Koronavirüs salgın süreci ile birlikte hayatımıza giren Hayat Eve Sığar uygulaması, şu an tüm toplu hareket edilen mekânlara girişlerde kontrol ediliyor. HES uygulaması, kişilerin Covid-19 salgını ile ilgili risk ve temas durumunu takip etmeye yarayan bir kod sistemidir. Özellikle kapalı mekânlara girişte kontrol edilen HES kodları seyahatlerde, alışverişlerde, şehir dışı toplu taşımalarda, müze, spor salonu ve toplantı salonu gibi alanlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında zorunlu şekilde kontrol ediliyor.
Güncellenebilen ve geliştirilen bu uygulama, salgın sürecini yönetme açısından olumlu özellikler taşıyor. Konum bilgisi, temaslı ve riskli olma gibi durumların tespitine yarayan uygulama ile karantinada olması gereken kişilerin de kontrolü sağlanabiliyor.
Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında İstanbul’da şehir içi toplu taşımada HES kodu zorunluluğu uygulaması başlatıldı. Eşleştirme yapılmayan kartlar ile ulaşım araçlarını kullanmak artık yasaklanıyor.
HES Uygulaması Nedir?
HES uygulaması, akıllı telefonlara indirilebilen bir mobil uygulamadır. Covid-19 salgını ile birlikte ülkemizde kullanılmaya başlayan bu uygulama, Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs kontrol ve takibini gerçekleştirmek üzere geliştirilmiştir.
Kişilerin risk taşıyıp taşımama durumuna göre belirtilen alanlara giriş yapmalarına izin verme yetkisi barındıran HES kodu, uygulama üzerinden kolaylıkla alınabiliyor. HES kodları belirli bir süre için veya süresiz bir şekilde alınabildiği gibi ebeveynler tarafından çocukları adına da alınabiliyor. Uygulama üzerinden kod alma, kod silme ve paylaşma gibi haklar vatandaşların kendi kontrolüne bırakılıyor.
HES Uygulamasının Özellikleri
HES uygulamasının özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kişinin sağlık durumu ile ilgili gelişmeler HES uygulamasından takip edilebiliyor.
- Yoğunluk haritası göstergesi ile kişinin bulunduğu alandaki risk durumu görülebiliyor.
- HES uygulaması içerisinde “HES Kodunu Sorgula”, “HES Kodlarım”, “HES Kod Ayarları”, “Covid-19 Aşı Bilgilerim”, “İhbarda Bulun”, “Alan Karekod Okut”, “Korona Riskini Hesapla”, “Anket” şeklinde bölümler yer alıyor.
- Uygulama üzerinden gitmek istediğiniz yerle ilgili vaka yoğunluğu hakkında bilgi edinebiliyorsunuz. Yoğunluk haritası Türkiye’nin her yerini gösteren oldukça kapsamlı bir grafik sunuyor.
- Kişilerin Covid-19 testi pozitif çıktığında uygulamada otomatik olarak görülebiliyor.
- “AB Uyumlu Sağlık Pasaportu” butonu uygulamaya yeni eklenen özellikler arasında yer alıyor. Bu buton ile ülke içinde ve uluslararası seyahatlerde aşı, bağışıklık ve sağlıkla ilgili diğer bilgilerin başka ülke otoriteleri ve havayolu firmalarıyla paylaşılmasına olanak sağlanıyor.
- “AB Uyumlu Sağlık Pasaportu” butonuna tıklandığında uygulama otomatik olarak Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Health Pass uygulamasına yönlendiriyor. Health Pass uygulaması telefona yüklendikten sonra isteğe bağlı olarak Dijital Sağlık Sertifikası oluşturulabiliyor.
HES kodu uygulaması, ilk zamanlar yaşanan sorunlara güncellemelerle çözümler sunarak bugün daha işlevsel bir şekilde kullanılıyor.
HES Kodu Nasıl Alınır?
HES kodu, uygulama olmaksızın mesaj yoluyla da öğrenilebiliyor. Telefonunuzun mesaj kısmına HES yazıp boşluk bıraktıktan sonra T.C. kimlik numaranızı, kimlik seri numaranızın son 4 hanesini ve HES kodunu kullanmak istediğiniz süreyi 45 günü geçmemek kaydıyla belirterek 2023’e mesaj gönderebilirsiniz.
HES kodu öğrenmenin bir diğer yolu da e-Devlet üzerinden HES kodu almaktır. Kullanıcı bilgileriniz ile e-Devlet’e giriş yaptığınızda HES kodu almak için tıklayın yazan bölümden HES kodu alma ekranına yönlendirilirsiniz. Kendi hesabınız üzerinden giriş yaparak, çocuklarınız için de HES kodu alabilirsiniz.
HES kodu uygulaması dışında HES kodu öğrenebileceğiniz bu yöntemler ile sınırsız HES kodu alma imkânınız bulunmamaktadır. HES kodunuzu uygulama yoluyla kolayca silebilir, yeni HES kodu alabilir ve süresini dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Telefonunuz yanınızda bulunmadığı zaman SMS yoluyla başka bir telefondan HES kodu almanız da mümkün olabilmektedir.