Girişimci Olmanın Altın Kuralları

Bu yeni ve modern dünyada girişimci olmak belki de kolay görünebilir fakat işin mutfağına bir kez girince girişimci olmanın ne denli zorlu olduğunu görebilirsiniz. Girişimci olmanın zor olması bir kenara en iyi olmak, en tepeye ulaşmakta zordur. Bu yüzden girişimci olmadan önce zoru seviyor olmanız gerek. Tabii aynı zamanda işin getirdiği avantajları ve riskleri de iyi bir şekilde analiz etmelisiniz.

Her girişimcinin bir hayali ve hedefi vardır. Bu hayallerin gerçekleşmesi için zorlu bir yoldan geçerler. Hayallere ve hedeflere ulaşmak için de bu zorlu yolun sonunda hala ayakta kalınması gereklidir. Unutmayın, eğer doğru şeyi yapıyorsanız, en başta yanlış bir şey yapıyor gibi görünürsünüz ki bu çok normaldir. Özellikle konu girişim olduğunda.

Girişimci olmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı kriterler yani altın kurallar bulunuyor. İşte girişimci olmanın altın kuralları;

1.    Para Kazanmak için Para Harcamalısınız

İş kurmak ya da yatırım yapmak hakkında kesin bir gerçek var ise o da para olmadan hiçbir şeyin olmayacağıdır. Eğer girişimci olarak ciddi gelir kazanmak istiyorsanız öncesinde ciddi bir parayı gözden çıkarmalısınız. Her ne kadar bir işte başarılı olmak için milyon liralara ihtiyacınız olmasa da ne kadar para harcamanız gerektiğini bilmenizde fayda var.

Herhangi bir işe başlamadan önce birkaç defa analiz yapmalı ve harcayacağınız paranın size ne kadar getirisi olacağını hesaplamalısınız. Eğer ilgi duyduğunuz projenin riskleri, avantajlardan daha çok ise çok daha fazla düşünmenizde fayda var.

2.    Gerçekçi Olun

Hayal kurmak ve hedefler belirlemek oldukça iyi bir şey, tabii aşırıya kaçılmadığı sürece. Yapmanız gereken her şeyi ve kat etmeniz gereken yolu, hayalleriniz ve hedefleriniz belirler. Her ne kadar ihtiyacınız olan motivasyonu hayallerinizden ve hedeflerinizden alsanız da gerçekçi olmayan bir hayal, sizleri motive etmeyecek aksine aşağı çekecektir. Bu yüzden potansiyelinizin farkında olmalı, aşama aşama ilerlemeli ve gerçekçi hayaller kurmalısınız. Bunların dışında bir hayal ve hedef olmadan yola çıkmak, dümensiz bir gemiye benzer. Yani hayal etmenin ve hedef koymanın ortasını belirlemeli ve bu doğrultuda ilerlemelisiniz.

3.    Ortaklarınızı İyi Seçin

Konu girişimcilik olunca en önemli konulardan biri çevreniz ve iş ortaklarınız oluyor. İşinizi büyütmek için en az birkaç ortağa ihtiyaç duymanız gayet normal. Bu gibi durumlarda hem kendinizin hem de projenizin geleceği için iş ortaklarınızı iyi seçmelisiniz.

İş ortakları, işinizi büyütebileceği gibi maalesef olumsuz da etkileyebilir. Ayrıca iş ortaklarınıza sadece para vadetmek, yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Hem ortaklarınızın hem de sizin ilk önceliğiniz, paradan daha çok birbirinizin kişisel gelişimine önem vermektir. Birbirinizi her konuda desteklemeli ve iyi tanımalısınız. Girişimci olarak para kazanmanın en önemli kuralları arasında iş ortağını iyi seçmek yer almaktadır.

4.    Kendi Markanızı Oluşturun

Bilindiği gibi iş kurmak kısa vadelidir. Eğer uzun vadede bir proje gerçekleştirmek isterseniz kendi markanızı kurmalısınız. Markanız, ne yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı hedef kitlenize belirteceği gibi sizi diğer herkesten de farklı kılacaktır. Bir marka altında müşterilerin her zaman ihtiyaç duyduğu ürünleri veya hizmetleri sunmanız sizi olduğunuzdan daha başarılı yapacaktır.

Tabii bir marka oluşturmak sadece logodan ibaret değil. Bir marka kurmak için iyi kalitede hizmet vermeli ve kurumsal bir kimlik de oluşturmalısınız. Markanızı oluşturmanın size sağlayacağı en büyük avantaj ise iş modelinizi uzun vadeli yapacak olmasıdır.

5.    Sevdiğiniz İşi Yapın

Girişimci olmanın en önemli kuralları arasında sevdiğiniz işi yapmak yer alıyor. Öyle ki belki de bu kural, bir altından daha değerli bile olabilir. Hayat kısa, bu yüzden sevdiğiniz şeyleri yapmaya özen göstermelisiniz. Özellikle de konu girişimcilik olsa da. Her ne kadar girişimcilik projeleri yoğun mesai ve enerji gerektirse de eğer sevdiğiniz işi yapıyorsanız, yorulduğunuzu hissetmeyecek hatta yorulmaktan zevk alacaksınız.

Eğer kurmak istediğiniz iş modeli özellikle daha önce hobi olarak yaptığınız şeylerden oluşuyorsa işler sizin adınıza çok daha kolay olacak. Bir de şöyle düşünün; hobi olarak gördüğünüz bir iş ya da size eskiden fazla kazandırmayan bir hobi, iş modeliniz olmak üzere. Durum böyle olunca çalışıyor gibi olmazsınız. Bu duygunun tarifi zor fakat kısaca açıklamak gerekirse, kendi krallığınız olması gibi!

Tabii gerçekçi düşünmeyi bu kuralda da unutmamak gerek. Sevdiğiniz ve zevk aldığınız tüm hobileri bir işe dönüştürmek her zaman iyi bir fikir olmayabilir. Bu sebeple girişimcilikte iki kez düşünmek, diğer alanlara göre daha faydalıdır…

6.    Değer Katın

Her zaman iyi bir fikre sahip olmak yeterli olmuyor. İlk olarak sahip olduğunuz fikri hayata geçirmeli ve daha sonrasında bir yatırımcı bulmalısınız. Bundan sonra ürününüz ya da hizmetiniz daha çok değer görecektir. Tabii ürün ya da hizmetinizin müşterilere faydalı olduğundan da emin olmanız gerekmekte.

Tabii bir yatırımcı bulmadan önce potansiyel müşterilere ulaşabilir ve onlara ürün ya da hizmet satarak fikrinizin gelişmesi adına düşüncelerini alabilirsiniz. Bu sayede iş modeliniz kötü ise hemen pes etmenize gerek kalmaz. Müşterilerden aldığınız geri dönüşler ile iş modelinizi geliştirebilir ve daha sonra yatırımcılara sunabilirsiniz.

7.    En İyi Olmasa Bile İyi Olun!

Eğer bir işe girişmeyi düşünüyorsanız, bunu en iyi şekilde olmasa da iyi şekilde yapmayı hedefleyin. İş modeliniz ve potansiyeliniz ne seviyede olursa olsun her zaman geliştirebileceğiniz bir şeyler vardır çünkü hiç kimse ve hiçbir şey kusursuz değildir. En iyisi olmak her zaman en iyi ürün ve hizmetlere sahip olduğunuz anlamına gelmez fakat belli başlı bir kalitede olduğunuzu gösterir ki bu durum çoğu müşterinin hoşuna gidecektir.

8.    Doğru Araçlara Sahip Olduğunuzdan Emin Olun

Başarılı bir girişimci olmanın en önemli kurallarından biri doğru araç gereçleri kullanmaktır. Hem yatırımcılar hem de müşteriler iş modelinizin için seçtiğiniz ekipmanları, yazılımları ve araştırmaları görmek isteyecektir.

Bir müşteriyi ya da yatırımcıyı etkileyen en önemli şeyler arasında kullanılan ekipmanlar olduğu düşünülünce, nelere sahip olduğunuzu gözden geçirmekte fayda var. Şöyle düşünebilirsiniz, bir terzi ne kadar yetenekli olursa olsun kullandığı araç ve gereçler kötü ise ortaya koyduğu işler genelde standart olur. Girişimcilik sektöründe de bu durum aynıdır. Her ne kadar iyi fikirleriniz olsa da elinizdeki ekipmanlar doğru değil ise ortaya çıkaracağınız iş pek iyi olmayabilir.

9.    Kişisel Gelişime Önem Verin

Konu girişimcilik olunca en önemli konulardan birisi de doğal olarak kişisel gelişim oluyor. Bir girişimci, ne kadar iyi olursa olsun eğer kişisel gelişimi durdurursa hem işinde hem de hayatında bir gerileme dönemine girebilir.

Her ne kadar sıkı çalışmak önemli olsa da girişimciler, zaman zaman farklı konu ve iş modellerinde kendilerini geliştirmekten kaçınmamalıdır. Örneğin, daha çok halkla ilişkiler dalında uzmansanız, büro yönetimi ya da müşteri ilişkileri yönetimi gibi benzer dallarda da kendinizi geliştirerek yeni başarılara imza atabilir ve iş modelinizin daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz.