İpek Böceği Yetiştiriciliği Nedir?

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ipek böceği yetiştiriciliği, saf ipek elde etmek için yıllardır ülkemizde de kullanılan bir yöntemdir. İpek böceği yetiştirmek için büyük yatırımlar yapmaya gerek yoktur. Dut ağacı bulunan her yerde ipek böceği yetiştirilebilir. İpek böceklerini besleme zamanı sıcak bölgelerde nisan, daha soğuk bölgelerde mayıs aylarında yapılır.

İpek böcekleri, ipeğin parlak ve güçlü tarafını oluşturan lif kozasını ören hayvanlardır. İpek böceği yetiştiriciliği için bazı özelliklere dikkat etmek gereklidir. Bunlardan ilki, ipek böceği yetiştirmek için ihtiyaç duyulan dut ağaçlarıdır. Bir diğeri, ipek böceklerinin gün içerisinde 12 saat gün ışığına ve 12 saat karanlık ortama ihtiyaç duymalarıdır. Bir ipek böceğinin yaşam döngüsü ortalama olarak 6 ila 8 hafta arasında değişkenlik gösterir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

İpek böceklerinin hayatlarında dört önemli dönem vardır. Bunlar: Yumurta, larva, koza örme ve kelebek dönemleridir.

İpek böcekleri ile ilgili temel bilgileri edindikten sonra onu canlı tutmak için yapılması gerekenler şöyledir;

  • İpek böcekleri nemli ortam sever. Bunun için nem seviyesi en az %85 olmalıdır.
  • İpek böceklerinin yumurtadan çıkma süresi iklime bağlı olarak değişir, sıcak yerlerde daha erken yumurtadan çıkarlar.
  • İpek böcekleri, yumurtadan çıktıktan 28 gün sonra koza örmeye başlar.
  • 20 gün civarı düzgün bir beslenmeye sahip olan ipek böcekleri koza örme dürtüsü hisseder.
  • İpek böcekleri, koza örmeye başlamadan önce saydam bir sıvı salgılar.
  • Ardından başını ileri – geri sallayarak bir miktar ipek çıkarır.
  • Yaklaşık 2 gün sonunda çıkardığı ipliklerle kozasını örmeyi tamamlar.
  • Kozasının içerisinde güve haline gelen ipek böcekleri yaklaşık iki hafta sonra koza dışına çıkar.
  • Güveleri, bir kâğıt havlu rulosu aracılığıyla çıkarabilirsiniz. Güveler ruloya tırmanarak çıkacaktır.
  • Güveler oluştuktan sonra çiftleşme gerçekleşir.
  • Çiftleşme sonrasında dişi, yumurtalarını bırakır.
  • Her dişi 200 ila 500 arasında yumurta bırakabilir.
  • İlk yumurtaların rengi limon sarısına benzer ve daha sonra siyah renge döner.
  • Yumurtaları daha sonra soğuk bir yerde saklayabilirsiniz.

İpek böceği yetiştirirken gerekli olan nem oranına ve ipek böceklerini koyduğunuz kabın temiz ve hava almayan özellikte olmasına özen göstermelisiniz. Her zaman dut yaprağı ve ipek böceği yemini hazır bulundurmalısınız. Bunun dışında sıcaklığın ortalama olarak 25-31 derece arasında seyretmesi önemlidir. Ülkemiz, ilkbahar aylarından itibaren ipek böceği yetiştirmeye elverişlidir. Daha sıcak bölgelerde ise sonbahar ayları da değerlendirilebilir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?

İpek böceği yetiştiriciliği yapmak için ihtiyacınız olan şey, uygun iklim koşulları ve dut ağacı yetişen bir yerde yaşıyor olmanız. Çin, Hindistan, Fransa, Japonya, İtalya, Brezilya ve ülkemizde ipek böceği yetiştiriciliği yapılır. Önemli bir geçim kaynağı haline gelen ipek böceği yetiştiriciliği, teknik ve yöntemleri öğrenilerek doğru uygulandığında güzel gelir elde edilen bir iştir. Ülkemizde en çok ipek böceği yetiştiriciliği Diyarbakır’da gerçekleştirilir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Kazancı

İpek böceği yetiştiriciliği devlet tarafından teşvik edilmektedir. Son zamanlarda suni ipeklerin pazarlarda yer alması ve daha hesaplı olması neticesinde ipek böceği yetiştiriciliği işinde meydana gelen azalma sonucu, devlet bu işe el atmaktadır. Bu konuda belediyeler tarafından ücretsiz kurslar düzenlenmektedir.

Devletin kutu başına belirli miktarlarda hibe desteği vermesi ve yaş koza için de ödeme yapması, ipek böceği yetiştiriciliğine yönelen insan sayısını artırmaktadır. İpek böceği yetiştiriciliği ortalama 8 hafta bir sürede gerçekleştiği ve bu kadar kısa sürede yüksek gelir elde etme imkânı sağladığı için talep gören işler arasında avantajlı bir iş seçeneği durumundadır.