iOS ve Android İşletim Sistemi Arasındaki Farklar Nelerdir?

iOS ve Android, en çok kullanılan mobil işletim sistemleridir. İşletim sistemi, telefonda bulunan donanım ile kullanıcı arasındaki iletişimi sağlar. Yani kullanıcının yapmak istediği işlemleri donanıma ileten programa işletim sistemi adı verilir. Android ve iOS işletim sistemleri farklı yazılım dilleri ile oluşturulmuştur. iOS işletim sistemi, Apple tarafından geliştirilen Objective-C üzerine kurulu Swift dili kullanılarak yazılırken, Android işletim sistemi Google tarafından Java tabanlı bir dille yazılmıştır.

Android işletim sistemi Google tarafından, iOS ise Apple tarafından geliştiriliyor. Benzer yapıda görünmelerine rağmen iki işletim sistemi, tasarımlarından performanslarına kadar pek çok özellik bakımından birbirinden ayrılıyor. İkisinin de artı ve eksi yönleri bulunmakla birlikte aralarında pek çok zıtlık olduğu biliniyor.

Android ve iOS Arasındaki Farklar Nelerdir?

Android, Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Bu durum, Android’in iOS’a göre çok daha esnek bir yapıda olmasını sağlar. Nitekim iOS tamamen kapalı bir şekilde işlemektedir. Android’in açık kaynaklı olması beraberinde güvenlik risklerini de getirmektedir. iOS, Apple tarafından belirlenen kaynaklar üzerinden hareket ettiği için çok daha kapalı ve güvenli bir sistem olarak değerlendiriliyor.

iOS, kullanıcılarına özel bir işletim sistemi olduğu için Apple dışında başka herhangi bir yerde iOS kullanıldığı görülmez. iOS işletim sisteminde kullanılan programlama dili, Objective-C olarak geçer ve düşük seviyeli bir dil olarak bilinir. Donanıma daha yakın olan bu dilin esnekliğinin az olması, onun eksik yönüdür. Apple’ın bu programlama dilini kullanmasının bir başka nedeni, hızlı ve stabil bir çalışma gerçekleştirmesidir. Bu özelliği sayesinde iOS, pil performansına katkı sağlar.

Android işletim sistemi, iOS’tan farklı olarak pek çok cihazda ve farklı donanımlarda karşımıza çıkabilir. Daha esnek bir yapıya sahip olan bu sistemde hafıza kartı kullanılabilir, bilgisayara bağlanılabilir ve değişik aksesuarlar tercih edilebilir. Daha güçlü bir donanıma ihtiyaç duyan bu sistem, fazla enerji tükettiği için pil ömrünü kısaltır.

Hangi İşletim Sistemi Daha Çok Kullanılıyor?

Android işletim sistemi pek çok farklı cihaza da kolayca uygulanabilir olduğu için iOS’a göre daha fazla kişi tarafından kullanılıyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri, Android işletim sistemi kullanılan cihazlarda fiyat ve çeşitlilik imkânı bulunmasıdır. Ayrıca Android’in Google gibi dev bir yapıya bağlı olması ve hemen her tür telefonda kullanılabilmesi, kullanıcılar açısından cazip bir durum olarak görülüyor.

Bununla birlikte iOS işletim sisteminin yalnızca iPhone telefonlarda kullanılması ve güncellemelerinin kapalı sistemde gerçekleşmesi sorunsuz bir çalışma sağlarken; Android güncellemelerinin farklı cihazlarda uyum sorunu yaşadığı bilinmektedir.

iOS mu Android mi Daha Avantajlı?

Her iki işletim sistemi de farklı beklentilere cevap veriyor. Bu nedenle öncelikle kişisel beklentilere göre hareket etmek daha doğru olacaktır. İki sistemin de avantajlı ve dezavantajlı yönleri vardır. Bunları şu şekilde değerlendirebiliriz:

  • Android, Apple dışında tüm markalarda kullanılabilmesi yönünden avantajlıdır. Bu yönüyle marka ve fiyat çeşitliliği sunduğu için kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir.
  • Google’a ait olan Android işletim sistemi için markalar ekstra ücret ödemek zorunda kalmazlar. iOS ile aynı özelliklere sahip olsalar da fiyatları daha uygundur.
  • Android işletim sisteminde kısıtlamalar söz konusu değildir. İçerikleri başka cihazlarla paylaşma imkânı vardır.
  • iOS kapalı bir sistem olduğu için güncellemelerinde sorun yaşanmaz. Android’de farklı cihazlarda sorunlar görülebilmektedir.
  • Android, iOS’a göre çok daha esnek yapıdadır. iOS kendi içerisinde işleyen bir sistem kullanır, esnek değildir. Bu konu kişisel tercihlere göre avantaj veya dezavantaj olarak değerlendirilebilir.