Hotmail (Outlook) Maili Nasıl Geri Çekilir?

Bugünün koşullarında hemen herkesin bir Hotmail hesabı bulunuyor. Hotmail, içeriğinde takvim, not alma, görev yöneticisi ve adres yöneticisi gibi birçok uygulamayı barındırsa da en önemli hizmeti e-maildir.

Türkçede e-posta olarak da adlandırılan bu uygulamayı kullanırken kimi zaman hatalar yapılmaktadır. Bu hataların başında da yanlış kişiye mail göndermek gelir. Fakat Outlook uygulamasının benzersiz özellikleri sayesinde bu yanlışlıkları gidermek mümkündür.

Gönderilen Mail Geri Alınabilir Mi?

Hotmail’de yanlış kişi veya kurumlara mail gönderimi herkesin başına gelebilecek bir olaydır. Bu durum kimi zaman önemsiz bir ayrıntı gibi gözükse de bazı durumlarda dikkate almak gerekir.

Zira mail içeriğinde size ait kişisel bilgiler olabilir ve bunlar hiç tanımadığınız kişilerin eline geçebilir. Özellikle de size ait bilgilerin dolandırıcı veya suç örgütlerinin eline geçmesi sizi oldukça zor durumda bırakacaktır. Bu tarz durumların yaşanmaması için Outlook’un maili geri çekme özelliğinden yararlanılır. Böylece karşı tarafa gönderilen mail kolaylıkla geri alınabilir.

Hotmail Gönderilen Mail Nasıl Geri Alınır?

Microsoft’un popüler hizmeti Outlook’ta yanlış bir isme mail gönderebilir veya doğru kişiye eksik mail iletebilirsiniz. Bir anlık dikkat dağınıklığı sonucu herkesin başına gelebilecek bu dertten kurtulmanın yolu, yanlışlıkla gönderilen maili geri çekmek veya göndermiş olduğunuz mailin üzerinde düzenleme yaparak aynısını tekrar iletmektir.

Gönderilen maili geri çekmek için şu adımları sırasıyla takip etmelisiniz:

  • Bilgisayarınıza bir Microsoft Outlook programı yükleyin.
  • Outlook uygulamasının sol tarafında yer alan “gönderilmiş ögeler” klasörüne girin.
  • Çekmek istediğiniz mailin üzerine çift tıklayın, açılan pencerede geri çekmek istediğiniz mail görünecektir.
  • Outlook klasik şeridine sahipseniz üst bölümünde yer alan dosyanın sağındaki ileti (message) sekmesinden “eylemler” bölümüne tıklayın. Eylemler (Actions) menüsü, görev çubuğunda yer alan kurallar (rules) ve taşı (move) seçeneklerinin yakınında yer alır.
  • Hotmail’in basitleştirilmiş şeridini kullanıyorsanız ileti (message) seçeneğinin ardından (…) şeklinde belirtilen “diğer” konumundan “eylemler (actions)” seçeneğine gelin.
  • Ardından İngilizce “recall this message” olarak belirtilen “bu iletiyi geri çek” bölümüne tıklayın.
  • Eğer Outlook hesabınızda “bu iletiyi geri çek” komutunu görmüyorsanız muhtemelen bir Exchange hesabına sahip değilsinizdir. Bu hesabın kurulumunu gerçekleştirerek Outlook maili geri çekme özelliğinden yararlanabilirsiniz.
  • Açılan pencerede yer alan “bu iletinin okunmamış kopyalarını sil” veya “okunmamış kopyaları sil ve yerine yeni iletiler koy” yazan kısımdan hangi işlemi yapmak istiyorsanız onu seçin ve “tamam” butonuna tıklayarak işlemi onaylayın.

Mail Geri Çekme Nasıl Başarısız Olur?

Yanlış gönderilen maili geri alma Hotmail hesaplarında sıklıkla kullanılan bir özelliktir. Fakat bu özellik kimi durumlarda başarısız olur. Bu yüzden Hotmail’in maili geri çekme özelliğine bel bağlayarak gelişi güzel mailler göndermek oldukça yanlış bir davranıştır.

Hotmail’in ileti geri çekme (recall message) özelliğinden yararlanmak istiyorsanız öncelikle gönderdiğiniz mailin alıcı tarafından okunmamış olması gerekir. Eğer mail alıcı tarafından okunmuşsa karşılığında size işlemin başarısız olduğuna dair bir bildirim gelir.

Gönderilen e-mail, alıcının gelen kutusu (Inbox) dışında farklı bir klasöre taşınmışsa da maili geri çekme işlemi başarısız olur. İleti geri çekme özelliğinden yararlanabilmeniz için masaüstü Outlook uygulamasına veya Windows tabanlı bir işletim sistemine sahip olmanız gerekir. Ayrıca Outlook üzerinden mail gönderimi yapabilmek için hem mail gönderen kişinin hem de alıcının Office 365 veya Microsoft Exchange e-posta hesabına sahip olması da gerekli kriterler arasındadır.

Son olarak “Azure Information Protection” olarak bilinen bulut tabanlı uygulama tarafından e-maillerin korunması da işlemin başarısız olmasına neden olur. Eğer mail gönderiminin başarısız olduğuna dair bir bildirim almışsanız burada belirtilen koşullara göz atmanız gerekir.