Google Cloud Nedir?

Google’ın sunduğu hizmetlerden biri olan Google Cloud, bulut sistemler arasında yer alır. Bulut teknolojisi, öncelikle depolama alanı hizmetleri için bir gerekliliktir. Bulut sistemleri bu özelliğinin yanı sıra verileri işleme ve analiz etme, makine öğrenim hizmetleri sunma, araştırma, uygulama, geliştirme hizmetleri verme ve platform ile bağlantılı olarak ağ iletişim hizmetleri sunma gibi pek çok yararlı özellik de taşır. Bu özellikler iş hayatını kolaylaştırmaya ve bilgi ve belgeler adına güvenilir bir ortam oluşturulmasına yarar.

Google Cloud Nedir?

Google Cloud, Google’ın kurumsal sorunlara çözüm olarak tasarladığı, küresel ağ ve veri merkezi altyapısı olarak tanımlanabilir. Google Cloud ile basitten karmaşığa çok çeşitli alanlarda yazılım geliştirmek mümkündür.

Verileri depolama, sunucu ve bilgi işlem desteği sağlama gibi iş yaşamına önemli katkıları bulunan Google Cloud ile herkes kendi bulut sistemini tasarlayabilir, bu konuda bilgi ve becerilerini geliştirme imkânı bulabilir.

Çok geniş kapsamlı bir sistem olan Google Cloud için kullanıcılar belirli bir deneyim sürecine ihtiyaç duymaktadır. Bu aşamada kullanıcılar, eğitimlere katılabilir, Google Cloud ile bulut bilişim mimarisi geliştirmeyi öğrenebilir ve Google Cloud sertifikasyon sınavlarına hazırlanabilirler. Eğitimler kapsamında sanal makine oluşturmayı ve makinenin ağ bağlantılarını güvence altına almayı öğrenen kullanıcılar, yazılım konusunda kendilerini geliştirmektedir.

Google Cloud Nasıl Kullanılır?

Google Cloud kullanabilmek için öncelikle bir hesap oluşturmak gerekir. Google Cloud bir hizmet hesabı olduğu için Workspace taşıma veya senkronizasyon ürünlerini yetkilendirmek için oluşturulur.

Hesap oluşturduktan sonra izlemeniz gereken adımlar sırasıyla şöyledir;

  • Google Cloud’un web sitesine giderek süper yönetici olarak oturum açın.
  • Oturum açmadan önce gizlilik ve hizmet şartlarını kabul edin.
  • Açılan sayfada menüye gidin ve oradan yönetici sekmesinde açılan “kaynakları yönetin” yazan yere tıklayın.
  • Üstte yer alan “proje oluştur” yazan yere dokunarak bir proje adı girin.
  • Projenizi bir klasöre bağlamak için “Konum” yazan kutuya klasör adını girin.
  • “Oluştur” diyerek işlemi tamamlayın.

Böyle bir proje oluşturduğunuz zaman erişim ve projeyi yönetme hakkı varsayılan olarak yalnızca size verilir. Projenizi korumak adına proje sahibi sayısının en az 2 olması önerilir.

Oluşturduğunuz hizmet hesabı için API’leri etkinleştirerek devam edin. “API’ler ve Hizmetler” başlığından “kitaplık”ı seçin. Google Cloud’un size sunduğu API seçenekleri arasından seçiminizi yaparak “etkinleştir”i tıklayın.

Google Cloud API seçenekleri arasında, Yönetici SDK’si, Google Calendar API, Contacts API, Gmail API ve Groups Migration API yer alır. İhtiyacınız olan başka bir API ise arama kutusuna yazarak bulmayı deneyin. Bu aşamayı tamamladıktan sonra kullanıcı rızası ekranını ayarlamanız gerekir.

Menüden API ve Hizmetler bölümüne gelin, “OAuth izin ekranı”nı tıklayın. Kullanıcı türü için “dahili” seçeneğini tıkladıktan sonra “oluştur” diyerek devam edin. “Uygulama adı” alanına uygulamanızın adını girin.

Kullanıcılarla iletişim kurmak için “kullanıcı destek e-postası” kısmına gelin. “Geliştirici iletişim bilgileri” bölümüne gerekli e-posta adreslerini ekleyin. Bu sayede Google, projenizde gerçekleşen değişikliklerle ilgili sizi bilgilendirebilir. Bu işlemlerin ardından “kaydet ve devam et” diyerek kontrol paneline geri dönüş yapın.

Son adım olarak hizmet hesabını oluşturun. Yine API ve Hizmetler bölümünden “Kimlik Bilgileri”ni seçin ve kimlik bilgisi oluşturarak hizmet hesabını tıklayın. Hizmet hesabı adınızı girerek işlemleri tamamlayın.

Google Cloud Ücretli Mi?

Google Cloud hizmetleri 300 dolar değerinde ücretsiz kredi vererek, kullanıcılara deneme hakkı tanır. Bunun dışında tek bir paket satın alarak kullandıkça ödemenizi sağlayan bir sisteme sahiptir. İhtiyaç duyduğunuz depolama alanı ve sunucu kapasitesine göre Google Cloud’un ücreti de farklılık göstermektedir.