Google’ın reklam aracı olarak çalışan Google Adwords ürün veya hizmet arayanlar ile bu hizmetleri sunanlar arasında bir köprü gibi görev yapar. Burada hizmet veya ürün sunan kişilerin markalarını doğru ve aranılan kelimelerle ifade etmesi önemlidir. Bu reklamları veren benzer sektörler olduğu ve onların da benzer kelimeleri kullandığı hesaba katılırsa, Google Adwords’te reklamınızın öne çıkması için diğer firmalara göre daha fazla ödeme yapmanız gerekir. Bir çeşit ihale yöntemini andıran bu sistemde, reklam tıklamalarından alınan gelirde bir eksilme meydana gelmez.
Google Adwords sayesinde reklam çalışmalarınızı ayrıntılı şekilde görmeniz ve doğru hedef kitleye ulaşmanız sağlanır. Reklamlarınız konuyla ilgili farklı web sitelerinde gösterilir, böylece ürün veya hizmetlerinizin daha fazla kullanıcıya ulaşması mümkün olur. Google Adwords giriş işlemi için Google Adwords’te hesap açmanız gereklidir.
Google Adwords Hesabı Nasıl Açılır?
Google Adwords giriş işlemi aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Öncelikle mevcut Google hesabınız üzerinden Google Adwords’e tıklayarak hesap oluşturmanız gerekir.
- Daha sonra Google Adwords sizden hesap adı belirlemenizi ve para birimi ile zaman dilimi seçmenizi bekler. Bu bilgileri verirken daha sonra değiştirme işlemi yapamayacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekir.
- Hesap oluşturduktan sonra reklam bütçenizi belirleyerek reklamınızı hazırlamanız ve hedef kitlenizi doğru bir şekilde tanımlamanız gerekir.
- Daha sonra fatura bilgilerinizi sisteme girerek aşamaları tamamlayabilirsiniz.
- Reklam metni hazırlarken kullanıcıların hangi kelimelerle arama yapacağı konusunda bir öngörüye sahip olmanız gereklidir.
Reklam metninde yer alacak kelimeleri bulurken Google Adwords’un kendi aracından faydalanabilir veya diğer araçları tercih edebilirsiniz. Reklam için ayırdığınız bütçe doğrultusunda tık alma faaliyetleri artış gösterebilir.
Google Adwords İle Reklam Nasıl Verilir?
Google Adwords Google araması yapan milyonlarca kullanıcıya reklamların ulaşmasını sağlar. Google Adwords reklam kategorileri birkaç maddeye ayrılabilir:
- Alışveriş Reklamları: Genelde bir ürün almak amacıyla arama yapıldığında ortaya çıkan reklamlardır. Satış üzerine bir web siteniz varsa ve gereken bütçeyi vererek anahtar kelimeleri doğru kullanmışsanız, sizin siteniz üst sıralarda yer alarak daha fazla kişiye ulaşma şansı yakalar.
- Video İçeren Reklamlar: Daha çok YouTube gibi kanallarda kullanılan video reklamlardır.
- Arama Ağı Reklamları: Anahtar kelimeden yola çıkılarak ulaşılan reklamlardır.
- Görüntülü Reklam Ağı: Farklı hedeflemelerden çıkan, banner, video, htlm5 odaklı reklamlardır.
Bu seçeneklerden kendinize uygun olan modeli seçebilirsiniz. Daha sonraki aşamalar ise şöyledir:
- Google hesabınıza girerek Google Adwords yeni adıyla Google Ads adresine girin.
- Hemen başlayın butonuna tıklayın.
- E-posta bilgilerinizi ve web sitenize ait URL bilgilerinizi girin.
- Günlük bütçe miktarınızı belirleyin.
- Reklamlarınızın görünmesini istediğiniz ülke ve bölgeleri seçin.
- Reklam modelleri arasından uygun olanı seçin: Görüntülü veya arama ağı gibi.
- Anahtar kelime veya kelimelerinizi belirleyin.
- Hazırlamış olduğunuz reklam metnini yazın.
- Ödeme ile ilgili bilgilerinizi girin.
- Doğru bir şekilde saat diliminizi belirleyin.
- Ödeme yönteminizi bildirerek kredi kart bilgilerinizi girin.
Listelendiği zaman uzunmuş gibi görünse de işlemler çok pratik ve hızlı ilerliyor. Google Adwords ile reklam verirken dikkat etmeniz gereken noktalar; bütçeyi doğru belirlemek, doğru anahtar kelime seçimi yapmak, diğer benzer reklamlar ile ilgili ön bilgilere sahip olmak, sonuçları analiz ederek reklam işlemlerini zaman zaman güncellemek ve gerekirse bütçeyi artırarak daha ön sıralarda yer almaya çalışmak olarak sıralanabilir.
Google Adwords bireysel olarak kullanılabilen bir uygulama olduğu gibi bu konuda profesyonel yardım almak da bir tercih olabilir. Bu sayede daha güvenilir adımlar atarak daha fazla kullanıcıya ulaşma imkânı elde edilebilir. Doğru adımlarla ilerlendiğinde Google Adwords güvenilir ve hızlı para kazanmayı sağlayabilen bir mecradır.