İnsan Evriminde Dönüm Noktası

Çok yakında insan evriminde daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir döneme girebiliriz. Pek çok uzmana göre bu dönem çok yakında başlayacak.

Columbia Üniversitesi – Astrobiyoloji Direktörü Caleb Sharf’ın Tech Insider’a verdiği röportajda söylediklerine göre yarattığımız teknoloji ile olan iletişim ve etkileşimimiz sayesinde daha önce hiç görmediğimiz bir evrim dönemine adım atacağız ve etrafımızdaki teknolojileri göz önüne aldığımızda bu dönem çok yakında. Sharf’ın bir makaledeki söylemlerine göre internet insan türleri için yeni bir dönemin başlangıcı olabilir.

“Kolektif aklımızın bir kısmı yükleniyor ve bir veri olarak bulutta mevcut duruyor.”, Sharf’ın yazdığı bu satırlara bakarak kolektif bir organizmanın dijital ortamda var oluşunu anlayabiliriz. Ancak bunun yanı sıra Sharf biyolojik mekanizmanın geliştikçe biyolojik ve makine durumu arasında hareket eden daha uzun bir yaşam sürecinin bir parçası olabileceğini düşünüyor. Sharf’a göre bir gün gezegende zekanın geleceğinin makine hesaplamasına değil biyolojiye ihtiyaç duyacağını kabul edeceğiz.

Yeni doğa üzerinde hayatta kalanlar genlerini bir sonraki nesle aktarıyor bunu gerçekleştiremeyenler ise tarih oluyor. Bu yüzden, hangi teknolojilerin bizi büyüttüğünü ve güçlendirdiğini değil, hangilerinin hayatta kalmamız için adapte olabileceğimiz yetenekleri vaat edebileceğini sorgulamalıyız.

Bunlardan ilki ise biyonikler. Şu anda biyonikler insan hareketlerini taklit edebiliyor hem de başarılı bir şekilde. Eğer kol ve bacakları da robotik bir hale getirilebilirse çevrenin gerektirdiği her koşula uyum sağlıyor hale gelebilecekler. Bir diğer öne çıkan teknoloji ise Beyin Bilgisayar Arayüzü (Brain Computer Interfaces – BCI). Bu teknolojiler beynimizin direkt olarak bilgisayar ile konuşmasına izin verip yepyeni bir kapı açıyor.

Bunların yanı sıra insan zekasındaki potansiyel de dikkat çekiyor. BCI dediğimiz esas sadece tek yönlü bir etkileşim sağlamıyor; bilgisayarların beynimizdeki bilgiyi etkilemesine de izin veriyor. Bu da adapte olmanın altın anahtarı olarak karşımıza çıkıyor: beynimize bilgi yüklememe gibi olanak pek çok yeni gelişme ile sonuçlanabilir.

Bunların hepsi gerçek dışı gibi gözükse de Facebook ve Elon Musk’ın bu alanda yaptıklarına bakılırsa gelecekte bizi yeni bir dönüm noktası bekliyor diyebiliriz.

Referans: Tech Insider, Aeon