Beğendiğiniz telefonu yurt dışından aldığınızda veya getirttiğinizde karşınıza IMEI diye bir kavram çıkar. Özellikle de döviz kurundan dolayı pek çok insan bu yönteme başvurur.
Yurt dışında yaşayan yakın akrabalarımıza akıllı telefon satın aldırabilir veya onlar tarafından hediye edilen bir telefonu Türkiye sınırları içerisinde kullanabilirsiniz. Fakat ülke sınırları içinde kullanılabilmesi için bu tarz bir telefonun hediye edilmesi veya satın alınması tek başına yeterli değildir. Bunun için ilk önce IMEI kaydı yapılması gerekir.
IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?
Son dönemlerde döviz kurundaki artışla beraber akıllı telefonların fiyatı da oldukça yükseldi. Hal böyle olunca pek çok kişi akıllı telefon satın almak için yurt dışına yöneldi. Fakat akıllı telefonu yurt dışından almak da göründüğü kadar kolay değildir. Satın aldığınız telefonu yurt dışından getirmek için ilk önce gümrük vergisini ödemeniz gerekir. Ardından yapmanız gereken ilk iş IMEI kaydı almaktır.
15 haneli bir kod olan IMEI, telefonun kimlik numarası gibi iş görür. Bu kod sayesinde telefonun kayıp veya çalıntı olup olmadığı rahatlıkla belirlenebilir. Ayrıca IMEI kaydı sayesinde telefonun yasal yollarla ithal edilip edilmediğini de öğrenebilirsiniz.
Bir telefonun diğerlerinden ayırt edilmesinde en önemli noktalardan birisi IMEI kaydıdır. Bu kayda sahip olmayan cihazlar, belirli bir süre sonra kullanıma kapatılır. Bu yüzden IMEI kaydı yaptırmak oldukça önemlidir.
IMEI kaydı yaptırmak için GSM işletmecisine ait kayıt merkezlerine başvurabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise online olarak yapılan işlemdir. Bu işlemi yapmak için belirli aşamaları takip etmeniz gerekir.
IMEI kaydı sorgulama sırasıyla aşağıdaki gibi yapılabilir:
- E-Devlet sistemine giriş yapın,
- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan IMEI kaydet bölümüne geçin,
- Bilgileri doldurarak cihazınızı BTK’ya tanımlayın,
- Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’na giriş yapın,
- C. kimlik numarası gibi pek çok bilgiyi sisteme girin,
- Sonrasında işleme devam ederek harcınızı yatırın,
- Sonrasında e-Devletten IMEI sorgulama işlemini gerçekleştiriniz.
IMEI Kaydı Ücretleri Ne Kadar?
Son zamanlarda yurt dışından telefon getiren pek çok kişi IMEI kayıt ücretlerini merak eder oldu. Yerli veya yabancı pek çok kişi, ülke sınırları içerisinde telefon kullanmak istiyorsa bu kayıt işlemini gerçekleştirmelidir. Bunun için tek yapmanız gereken IMEI kaydı yaptırmak ve ücret ödemektir. Bu sisteme kayıt olmak için gerekli olan ücret, her yıl değişiklik gösterir.
2021 yılında bu ücret 2 bin 6 TL idi. Fakat yeni yıl zammı ile beraber 2022 yılındaki IMEI kayıt ücreti de 726 TL arttı. Buna göre IMEI kayıt ücretinin güncel fiyatı 2 bin 732 TL’dir. Yapılan bu zamlar ile beraber yurt dışından telefon getirmek her ne kadar mantıksız gözükse de 30 bin TL gibi yüksek ücrete sahip telefonlarda bu durum geçersiz olabilir. Bu yüzden yurt dışından telefon getirmeden önce hesap kitap yaparak kâr-zarar oranınızı belirlemeniz gerekir.
IMEI Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?
Günümüzde dolar kurundaki artış ile beraber pek çok akıllı telefonun fiyatı da zamlandı. Döviz kurunun yüksek olmasından dolayı akıllı telefon almak isteyen pek çok müşteri de yurt dışına yöneldi.
Yakınları aracılığı ile veya bireysel olarak yurt dışından telefon alıp Türkiye’ye getiren pek çok kişi yasal prosedürleri merak etmektedir. Özellikle de yurt dışından akıllı telefon aldıysanız, ilk önce bunun vergisini ödemelisiniz. Ardından telefonunuzun IMEI kaydını yaptırarak kullanıma açmalısınız.
IMEI kaydı yapılmaz ise telefonunuz bir müddet sonra kullanıma kapatılır. Bu yüzden cihaz, Türkiye’ye getirildiği günden itibaren 120 gün içerisinde IMEI kayıt işlemini tamamlamalısınız. Bu süre geçtikten sonra kayıt yaptırmak için başvursanız bile kabul edilmeyecektir.