Kira sözleşmeleri, kayıt dışı ekonomiyle etkili bir şekilde mücadeleyi mümkün kılan belgeler arasında yer alıyor. Kiracı ile ev sahibi arasında gerçekleşen sözleşme, kiracıların haklarını korurken ev sahiplerinin elde ettikleri geliri kaydetmesini sağlıyor.
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında, kira sözleşmeleri ile ilgili düzenlemeye dair bilgiler paylaşıldı. Yapılacak olan düzenleme sayesinde kira kontratları e-devlet üzerinden düzenlenebilecek durumda olacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ve 2023-2025 dönemlerini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi Planı çerçevesinde, kira sözleşmelerinin e-devlet üzerinden düzenlenebilmesi mümkün hale gelecek. Peki kira sözleşmeleri ne zaman e-devletten yapılmaya başlanacak? Konuya yönelik detaylar nelerdir?
E-Devlet Kira Sözleşmesinin Tarihi Nedir?
Günümüzde pek çok ev sahibi, kiracısı ile gerçekleştirdiği sözleşmeyi yasal çerçeveye taşımıyor. Bu durum, kayıt dışı ekonominin çoğalmasına neden olmakta. Her ne kadar kiracı, fatura adresleri sayesinde oturduğu yere dair bilgi verebiliyor olsa da sözleşmenin yapılmıyor olması, usulsüzlüklerin de artmasına neden oluyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2023-2025 dönemlerini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planını oluşturdu ve yürürlüğe koydu. Eylem Planının kapsamları arasında kira sözleşmeleri de yer alıyor. 2024 yılının sonuna kadar tamamlanacak olan çalışmalar neticesinde kira kontratları e-devlet üzerinden düzenlenebilecek.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek bir sistem sayesinde, taşınmaz değer haritaları oluşturulacak. Sistem, taşınmazların değerinin tespit edilmesini olanaklı hale getirecek. 2024 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanan e-devlet kira sözleşmesi uygulaması sayesinde hem kayıt dışı ekonominin önlenmesine dair bir adım atılmış olacak hem de ev sahibi ile kiracı arasında gerçekleştirilen sözleşmenin resmi bir nitelik kazanması sağlanacak.
Kira sözleşmeleri ile ilgili yeni bir dönemi başlatacak olan uygulama, kiracıların da sözleşme sayesinde haklarını korumasını olanaklı hale getirecek. Uygulamanın pek çok avantajı bulunmakta olup bu avantajlar;
- Kayıt dışı ekonomi ile etkili mücadeleye katkıda bulunmak
- Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmesinin yasal bir çerçevede düzenlenmesini sağlamak şeklinde sıralanabilir.