışma Süresini 4 Güne İndirdi!

Dünyada pek çok firma 4 günlük çalışma, evden çalışma gibi konuları tartışırken belirli firmalar tartışmanın odağında bu sistemi kabul etmiş gözüküyor.

Dört günlük çalışma sistemini benimseyen firmalardan biri de Kanada merkezli bir video oyun şirketi olana Eidos-Montreal’dir.

Kanadalı Oyun Firması Eidos-Montreal Ne Zaman Uzaktan Çalışma Uyguladı?

Kanada merkezli bir oyun firması olan Eidos, 2007 yılında Montreal merkezli bir stüdyo açtı. Square Enix tarafından kurulan şirket, farklı oyun tasarımları ile dikkat çekiyor. Şirket daha çok “Deus Ex” ile tanınmasına rağmen şu anda Marvel görüntülü oyun uyarlaması olan Guardians of Galaxy üzerinde çalışıyor.

Oldukça önemli bir firma olan Eidos Montreal, daha önce birçok farklı çalışma sistemini benimsemişti. Pandemi döneminde hibrit ve uzaktan çalışma gibi yöntemleri deneyen şirket, son olarak haftalık 32 saat çalışmada karar kıldı.

Sağlıklı, yaratıcı ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlayan Eidos-Montreal, bundan böyle çalışanlarına haftalık dört günlük mesai yazacak.

Eidos-Montreal Uzaktan Çalışmaya Geçerken Maaşlar Düşecek Mi?

Dünyanın önde gelen oyun firmalarından olan ve merkezi Kanada’da bulunan Eidos, çalışmalarını Montreal merkezli stüdyoda sürdürüyor. Çalışanların işlerini daha verimli yürütebilmesi adına son dönemde yeni bir karar alan firma, şirket çalışanlarına haftalık 32 saatlik çalışma süresinin yolunu açtı.

Amaçlarının çalışma süresini dört güne sıkıştırmak olmadığını belirten şirket, çalışma zamanını ve çalışma şeklini gözden geçirerek daha iyi iş yapmayı umuyor. Haftada 4 günlük çalışma sisteminde çalışanların maaşlarını düşürmeyeceğini de açıklayan Eidos şirketi, mevcut ücretleri ile devam etmeyi öngörüyor.

Şirketin yeni sisteme nasıl uyum sağlayacağı konusunda tam olarak bir fikir birliği olmasa da yaptıkları kısa toplantılar ile bu işin üstesinden gelmeyi planlıyorlar. Eidos, mevcut çalışma düzeni olan haftalık 40 saatten 32 saate geçmeden önce önümüzdeki birkaç hafta boyunca cuma günleri stüdyonun kapalı olacağını belirtti.

Dünyada Dört Günlük Çalışmaya Geçen Firmalar

Stanford Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Nicholas Bloom’un yaptığı bir araştırmaya göre şirketler, uzaktan çalışma döneminde daha fazla yaratıcılık ve verimlilik bekliyor. Bloom’a göre bunun gerçekleşmesi için haftanın 3 günü ofiste çalışmak yeterli. Özellikle de pandemiden sonra sık sık tartışma konusu olan uzaktan çalışma, hibrit çalışma veya haftanın 4 gün ofisten çalışma gibi metotlar dünya genelinde bazı firmalarda uygulanmaya başladı.

İspanya, isteyen firmalara haftada 3 gün tatil 4 gün ofis sistemini uygulatmayı düşünüyor. Bu sistem sadece İspanya’da değil Almanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de belirli şirketlerde denendi.

Haftada üç gün tatil ile verimliliğin artmasını ve çalışanların zihin sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan bazı firmalar bu yönteme sıcak baktı ve denedi. Bunlardan birisi de Kanadalı oyun firması Eidos’tur. Bu uygulamayı deneyen bazı şirketler de şöyle sıralanabilir:

  • Yeni Zelandalı şirket Perpetual Guardian,
  • Berlin merkezli bilgisayar şirketi Planio,
  • Hamburger zinciri Shake Shack (dört günlük çalışma henüz test aşamasında)
  • Japonya’da yan kuruluşuna bu uygulamayı deneyen Microsoft’tur.

Türkiye Dört Günlük Çalışma Düzenine Hazır Mı?

Dünyada sıklıkla tartışma konusu olan dört gün ofisten çalışma düzeni, birçok ülkede test olarak uygulanıyor. Özellikle de pandemi ile hayatımıza giren bu yöntemin çalışanların verimliliğini ve motivasyonunu artırmada oldukça etkili olduğu düşünülüyor.

Üç gün tatil yapmak kulağa hoş gelse de ülkelerin bu düzene hazır olup olmadığı hala bir muamma. Bunun en önemli nedeni de teknik destek ve alt yapı imkanları. Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de gündem olan bu konu halen tam anlamıyla kabul edilebilmiş olmasa da belirli firmalar bu çalışma sistemini getirdi.

Türkiye’de üç gün tatil dört gün çalışma sistemini benimseyen Türkiye İsrafı Önleme Vakfı buna bir örnektir. Vakıf, bu çalışma prensibi ile personelin mutluluğunu sağlamayı amaçlıyor.